Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Опорн конспекти ЗН-3.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
1.06 Mб
Скачать

Організація проведення евакозаходів, та їх забезпечення.

На органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування та керівників об’єктів, які проводять евакуацію населення покладається:

  • планування і проведення евакуації працівників та членів їх сімей;

  • подання до відповідних транспортних органів розрахунків;

  • потреби у транспортних засобах для вивезення працівників і членів їх сімей до безпечних районів;

  • контроль за плануванням, підготовкою і проведенням евакозаходів під відомчими об’єктами;

  • визначення та підготовка безпечного району для розміщення еваконаселення.

Організацією проведення евакуаційних заходів займаються начальники і органи цивільного захисту міста, міських районів і господарських об’єктів. Безпо­середньо здійснюють евакозаходи спеціально створені евакуаційні органи.

До них належать:

— обласні, міські, районні та об’єктові евакокомісії;

— евакуаційні комісії міністерств, відомств, організацій та установ;

— збірні евакуаційні пункти (ЗЕП);

— приймальні евакокомісії (ПЕК) та приймальні евакуаційні пункти (ПЕП);

— пункти посадки і висадки, а також проміжні пункти евакуації (ППЕ).

Евакуаційні органи здійснюють планування евакуації, підготовку населення до евакуаційних заходів та підпорядкованих евакуаційних органів до виконання завдань, контроль за підготовкою та розподілом усіх видів транспортних засобів для забезпечення евакуаційних перевезень, визначення станцій, портів для посадки (висадки) населення, визначення маршрутів руху населення пішки, практичне проведення евакуації, приймання евакуйованого населення та ведення його обліку за об’єктами, а також контроль за розміщенням і життєзабезпеченням.

Час на розгортання і підготовку евакуаційних органів усіх рівнів до роботи не повинен перевищувати чотирьох годин з моменту отримання рішення про проведення евакуації.

Евакуація, населення (працівників) здійснюється за виробничо-територіальним принципом.

Виробничий принцип евакуації населення (працівників) передбачає вивезення (виведення) і розміщення в безпечних районах (місцях) робітників, службовців і членів їх сімей, студентів, учнів спеціальних навчальних закладів і професійно-технічних училищ по об'єктах.

Територіальний принцип евакуації населення (працівників) передбачає вивезення (виведення) в безпечні райони населення (працівників) з місць проживання. Здійснення евакуації населення (працівників) по територіальному принципу, як правило, здійснюється через житлово-експлуатаційні організації.

Евакуаційні та евакоприймальні комісії є відповідними органами державної влади та адміністрації підприємств, які забезпечують виконання всього комплексу заходів з евакуації населення і всебічне забезпечення цих заходів. Евакуаційні та евакоприймальні комісії очолюють заступники голів держадміністрацій, а на об’єктах — заступники керівників. Склад комісії призначається органами державної влади всіх рівнів, а на об’єктах — наказами і розпорядженнями їх керівників.

У разі виникнення потреби в негайному проведенні евакуації у складі евакуаційних комісій створюються оперативні групи, які розпочинають роботу з моменту прийняття рішення про проведення евакуації.

Крім евакуаційних органів до забезпечення евакуації залучаються і деякі міністерства та відомства.

Міністерство транспорту для прискорення проведення евакуації завчасно визначає за відповідними варіантами графіки та маршрути руху залізничних, автомобільних, морських, річкових та авіаційних транспортних засобів, що забезпечують евакуаційні перевезення.

Транспортні служби і організації беруть участь у плануванні і підготовці транспортних засобів для перевезення евакуйованого населення.

Міністерство з питань надзвичайних ситуацій та захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи відповідно до покладених на нього завдань з евакуації населення:

- організовує оповіщення населення про загрозу або виникнення надзвичайної ситуації та постійно інформує його про поточну обстановку;

- організовує розроблення і проведення евакуаційних заходів;

- координує діяльність центральних і місцевих органів виконавчої влади та об’єктів з питань евакуації населення у надзвичайних ситуаціях;

- здійснює контроль за ходом проведення евакуації;

- організовує і здійснює контроль за готовністю евакуаційних органів до дій з проведення евакуації;

- організовує навчання населення, працівників евакуаційних органів та органів управління всіх рівнів з питань підготовки і проведення евакуаційних заходів в умовах надзвичайних ситуацій.

Міністерство охорони здоров’я:

- планує медичне забезпечення на випадок проведення евакуації;

- організовує підготовку медичних служб до медичного забезпечення на збірних евакуаційних пунктах, маршрутах евакуації, в районах розміщення евакуйованого населення;

-у межах своєї компетенції здійснює державний санітарно-гігієнічний нагляд;

- організовує проведення санітарної обробки населення.

Міністерство внутрішніх справ:

- організовує регулювання дорожнього руху на міських і позаміських маршрутах евакуації;

- розробляє і здійснює заходи щодо забезпечення безпеки дорожнього руху, охорони матеріальних і культурних цінностей у разі проведення евакуації;

- організовує охорону громадського порядку на збірних і приймальних евакуаційних пунктах, пунктах посадки (висадки), на маршрутах евакуації і у районах (пунктах) розміщення евакуйованого населення;

- у межах своєї компетенції забезпечує дотримання режиму перевезень автомобільними дорогами і допуск до зон надзвичайних ситуацій;

- організовує реєстрацію евакуйованого населення і ведення адресно-довідкової роботи.

Державний комітет по зв’язку забезпечує оповіщення населення про початок евакуації і зв’язок під час проведення евакуаційних заходів.

Оповіщення населення про загрозу і виникнення НС здійснюється з використанням усіх систем оповіщення, мережі зв'язку, засобів радіомовлення і телебачення із залученням у разі потреби сил і засобів органів МВС.