Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Опорн конспекти ЗН-3.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
1.06 Mб
Скачать

НАВЧАЛЬНО-МЕТОДИЧНИЙ ЦЕНТР ЦИВІЛЬНОГО ЗАХИСТУ

ТА БЕЗПЕКИ ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

КУРСИ ПІДВИЩЕННЯ КВАЛІФІКАЦІЇ

КЕРІВНИХ КАДРІВ

«ОСНОВНІ ЗАХОДИ У СФЕРІ ЗАХИСТУ НАСЕЛЕННЯ

І ТЕРИТОРІЙ ВІД НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЙ»

ОПОРНИЙ КОНСПЕКТ

Розглянуто та схвалено на

засіданні методичної наради

"___" _________ 2010 року

протокол №______

Чернівці - 2010 рік

ЗМІСТ

Вступ

Загальна характеристика навчального модуля

Тема 3.1. Основні принципи організації захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій.

Тема 3.2. Організація зв’язку та оповіщення при виникненні надзвичайних ситуацій.

Тема 3.3. Організація спостереження та контролю за довкіллям, продуктами харчування та водою.

Тема 3.4. Укриття населення в захисних спорудах.

Тема 3.5. Організація та проведення евакуаційних заходів у разі виникнення надзвичайних ситуацій техногенного та природного походження.

Заняття 1. Евакуація – складова частина заходів у сфері захисту населення і територій від НС техногенного та природного характеру. Принципи, способи та умови їх проведення.

Заняття 2. Евакуаційні органи, їх завдання та функції. Планування і організація проведення евакозаходів та порядок розробки документації.

Тема 3.6. Інженерний захист територій при надзвичайних ситуаціях.

Тема 3.7. Медичний та біологічний захист населення.

Тема 3.8. Радіаційний і хімічний захист.

Тема 3.9. Організація і порядок проведення спеціальної обробки.

Тема 3.10. Підготовка населення до дій при виникненні надзвичайних ситуацій техногенного та природного походження.

Тема 3.11. Морально-психологічна підготовка населення до дій в надзвичайних ситуаціях.

Тема 3.12. Захист населення під час дій в умовах надзвичайних ситуацій, що пов’язані з можливими терористичними проявами.

Тема 3.13. Системи раннього виявлення надзвичайних ситуацій та оповіщення людей у разі їх виявлення.

Література.

ВСТУП

Навчальний модуль «Основні заходи у сфері захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій» покликаний сформувати у слухачів знання про організаційні та правові основи захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій техногенного та природного походження.

Захист населення і територій є системою загальнодержавних заходів, які реалізуються центральними і місцевими органами виконавчої влади, виконавчими органами рад, органами управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту, підпорядкованими їм силами та засобами підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності, добровільними формуваннями, що забезпечують виконання організаційних, інженерно-технічних, санітарно-гігієнічних, протиепідемічних та інших заходів у сфері запобігання та ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій.

Чинним законодавством встановлено, що громадяни України зобов’язані вивчати основні способи і правила захисту від наслідків надзвичайних ситуацій.

Навчальний модуль «Основні заходи у сфері захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій» допомагає слухачам в оволодінні вміннями щодо аналізу завдань та функцій покладених на органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування у реалізації заходів щодо захисту населення і територій.

Розроблені у модулі питання роз’яснюють: порядок забезпечення своєчасного оповіщення та інформування населення при загрозі виникнення або виникненні надзвичайних ситуацій, укриття в захисних спорудах, проведення евакуаційних заходів, надання першої медичної допомоги, основні принципи морально-психологічної підготовки, правила поведінки під час можливих терористичних актів, порядок здійснення підготовки населення до дій у надзвичайних ситуаціях техногенного та природного характеру тощо.