Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Гроші.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
762.37 Кб
Скачать

48.Осн.Положення номіналізму

Суть номіналістичної теорії грошей полягає:

  • В запереченні товарної природи грошей і визначенні їх як умовних знаків, що позбавлені внутр.вар-ті;

  • Гроші виникають як продукт погодженості між людьми з метою полегшення обміну або як наслідок законодавчих актів уряду;

  • Вартість грошей не залежить від їх матеріального змісту і визначається лише найменуванням. Теорія заперечує ф-ію грошей як міри вартості і оголошує гроші ідеальним масштабом цін.

Номіналістична теорія грошей виникла при рабовласницькому ладі. Вона заперечувала внутр.вар-ть грошей для виправдання псування монет з метою збільшення доходів казни. Ця теорія повністю сформувалась у ХVІІ - ХVIII ст., коли грошовий обіг був наповнений неповноцінними (білонними) монетами. Першими представниками номіналізму були англійці Дж. Берклі і Дж. Стюарт. Вони вважали:1)гроші створюються державою;2)їх вар-ть визначається номіналом;3)сутність грошей зводиться до ідеального масштабу цін. Наприклад, Дж. Стюарт визначав гроші як масштаб цін з рівними поділами. Номіналісти повністю відкинули вартісну природу грошей, розглядаючи їх як технічну зброю обміну.

49.Осн.Положення теорії грошей клас.Політекономії.

Класики (Сміт) вбачає гроші як засіб обігу(механістичне уявлення про гроші). Відстоюють міру вар-ті. Розробляють осн.теорії трудової вар-ті(але повнстю не розкрили – це зробив К.Маркс). Рікардо закладає основи фіскальної політики. Він передбачив, що будуть неповноцінні гроші. Запропонував існування паперових грошей, обмінних на золото. Сей досліджував:1)рівновагу ринків(ек-ки);2)розробив «теорію рівноваги» :сукупний попит=сукупній пропозиції.

50.Основні положення трудової теорії вартості на предмет суті і значення грошей.

Погляд В.Петті .Петті,заклав підвалини трудової теорії вартості.Розрізняв "політичну" і "природну" ціну. Під першою розумів ринкову ціну, що змінюється під впливом ринкових ситуацій, під другою – певну кількість праці, затраченої на виробництво товару, тобто вартість. Перебуваючи під впливом меркантилістських поглядів, вважав, що вартість створюється не всякою працею, а лише затраченою на виробництво золота і срібла, тобто вартість, за Петті, існує лише у грошовій формі, Інші товари набувають вартості через обмін їх на гроші .

Догма А.Сміта.Вартість, за Смітом, створюється не лише в сільському господарстві, а й в усіх галузях матеріального виробництва, тому всі види праці є рівнозначними як творці вартості; отже, праця взагалі, загальна суспільна праця створює вартість незалежно від маси конкретних споживчих вартостей, в якій вона втілена.

У процесі обміну продуктами праці регулятором цього обміну є праця товаровиробників як єдине точне мірило вартості. Сміт зазначав, що величина вартості продукту визначається не фактичними затратами праці окремого товаровиробника, а кількістю праці, необхідної для його виробництва, тобто він наблизився до розуміння індивідуальної та суспільно необхідної праці, але не зміг чітко розмежувати їх. С, розрізняв вартість товару та його ціну; тому відокремлював дійсну (вартість товару) і номінальну (грошове вираження вартості товару, кількість чистого золота або срібла, за яку він продається). Отже, Сміт заклав основи розуміння механізму відхилення ціни від вартості товарів.

Обґрунтування вартості Д.Рікардо. Рікардо уперше в історії світової економічної думки доводив, що єдиним джерелом вартості є праця, тому критикував концепцію Сміта, згідно з якою вартість товарів визначається працею, яку можна обміняти на ці товари (що було характерно для простого товарного виробництва), а також доходами різних класів суспільства. Водночас, на його думку, існують деякі товари, вартість яких визначається лише їхньою рідкісністю (раритетні статуї та картини, монети, книжки, особливі вина, виготовлені в обмеженій кількості) і не залежить від кількості праці. Вперше підняв і частково розв'язав проблему суспільно необхідної праці в її співвідношенні з індивідуальною працею. Рікардо розрізняв "абсолютну" і "відносну" (порівняльну) вартість, яка є синонімом мінової вартості.

К. Маркс.Йому належить головне досягнення, він довів до кінця трудову теорію вартості. 3 протиріччя: між міновою і споживчою вартістю, індивідуальною і суспільною працею, конкретною і абстрактною працею. Він відстоює еволюційну концепцію появи грошей. Його друге досягнення:5 ф-цій грошей. Він передбачає вихід золотих грошей з обігу. Сформолював зак грошового обігу. Говорив, що гроші-це об”єктивність економіки. (-) база всіх роздумів-трудова теорія вартості.MV=PQ-a+в-c

a-товари в кредит; в-строк яких настав; с-сума товарів проданих шляхом бартерних операцій.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]