Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Гроші.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
762.37 Кб
Скачать

75. Прихована інфляція

Коли ціни централізовано встановлюють і контролюють владні структури, інфляція має прихований характер, вона пригнічена, її не видно, бо ціни не зростають. Але прихована інфляція таки «вилазить з мішка» економічних відносин: «вимивається» дешевий асортимент товарів, з'являється і зростає товарний дефіцит, деформуються офіційні канали торгівлі, запроваджуються талони, картки на дефіцитні товари тощо. Така інфляція є незмінною супутницею планової економіки. Основною формою вияву такої інфляції є загострення дефіциту, коли купівельна спроможність грошей падає у зв’язку з неможливістю придбати потрібні товари. Іншою формою подавленої інфляції є приховане підвищення цін, що виявляється в погіршенні якості товару при незмінній ціні, «вимиванні» товарів дешевого асотрименту, продажі старих товарів під новою маркировкою і відповідно за більш високими цінами. Прихована інфляція також проявляється в наявності незадовільненого попиту, представленого вимушеними заощадженнями, що утворилися через те, що покупці не можуть знайти необхідні товари. Офіційно регульовані ціни прориваються на «чорному» ринку. Динаміка цих цін і є відносним вираженням прихованої інфляції. Тому приховану інфляцію часто називають адміністративною, народжену адміністративними цінами.

76. Грошові реформи формального типу

Грошові реформи формального типу зводяться лише до технічного аспекту - впро­вадження нового зразка купюри з одночасним або поступовим вилученням тієї, що функціонує. Обмін старої валюти на нову здійснюється у співвідношенні 1:1. Приводом до та­кої заміни може бути:

  1. Необхідність поліпшення фізичних властивостей (зносостійкості, цупкості, захи­сту від підробки і т.д.) банкнот, що перебувають в обігу, зміни їх відносних і абсо­лютних розмірів, що може бути результатом технічного прогресу (в розумінні як можливостей виробництва банкнот вищої якості, так і вимог до їхньої якості у зв'язку із застосуванням різних технічних пристроїв - банкоматів. електронних ма­шин тощо.

  2. Підвищення ефективної боротьби з підробкою національної валюти. Це відбувається у тому випадку, коли в обігу перебуває велика кількість підроблених банкнот (наприклад, накопичених за роки війни), виявлення і вилучення яких стає невідклад­ною справою.

  3. Необхідність зміни зовнішнього вигляду банкнот. їх оформлення, що може зумо­влюватися політичними причинами, наприклад, зміна державної символіки тощо.

Усі наведені аспекти здійснення грошової реформи мають в основному суто форма­льний, неконфіскаційний характер Якщо реформа обмежується розв'язанням лише цих проблем, не зачіпаючи більш суттєвих монетарних та економічних аспектів. її точніше називати обміном грошей.

77. Реалізація цб ф-ії «банку банків».

Банк банків – ЦБ забезпечує касове, розрахункове та кредитне обслуговування комерційних банків

ЦБ забезпечує касове, розрахункове та кредитне обслуг-ня комерц.банків.

Касове обслуг-ня комерц. банків полягає у тому, що:

-комерц.банки зберігають частку своїх резервів на рахунках у ЦБ;

-ЦБ видає й приймає готівку від комерц.банків.

Розрахункове обслуг-ня комерц. банків:

-централізована платіжна с-ма: передбачає здійснення міжбанк.розрахунків через рахунки комерц.банків, які відкриті в ЦБ

-децентралізована платіжна с-ма: передбачає розрахунки через приватні розрахунково-клірингові центри з проведенням остаточних розрахунків через ЦБ; передбачає розрахунки через кореспондентські рахунки, які комерц.банки відкривають один у одного.

Кредитне обслуг-ня комерц. банків:

-надання ломбардних кредитів

  • прямий метод

  • тендерний(аукціонний) метод:

    • кількісний тендер

    • ціновий тендер

-операції РЕПО

-редисконтування векселів

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]