Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Гроші.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
762.37 Кб
Скачать

42. Ознаки структуризації грошової маси

У структурі грошової маси виділяється активна частина і пасивна частина. Особливе місце у структурі займають «квазігроші», тобто кошти на термінових рахунках.

В структурному напряму грошову масу поділяють на 4 напрями:

1). За ступенем ліквідності;

2). За формою грошей;

3). За розміщенням у конкретних суб’єктів ринку;

4). За територіальним розміщенням.

За формою грошова маса в сучасний період виступає як готівкові знаки (банкноти та розмінні монети); грошові кошти на баннківських рахунках різних видів (депозитні гроші); деякі види цінних паперів (вексель, чек) та інші. Більше того, окремі країни до грошової маси відносять облігації державних позик, скарбницькі векселі, комерційні цінні папери тощо. Ці складові грошової маси істотно відрізняються за своєю ліквідністю та активністю в обігу. Поряд з цим, всі перераховані форми ліквідних коштів у тій чи іншій мірі функціонують як засіб збереження вартості, а тому практично не можливо провести межу між власно грошима та іншими ліквідними активами. Тому в міжнародній банківській статистиці широко використовується агрегатний метод класифікації функціональних форм грошей. Він грунтується на ступені їхньої ліквідності. Взагалі поняття ліквідності передбачає наявність двох властивостей: можливість використовувати активи в якості платежу та здатності зберігати вартість.

43. Описання адм.. Заходів гкп (тупо ніхуя нема – так шо розвивайте мислю:-)))

допуск до ринків (ліцензування); кількісні обмеження; фіксація маржі.

Допуск до ринків. Це регулювання відкриття нових банків, їх філій, відділень, а також надання дозволу па проведення банківських операцій.

До кількісних обмежень відносять: .

кредитні стелі; обмеження окремих видів банківських, операцій; селективний кредитний контроль; контингентування емісії; таргетування.

Фіксація маржі. Цей метод передбачає встановлення обов'язкової маржі при проведенні різних фінансово-кредитних операцій.

До адм.. заходів відносять: нормативно-правові акти, установлення прямих обмежень на здійснення емісійно-касових операцій; уведення прямих обмежень на кредитування центральним банком комерційних банків; установлення обмежень чи заборони на пряме кредитування центральним банком потреб бюджету; прямий розподіл кредитних ресурсів, що надаються комерційним банкам у порядку рефінансування, між пріоритетними галузями, виробництвами, регіонами тощо.

44 .Основні елементи грошової системи: визначення, значення.

Грошова система –сформовано історично і закріплена національнім законодавством ф-ма організації устрою грошового обігу в країні.У складі грошової системи можна виділити кілька окремих струк­турних елементів, кожний з яких законодавчо зафіксований.

1)Грошова одиниця встановлюється законодавством країни, виходячи із соціально-економічних та історичних закономірностей її розвитку. Нині у світі налічується понад 300 найменувань національних грошових одиниць. У Конституції України зазначається, що грошовою одиницею України є гривня. Розмінною грошовою одиницею є копійка. Забезпечення стабільності гривні - основна функція центрального банку нашої держави - Національного банку України.

2)Види грошових знаків що використовуються у національній системі країни визначаються відповідними юридичними актами. У сучасних умовах в Україні у грошовому обороті використовуються банківські білети (банкноти) і розмінна монета.

Право емісії грошових знаків (банкнот) та відповідальність за їх забезпечення законодавством в Україні покладено на Національний банк України. Особливе місце у грошовій готівці займає розмінна монета. За характером емісії вона звичайно належить до того самого виду грошових знаків, що й основна валюта. Розмінна монета відіграє допоміжну роль щодо основної валюти - забезпечує платежі на суми, менші від розміру прийнятої у країні грошової одиниці.

Крім видів грошових знаків, законодавство держави визначає також і їх купюрність.

3)Масштаб цін - це засіб вираження вартості у грошових одиницях.. У металевому обігу, коли грошовий товар - метали (золото або срібло) -виконував усі функції грошей, масштаб цін являв собою валовий вміст грошового металу, прийнятого у країні в ролі грошової одиниці. Масштаб цін встановлюється й вимірюється у законодавчому порядку.

У сучасних умовах, коли в обігу перебувають нерозмінні на золото кредитні гроші, фіксація державного металевого змісту грошової одиниці втратила сенс. У результаті валютної реформи 1976-1978 рр. (на основі Ямайської згоди) офіційна ціна золота і золотий вміст грошової одиниці були скасовані. В сучасних умовах масштаб цін складається стихійно, незалежно від волі держави, під впливом інфляційних процесів в економіці. А саме в ринкових умовах господарювання стихійні процеси у ціноутворенні зміцнюють масштаб цін, новий рівень якого в подальшому впливає на ціноутворення. Підтримання масштабу цін на певному, відносно встановленому рівні у довгостроковому періоді є важливим завданням кожної держави.

4)Регламентація режиму валютного курсу та операцій з валютними цінностями - надзвичайно важливий і ефективний елемент грошової системи. В усіх країнах він активно використовується для захисту і забезпечення сталості національної валюти. Потреба встановлення й регулювання валютного курсу випливає з особливостей виконання грішми функцій світових грошей. Українська гривня, як і будь-яка інша національна грошова одиниця, є законним купівельним та платіжним засобом тільки на території України.

За межами України гривня має бутил обмінена на ту валюту, яка є законною для певної країни.

5)Емісійна валюта — законодавчо встановлений порядок випуску й обігу нерозмінних на золото кредитних і паперових грошових знаків.

6)Грошове регулювання представляє собою комплекс заходів державного регулювання виливу для того аби досягти відповідності кількості грошей об'єктивним вимогам економічного розвитку.

7)Інститути грошової системи— це державні і недержавні установи, які регулюють грошовий обіг. Інституцією, яка здійснює грошово-кредитне і валютне регулювання в Україні, є Національний банк України - незалежний фінансово-кредитний орган. НБУ проводить незалежну грошову (монетарну) політику. Відповідно до Конституції України, основною функцією Національного банку є забезпечення стабільності грошової одиниці України.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]