Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Гроші.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
762.37 Кб
Скачать

40 . Мотиви попиту на гроші

Виділяюь 3 групи мотивів: трансакційний (операційний) мотив, мотив завбачливості, спекулятивний мотив.

Трансакційний мотив полягає в тому, що економічні суб’єкти постійно відчувають потребу в певному запасі грошей для здійснення поточних платежів, щоб підтримати на належному рівні своє особисте та виробниче споживання.

Мотив завбачливості зводиться до того, що юр і фіз. Особи бажають мати запас грошей як ресурс купівельної спроможності, з тим щоб у будь-який час мати можливість задовольнити свої непередбачувані потреби чи скористатися перевагами несподіваних можливостей.

Спекулятивний мотив полягає у тому, що екон суб’єкти бажають мати у своєму розпорядженні певний запас грошей, з тим щоб за сприятливих умов перетворити їх у високодохідні фін інструменти, а при погіршенні цих умов і появі загрози зниження дохідності та ризику збитковості наявних фін інструментів перетворити їх у грошову форму, яка хоч і малодохідна, але без ризикова.

41.Ознаки платіжності банкнот і розмінних монет

До платіжних належать банкноти (монети), які не мають ознак зношення і пошкодження, а також з дефектами та ознаками зношення і пошкодження в межах критеріїв, визначених пунктами 2.4-2.6 Правил визначення платіжності та обміну банкнот і монет НБУ:

2.4. Зношені банкноти — це банкноти, які мають одну або більше з таких ознак зношення або пошкодження: потертості, втрату фарби на згинах, розпушення паперу, втрату папером жорсткості; загальне або локальні забруднення, плями та написи (уключаючи видимі в ультрафіолетових променях) площею кожні понад 400кв. мм, колір яких контрастує з кольором навколишнього зображення або навколишньої незадрукованої ділянки банкноти; відбитки штампів площею понад 400 кв. мм, уключаючи видимі в ультрафіолетових променях, крім штампів про погашення;

надриви або надрізи довжиною кожний понад 5 мм, у тому числі склеєні;

отвори та проколи, відірвані краї або кути, площа кожного з яких більша ніж 10 кв. мм.Зношені монети — це монети з ознаками хімічної дії, унас­лідок чого змінився колір, або механічного пошкодження (спотво­рені елементи дизайну) за умови, що вони не мають надломів, над­різів та отворів, недеформовані і зберегли масу, зображення малого Державного Герба України, номіналу, назви розмінної одиниці та рельєф або текст на гурті, якщо він має бути згідно з офіційним по­відомленням Національного банку.Зношені банкноти і монети, якщо вони не мають ознак під­роблення, повинні без обмежень прийматися фізичними й юридич­ними особами до всіх видів готівкових платежів, для переказів то­що. Банки зобов'язані без обмежень приймати такі банкноти і моне­ти разом з виручкою підприємств, установ і організацій, а також від/ фізичних і юридичних осіб до всіх видів готівкових платежів! Значно зношені банкноти — це банкноти, які мають од­ну або більше з наведених нижче суттєвих ознак зношення або по­шкодження: банкноти з утраченими частинами, якщо разом з отворами (дірками) збереглося не менше ніж 55% її початкової площі; банкноти, розірвані та розрізані на дві або більше частин, уключаю­ чи склеєні, якщо не менше ніж 55% загальної площі частин, що залишилися, безумовно належать одній банкноті;банкноти, пошкоджені вогнем, водою, різними рідинами або хіміка­ тами тощо, які спричинили деструкцію та обвуглення паперу на окре­мих ділянках або по всій площі банкноти, якщо разом з пошкодженими ділянками збереглося не менше ніж 55% її початкової площі.

До значно зношених належать банкноти, що складені (склеє­ні) з половин двох банкнот одного номіналу і дизайну, розірваних (розрізаних) навпіл по лінії вертикального (горизонтального) згину цілих банкнот. Допускається зміщення лінії розриву (розрізу) пра­воруч або ліворуч від лінії вертикального згину (угору або вниз по лінії горизонтального згину) не більше ніж на 5 мм за умови, що частини складеної (склеєної) банкноти на стиках доповнюють одна одну. Допускається також, що кожна з половин (частин) складеної (склеєної) таким чином банкноти може бути пошкодженою і склеє­ною з фрагментів однієї банкноти, але за умови, що загальна площа пред'явленої для обміну банкноти є не меншою, ніж 92% початко­вої площі банкноти.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]