Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Гроші.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
762.37 Кб
Скачать

87. Структура крошово-кредитного мультиплікатора

Грошова база - це консолідуючий показник резервних грошей банківської системи, на основі якого через грошово–кредитний мультиплікатор формується пропозиція грошей.

Тоді пропозиція грошей (Ms) прямо пропорційна грошовій базі (Mh) і залежить від величини грошового мультиплікатора (ті):

Ms =.Mhm.

Грошову базу, яка має властивості мультиплікаційного впливу па пропозицію грошей, ще називають ланкою підвищеної ефективності або «сильних» грошей. Цей показник відомий у монетарній теорії як Mh - high-powered money. Він визначає категорію грошей, котра може безпосередньо контролюватися центральним банком, тобто належить до найважливіших показників діяльності банківської системи з погляду впливу па ситуацію, що складається на грошовому ринку.

За структурою грошова база складається з суми готівки в обігу, готівки в сейфах (залишків кас банків) і резервів комерційних банків, що перебувають на рахунках у центральному банку.'При цьому загальний обсяг банківських резервів охоплює суму запасів готівки у касах комерційних банків та їхніх коштів на рахунках у центральному банку (див. рис).

На рисунку грошова маса (пропозиція) показана як сума двох грошових компонентів: МО (готівка в обігу) і D (депозити до запитання):

Ms = M0 + D.

Грошова база включає: МО (гроші готівкою) і R (банківські резерви):

Mh =M0 + R

88. Структура гкп

Грошово-кредитна політика – це комплекс взаємопов’язаних, скоординованих на досягнення заздалегідь визначених цілей заходів щодо регулювання грошового обороту, який здійснює держава через ЦБ.

Схема взаємозв’язку типів цілей та інструментів грошово-кредитної політики

Цілі грошово-кредитної політики

Стратегічні

Проміжні

Тактичні

Сприяння зростанню виробництва, повній зайнятості, стабілізації цін та збалансованості платіжного балансу

Пожвавлення чи стримування ринкової кон’юнктур задля досягнення стратегічних цілей

Зміна грошової маси та ставки % в напрямку, що забезпечує досягнення проміжних цілей

Інструменти грошово-кредитної політики – це конкретні заходи і дії ЦБ, спрямовані на зміну маси грошей та рівня процентної ставки.

Інструменти грошово-кредитної політики

Політика відкритого ринку

Політика обов’язкових резервів

Облікова політика

Полягає в змінах обсягів купівель та продажів державних цінних паперів ЦБ

Полягає в тому, що ЦБ встановлює для всіх банків норму обов’язкового зберігання залучених коштів на кореспондентських рахунках без права їх використання і без виплати % по них

Полягає в тому, що ЦБ встановлює ставки процентів за позичками, які він надає комерційним банкам у порядку їх рефінансування

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]