Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Гроші.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
762.37 Кб
Скачать

78. Реалізація цб ф-ії банкіра уряду.

Банкір і фінансовий агент уряду - ЦБ г головним банком щодо прове­дення фінансових операцій та радником уряду з питань монетарної та фіскаль­ної політики.

ЦБ як банкір і фінансовий агент уряду

- здійснює касове виконання державного бюджету;

- веде рахунки уряду (казначейства);

- здійснює емісію державних боргових зобов'язань та їх розміщення на вторинному ринку.

- вживає заходи щодо підтримання курсу державних цінних паперів;

- обслуговує державний борг, використовуючи наступні методи:

• податкове фінансування;

• боргове фінансування;

• фінансування шляхом емісії грошей.

79. Ринок грошей: визначення, значення і специфічні риси.

Ринок грошей – сегмент грош.ринку, на якому купуються короткострок.грош.кошти(до 1 року). На ринку грошей купуються грошові кошти на короткий строк (до одного року). Ці кошти використовуються в обороті позичальника (покупця) як гроші, тобто для приведення в рух уже накопиченого капіталу, завдяки чому вони швидко вивільнюються з обороту і повертаються кредитору. Класичними операціями грошового ринку є операції з міжбанківського кредитування, з обліку комерційних векселів, операції на вторинному ринку з короткостроковими державними зобов'язаннями, короткострокові вклади фінансово-кредитних інституцій у комерційних банках та кредити банків цим інституціям тощо. Проте й інші — не фінансові — суб'єкти втягуються на ринок грошей, коли свої короткострокові грошові кошти вкладають у банки чи передають у розпорядження інших фінансово-кредитних інституцій, або ж одержують від них короткострокові позички чи інше фінансування.

Ринок грошей характерний тим, що він дуже чутливий до будь-яких змін в економіці та у фінансовій сфері. Тому попит і пропозиція тут надто мінливі, а процент як ціна грошей часто змінюється під їх впливом. Через це він є найбільш реальним індикатором кон'юнктури грошового ринку взагалі і слугує базою формування процентної політики в країні. Це дає підстави розглядати механізм формування попиту і пропозиції на грошовому ринку тільки на підставі ринку грошей.

80. Різновиди біметалізму.

Біметалізм - грошова система, при якій роль загального еквівалента закріплена за двома металами - сріблом і золотом. При цьому передбачено вільне карбування монет із двох металів і їхній необмежений обіг. На ринку встановлювалося 2 ціни на один і той самий товар. Існувала в країнах Західної Європи в XIX століття.

Відповідно до принципів регулювання співвідношення між срібними і золотими монетами, виділялися 3 різновиди біметалізму:

1. Система паралельної валюти - при цій системі зазначене співвідношення встановлюється стихійно на ринковій основі.

2. Система подвійної валюти - при цій системі таке співвідношення визначається державою.

3. Система «кульгаючої» валюти - один з видів монет вироблявся в закритому порядку.

81. Роль золота:)

Сейчас золото выполняет четыре основных функции.

Во-первых, золото хранится в качестве резерва центральных банков. Сейчас чисто формально оно не связано с какой-то национальной валютой, но, так же как доллар, евро и другие валюты, используется центральными банками, выполняя роль резервного актива с целью поддержания курса национальной валюты.

Во-вторых, мы возвращаемся к основным функциям золота, оно служит для чеканки монет. Это позволяет Центральному банку «разгрузить» свои золотые запасы, если появляется такая необходимость. В год, по подсчетам экспертов, на чеканку монет затрачивается примерно 100 тонн благородного металла.

В-третьих, золото используется в производстве ювелирных украшений. По официально озвученным цифрам, золотые ювелирные украшения ежегодно реализуются в размере около 3 тысяч тонн.

Золото, наконец, используется в разных отраслях промышленности. Как

оказалось, оно обладает такими важными свойствами, которые делают его практически незаменимым в современных технологиях нового века. В электронной промышленности золото применяется в производстве компьютеров, телевизионных приемников, новейших видов оружия. Применяется этот металл и при постройке космических кораблей. Так что в свою историю золото вписывает новые страницы.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]