Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Гроші.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
762.37 Кб
Скачать

85.Спз: визначення, значення, структура.

СДР - спеціальні права запозичення у МВФ - штучно створені міжнародні резервні засоби для регулювання платіжних балансів, поповнення офіційних резервів та розрахунків з МВФ. Випуск СДР розпочато з 1.01.1970 р. у вигляді спеціального запису на рахунках країн-членів МВФ. З 1.01.1999р. СДР розраховується на базі питомої ваги "кошика" валют:

  • 39 % долар США;

  • 32 % ЄВРО;

  • 18 % єна;

  • 11 % фунт стерлінгів.

По перше СПЗ виконує ф-цію інтернаціональної міри вартості валютних паритентів національних грошових одиниць. По друге, СПЗ виступає також у функції резервного активу міжнародної валютної системи, використованого для регулювання сальдо платіжних балансів окремих країн. По третє, СПЗ виконує ф-цію міжнародного засобу платежу.По четверте, СПЗ використовується і як купівельний засіб. На СПЗ можна купити вільно конвертовану валюту.

86. Стабілізаційні заходи як інструменти проведення грош.Реформ.

В процесі грош.реформ можуть застосовуватись такі методи стабілізації валют: дефляція, деномінація, нуліфікація, девальвація, ревальвація.

Дефляція- процес призупинення або стримування темпів зростання грош.маси в обігу. За своїм змістом і наслідками дефляція є складовою частиною антиінфляційної програми. Дефляц.політика проводиться державою за допомогою фін.(підвищення податків, скорочення бедж.витрат, «заморожування» цін та з/п, пожвавлення продажу держ.ЦП)та грош.-кред.(скорочення грош.емісії і кредит.вкладень шляхом кред.рестрикції,підв. ЦБ дисконтного % та норм обов.резервів комерц.банків)заходів. Дефляція – процес зниження рівня цін.

Деномінація – обмін усіх старих грош.знаків на новів певній пропорції з одночасним перерахуванням у цій пропорції цін, тарифів, з/п,пенсії, стипендій, плат.зобовазань тощо. Внаслідок відб-ся укрупнення масштабу цін, що призводить до різкого зменшеннягрош.маси в обігу, спрощуються і здешевлюються всі розрахунки, зменш-ся витрати на забезпечення грош.обігу тощо. Деномінація – «викреслювання зайвих нулів».

Нуліфікація – оголошення державою знецінених грош.знаків недійсними. Такий захід прийнятний при зміні влади, при створенні власної нац..грош.с-ми.

Девальвація – знецінення нац..грош.одиниці порівняно з іноземною валютою чи міжнар.вал.-розрахунковими одиницями. Проявляється у підвищенні вал.курсів іноз.валют по відношенню до нац..валюти. Девальвація стимулює експорт, робить його дешевшим. Для нас-ня девальвація означає подорожчання імпортних товарів та зростання реального рівня цін. Причиною девальвації є інфляція та хронічний дефіцит платіж.балансу.

Ревальвація – підвищення курсу вар-ті нац..валюти по відношенню до іноземних чи міжнар. валют. Ревальвація вигідна для імпортерів і кредиторів. Після ревальвації дорожчає експорт. Для нас-ня, з 1 боку, ревальвація приваблива тим, що вона спонукає зниженню цін на імпортні товари і гальмує інфляцію, а з 2 – вона створює труднощі для експорту, що створює загрозу скорочення числа роб.місць. Отже, ревальвація так само як і девальвація – явища однаково небажані.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]