Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Гроші.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
762.37 Кб
Скачать

116. Характерні особливості категорії грошей

Гроші – це одне з найвеличніших досягнень людства. Їх виникнення пов”язане з 7-8 тис. до н.е., коли у древніх племен з”явились залишки якихось продуктів, які можна було б обміняти на інші такі ж продукти в яких була потреба. Історично як засіб полегшення обміну використовувались каміння, худоба, шматки металів чи інші предмети, які отримали загальне визнання у продавців та покупців як засіб обміну. Найкраще економічна суть грошей проявляється в їх функціях.

1) міра вартості;2) засіб обігу;3) засіб платежу;4) засіб нагромадження;5) світові гроші.

Три основні властивості грошей, що розкривають їх суть:

• гроші забезпечують всезагальну безпосередню обмінюваність. На них можна придбати будь-який товар; • гроші виражають мінливу вартість товарів. Через них визначається

ціна товару, а це дає кількісне порівняння різних за споживчою вартістю товарів;

• гроші виступають матеріалізацією всезагального робочого часу закладеного в товарі.

суть грошей закладена у 5 функціях, які вони виконують: міра вартості, засіб обігу, засіб платежу, засіб нагромадження, світові гроші. Кожна функція розглядається в органічній єдності з іншими.Гроші характеризуються ліквідністю, тобто використовуються для придбання товарів чи здійснення послуг. Вони загально-прийнятий засіб обігу.Знання історії становлення й еволюційного розвитку грошей - ключ пізнання глибинних теоретичних проблем, що розкривають їхню суть і сучасне функціональне застосування.

117. Характерні риси банку як специфічного фінансового підприємства

До сутності банку слід підходити з юридичної та економічної точки зору.

У першому випадку це розгляд тих операцій, які згідно із законодавчою базою держави належать до банківської діяльності. В українському законодавстві, зокрема, у Законі України «Про банки і банківську діяльність», банк - це юридична особа, яка має виключне право на підставі ліцензії Національного банку України здійснювати в сукупності такі операції: залучення у вклади грошових коштів фізичних і юридичних осіб та розміщення зазначених коштів від свого імені, на власних умовах та на власний ризик, відкриття і ведення банківських рахунків фізичних та юридичних осіб.

Сутність важко зрозуміти на базі розгляду тих операцій, які виконує кожний окремий банк відносно того чи іншого свого клієнта. Банк може не виконувати окремих банківських операцій у той чи інший момент, кожний окремий клієнт має право користуватися обмеженою кількістю послуг, проте від цього банк не перестає бути банком. Сутність банку доцільно розглядати на макрорівні, відносно економіки в цілому, беручи до уваги різноманітність реальної діяльності конкретних банків.

З економічного погляду банк є перш за все підприємством, яке виробляє особливий, специфічний продукт - гроші, платіжні кошти. Гроші є відтворювальною категорією; готівкові кошти, що випускаються банком як монополістом, обслуговують як сферу виробництва, так і розподілу, обміну і споживання. Крім даного продукту, банки надають різні послуги переважно грошового характеру.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]