Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
AUDIT_LEK.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
787.97 Кб
Скачать

2.2. Аудитор, його статус і сертифікація

Аудит здійснюється незалежними особами - аудиторами, аудитор­ськими фірмами, які уповноважені суб'єктами господарювання на йо­го проведення.

Відповідно до ст. 4 Закону України "Про аудиторську діяльність", аудитором може бути фізична особа, яка має сертифікат, що визначає її кваліфікаційну придатність на заняття аудиторською дія­льністю на території України.

Аудитор має право займатися аудиторською діяльністю як фізична особа — підприємець або в складі аудиторської фірми з дотриманням вимог цього Закону та інших нормативно-правових актів.

Аудитор має право займатися аудиторською діяльністю як фізична особа-підприємець лише після включення його до Реєстру аудиторських фірм та аудиторів.

Аудиторам забороняється безпосередньо займатися іншими ви­дами підприємницької діяльності, що не виключає їх права отримува­ти дивіденди від акцій та доходи від інших корпоративних прав. Ау­дитором не може бути особа, яка має судимість за корисливі злочини .

Сертифікація це визначення кваліфікаційної придатності кандидата на здійснення аудиторської діяльності через перевірку відповідності його освіти та досвіду вимогам Закону України “Про аудиторську діяльність” і складання ним кваліфікаційного іспиту. Положен­ня про сертифікацію аудиторів, затверджене Рішенням АПУ № 178/6 від 31.05.2007 р./ Порядок сертифікації аудиторів, які здійснювати­муть аудит банків, затверджується Аудиторською палатою України за погодженням з Національним банком України.

Право на отримання сертифікату мають:

  • фізичні особи, які здо­були вищу економічну або юридичну освіту, документ про здобуття якої визнається в Україні (спеціаліст чи магістр);

  • необхідні знання з аудиту, фінансів, економіки та господарського права (наявність необхідного обсягу знань для отримання сертифіката визначається шляхом проведення письмового кваліфікаційного іспиту (два етапи: тестування та іспит), за програмою, затвердже­ною Аудиторською палатою України);

  • та досвід роботи не менше трьох років підряд на посадах ревізора, бухгалтера, юриста, фінансиста, економіста, асистента (помічника) аудитора.

Вимоги до освіти аудитора:

  • Базова освіта: Вища економічна або юридична освіта, отримана в навчальному закладі України, що має державну акредитацію (рівень спеціаліст або магістр).

  • Практичний досвід: Стаж роботи не менше трьох років на посадах керівника, асистента аудитора, бухгалтера, економіста, ревізора, фінансиста, юриста та ін.

  • Спеціальна професійна освіта: Навчання в навчально-методичних центрах та організаціях з навчання та перепідготовки аудиторів, стажування у аудиторській фірмі, підвищення кваліфікації за вимогами АПУ.

Документи, що подаються для допуску до сертифікації:

    • заява (клопотання) за встановленою формою;

    • копія диплому про вищу освіту, завірена у встановленому порядку;

    • копія трудової книжки, завірена у встановленому порядку;

    • документ про оплату сертифікації.

Завдання, які використовуються для проведення іспитів, включають:

  • питання з основ бухгалтерського, управлінського, фінансового обліку, основних положень П(с)БО та МСФЗ, господарського та податкового законодавства, основних положень МСА та методики проведення аудиту,

  • тести у вигляді питань, завдання з вирішення ситуаційних аудиторських проблем .

За проведення сертифікації справляється плата в розмірі, встановленому Аудиторською пала­тою України, виходячи з кошторису витрат на утримання Аудиторської палати України. (З 1.05. 2007 р. Рішенням АПУ від 26.04.2007 р. № 176/5 встановлена плата: за проведення сертифікації в розмірі 2000,00 грн. за кожний етап кваліфікаційного іспиту; в розмірі 2000,00 грн. для аудиторів, які звернулися з заявою про подовження терміну чинності сертифікату).

Сертифікат аудитора це офіційний документ, який засвідчує рівень професійних знань, необхідних для здійснення аудиту підприємств різних форм власності та території України.

Аудиторській фірмі дозволяється вести аудиторську діяльність лише за умови, що в ній працює хоча б один аудитор, та після включення її до на­ціонального Реєстру.

Перший етап іспитів можуть проводити Аудиторська палата України або її регіональні відділення, а другий етап - тільки Аудиторська палата України.

Кандидати мають право вибору місця складання першого етапу кваліфікаційного іспиту (регіональне відділення Аудиторської палати України або безпосередньо Аудиторська палата України).

Кваліфікаційний іспит провадять щокварталу у день, що визначає Аудиторська палата України.

Кожну екзаменаційну роботу оцінюють дві різні комісії, а усі істотні розбіжності розглядає Комісія з сертифікації та освіти аудиторів Аудиторської палати України.

Кандидати, екзаменаційні роботи яких оцінені:

- у 60 і більше балів - здобули право на отримання сертифіката аудитора;

- у 50 - 59 балів - здобули право на повторне складання другого етапу кваліфікаційного іспиту на загальних умовах в термін до одного року;

- у 49 і менше балів - є такими, що не склали кваліфікаційний іспит і мають право на повторне складання іспиту на загальних умовах не раніше як через рік.

Результати першого етапу кваліфікаційного іспиту повідомляють кандидатам протягом двох тижнів. Одночасно особам, що успішно склали іспит, повідомляють час і місце проведення другого етапу кваліфікаційного іспиту.

Результати другого етапу кваліфікаційного іспиту повідомляють упродовж одного місяця.

Термін дії сертифіката – 5 років

Аудитори, термін чинності сертифіката яких закінчується, не раніше від трьох і не пізніше від одного місяця до закінчення цього терміну, повинні подати до Секретаріату Аудиторської палати України (в одному примірнику) чи до регіонального відділення (у двох примірниках) такі документи:

- заяву про подовження дії сертифіката встановленого зразка;

- копію трудової книжки, завірену в установленому порядку;

- сертифікат, термін дії якого закінчується;

- витяг із Свідоцтва про щорічне обов'язкове удосконалення професійних знань (за період чинності сертифіката);

- документ про внесення плати за подовження сертифіката.

Для подовження терміну чинності сертифіката комісії з сертифікації призначають складання аудитором кваліфікаційного іспиту у разі:

- підтвердження аудитором у періоді після отримання сертифіката досвіду практичної роботи за фахом (аудитором) менше ніж два роки;

- невиконання вимог щорічного удосконалення професійних знань;

- прострочення аудитором встановлених термінів для подання документів на подовження дії сертифікатів до Аудиторської палати України або її регіональних відділень;

- наявності незаперечних претензій до аудитора з боку Аудиторської палати України або державних органів контролю щодо здійснення аудиторської діяльності;

- застосування до аудитора відповідних стягнень щодо обмеження здійснення аудиторської діяльності.

В загальний обсяг обов'язкового удосконалення професійних знань аудиторів в межах 40 годин Аудиторською палатою України можуть бути зараховані наступні види науково-методичної та викладацької роботи, а саме:

а) видання підручників чи навчальних посібників з бухгалтерського обліку, контролю, аудиту, економічного та фінансового аналізу, господарського права (зараховується автору, співавторам в рік видання);

б) викладання в Центрах, з якими Аудиторською палатою України укладені договори для здійснення постійного обов'язкового удосконалення професійних знань сертифікованих аудиторів, згідно з програмами, затвердженими Аудиторською палатою України, в обсязі не менше 20 годин на рік;

в) виступи у фахових засобах масової інформації з питань бухгалтерського обліку, контролю, аналізу та аудиту загальним обсягом не менше 0,5 авторського аркуша на рік;

г) видання методичних матеріалів (рекомендацій, методик та ін.) з питань теорії та практики обліку, контролю, аналізу та аудиту в обсязі не менше 0,5 авторського аркуша на рік, схвалених Аудиторською палатою України.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]