Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
33_mistse_nulya_krugiv.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
117.76 Кб
Скачать

33 Місце нуля кругів

. Визначення місця нуля (MO) вертикального круга теодоліта та вимірювання кутів нахилу

Місце нуля - це відлік на вертикальному крузі коли вісь зорової труби знаходиться в горизонтальному положенні. Вісь зорової труби в горизонтальне положення приводять шляхом приведення бульбашки циліндричного рівня алідади вертикального круга (для теодолітів Т30 бульбашки рівня на горизонтальному крузі) в нуль-пункт. Місце нуля в будь-якому теодоліті може мати будь- яке значення. Якщо місце нуля визначене декілька разів, то розходження між ними не повинні перевищувати граничного значення подвійної точності відлічування за мікроскопом вертикального круга. Якщо розходження перевищують подвійну точність, то слід перевірити чи надійно прикріплений рівень до алідади, надійно закріплені виправні гвинти рівня, чи не має тертя між алідадою і лімбом, не послабилася пружина навідного гвинта алідади. Якщо можливо, то ліквідувати ці недоліки. Коли і після цього розходження місця нуля (MO) будуть перевищувати граничні значення, то теодоліт необхідно віднести в майстерню.

Визначення MO. Приводять теодоліт в робоче положення. Вибирають як мінімум три точки, бажано з різними кутами нахилу, приблизно, на однаковій відстані. По черзі наводять на них хрест сітки ниток труби при КП і КЛ. При цьому обов'язково перед відліком приводять бульбашку циліндричного рівня вертикального круга в нуль-пункт при визначенні MO, а якщо його немає, то приводять в нуль-пункт бульбашку рівня алідади горизонтального круга. Після цього знімають відліки. Трубу переводять через зеніт, повертаючи теодоліт на 180°, і беруть відліки, але вже при КЛ.

еометричне нівелювання, яке виконується для будь-яких інженерно-технічних задач, називається технічним нівелюванням. Часто технічне нівелювання виконують при побудові поздовжніх профілів осей лінійних об`єктів: автодоріг, ліній електропередач і зв`язку, каналів, траншей і т. ін. В цьому випадку вирішується питання визначення висотного і планового положення точок, розташованих вздовж осі споруди через певні інтервали (50 - 100 м) і додаткових точок, які відтворюють особливості рельєфу місцевості.

34. Послідовність нівелювання

Польові роботи при технічному нівелюванні складаються з: підготовчих робіт, рекогностування місцевості, розмічування пікетажу та знімання ситуації вздовж траси, розмічування заокруглень, перенесення пікету на криву, нівелювання пікетів.

Нівелювання пікетів. Всі точки, які закріплені на місцевості по осі споруди, при технічному нівелюванні ділять на зв`язуючі і проміжні. Зв'язуючі точки є загальними для всіх суміжних станцій і використовуються для передачі висот на точки ходу. Всі інші точки нівелірного ходу називаються проміжними. Для передачі абсолютних висот від найближчого репера на нульовий пікет прокладають нівелірний хід. Такий вид робіт називають прив`язкою нівелірного ходу до висотної мережі старших класів. Нівелювання зв`язуючих точок, виконують із середини, використовуючи технічні нівеліри з відповідними додатковими приладдями. Хід прокладають в одному напрямку з встановленням рейки на дерев`яні кілочки, забиті в землю, металеві башмаки або костилі, коли точки ходу не закріплюються на місцевості.

При нівелюванні траси необхідно дотримуватися наступних умов:

- нерівність віддалей від нівеліра до задньої і передньої рейок на станції не повинна перевищувати 10 м;

- віддаль від нівеліра до зв`язуючих точок не повинна перевищувати 150 м;

- візирний промінь нівеліра повинен проходити над поверхнею землі не менше ніж 0,2 м;

- контролювати перевищення на станції повторним вимірюванням. В тих випадках, коли використовують односторонні рейки, другий раз вимірювання перевищення виконують при зміні висоти приладу не менше ніж на 0,1 м. При використуванні двосторонніх рейок, відліки знімають з двох сторін рейки та обчислюють двічі перевищення за відліками, знятими з чорної і червоної сторін рейки. Різниця перевищень не повинна бути більшою 5 мм;

- проміжні точки нівелюють один раз (відліки знімають з чорної сторони) без дотримання рівностей плеч.

5. Камеральна обробка результатів технічного нівелювання

Камеральна обробка результатів технічного нівелювання полягає в тому, що виконують перевірку правильності запису чисел, польових обчислень, урівнювання нівелірного ходу, обчислення висот точок та складають поздовжній і поперечні профілі траси.

Урівнювання нівелірного ходу виконують так:

1. Обчислюють суму виміряних перевищень між зв`язуючими точками ходу за формулою:

(10)

де - виміряні перевищення між зв'язуючими точками.

2. Обчислюють теоретичну суму перевищень в ході:

а) коли нівелірний хід замкнений, за формулою

, (11)

б) коли нівелірний хід розімкнений, за формулою,

(12)

де Нк і Нп - відомі висоти кінцевої і початкової точок ходу.

Знаходять нев`язку в нівелірному ході за формулою

(13)

Обчислюють допустиму нев`язку в нівелірному ході за формулою

(14)

де L - довжина ходу в км.

Якщо виконується нерівність то обчислюють поправку до виміряного перевищення за формулою

(15)

де n - кількість перевищень.

Для того, щоб отримати виправлене перевищення, необхідно до виміряного перевищення додати поправку, обчислену за формулою (15), тобто

(16)

Висоти зв`язуючих точок обчислюють за формулою:

(17)

Висоти проміжних точок, обчислюють через горизонт приладу, обчислюють, за формулою

(18)

де Н0 - висота задньої або передньої зв`язуючої точки на станції; a - відлік чорної сторони рейки, встановленої на цій точці.

Висота проміжної точки обчислюється за формулою

(19)

де С - відлік по чорній стороні рейки, встановленої на проміжній точці С.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]