Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
AUDIT_LEK.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
787.97 Кб
Скачать

6.4. Аудиторські висновки спеціального призначення.

Аудиторські висновки за результатами тематичного аудиту

Вид перевірки та обсяг робіт під час тематичного аудиту залежить від конкретних обставин. Під час планування тематичного аудиту вимагається чітке уявлення про мету та майбутніх користувачів інформації. Аудитор може встановити обмеження на поширення і використання свого висновку.

Висновок за результатами тематичного аудиту складається у довільній формі, але повинен містити такі основні елементи:

  • назву незалежного аудитора (аудиторської фірми);

  • назву підприємства;

  • вступ;

  • посилання на перевірену фінансову інформацію;

  • розмежування відповідальності клієнта і аудитора;

  • розділ, в якому описується вид тематичної перевірки;

  • інформацію про правила чи практику, які використовувалися під час перевірки;

  • опис роботи;

  • висновок аудитора про фінансову звітність;

  • дату висновку;

  • адресу аудитора;

  • підпис.

Якщо суб'єкт господарювання надає фінансову інформацію державним органам, довіреним особам, страховим компаніям та іншим організаціям, то може бути встановлено формат аудиторського висновку. Якщо інформація, щодо якої аудитор надає висновок, ґрунтується на виконанні угоди, то аудитор повинен розглянути, чи не вніс управлінський персонал суттєвих змін до тлумачення угоди, готуючи інформацію. Тлумачення є суттєвим, якщо прийняття іншого обґрунтованого тлумачення викликало б суттєві розбіжності у фінансовій інформації.

Аудитор повинен розглянути, чи достатньо розкриті у фінансовій інформації будь-які суттєві тлумачення завдання, на яких вона ґрунтується. В аудиторському висновку щодо завдання з аудиту спеціального призначення аудитор може зробити посилання на примітку в фінансовій інформації, яка подає опис таких тлумачень.

Аудиторський висновок про фінансову звітність, підготовлену згідно з іншими принципами обліку

Інші принципи бухгалтерського обліку - це критерії і принципи підготовки фінансової звітності, які застосовуються до всіх її істотних елементів. Фінансова звітність може бути підготовлена зі спеціальною метою згідно з міжнародними обліковими принципами. Загальноприйняті форми спеціальної фінансової звітності: податкові декларації; звіт про рух грошових коштів; специфічна фінансова звітність, введена державним органом (наприклад: Державна комісія і цінних паперів та фондового ринку може встановити спеціальні вимоги до форми і змісту фінансової звітності).

В аудиторському висновку про фінансову інформацію, підготовлену за міжнародними принципами бухгалтерського обліку, необхідно вказувати на ці принципи або на розділ фінансової звітності, в якому міститься таке посилання.

Висновки щодо компонентів фінансових звітів

Аудитора можуть просити висловити думку про один чи кілька компонентів фінансових звітів (наприклад, дебіторську заборгованість, запаси, нарахування премій працівникам ). Таке завдання можна виконати як окреме завдання або одночасно з аудитом фінансових звітів суб'єкта господарювання. Однак результати виконання такого завдання не відображаються в аудиторському висновку щодо фінансових звітів у цілому, а отже, аудитор повинен висловити думку лише про те, чи підготовлений перевірений компонент в усіх суттєвих аспектах за правилами бухгалтерського обліку.

Визначаючи обсяг роботи, аудитор повинен розглянути взаємопов'язані статті фінансових звітів, які можуть вплинути на інформацію, щодо якої треба висловити аудиторську думку.

Аудитор повинен розглянути критерії суттєвості щодо того компонента фінансових звітів, про який готується висновок. Щоб у користувачів не створилося враження, що висновок стосується всіх фінансових звітів, аудитор повинен порадити замовникові не додавати до фінансових звітів суб'єкта господарювання висновок щодо компонента.

Висловлюючи негативну думку або відмовляючись від висновку про фінансові звіти у цілому, аудитор повинен підготувати висновок щодо компонентів фінансових звітів лише тоді, коли ці компоненти не становлять більшу частину фінансових звітів. Інакше думка щодо всіх фінансових звітів втрачає сенс.

Висновки щодо виконання контрактних угод

Аудиторові, можливо, треба буде надати висновок щодо виконання суб'єктом господарювання контрактних угод (наприклад, договорів про випуск облігації! або угод про надання позик). Такі договори, як правило, вимагають від суб'єкта господарювання виконання визначених умов, наприклад, виплати відсотків, забезпечення фінансових коефіцієнтів, обмеження виплат дивідендів і використання доходів від продажу майна.

Завдання з висловлення думки щодо виконання суб'єктом господарювання контрактних угод підлягають виконанню лише тоді, коли вони не виходять за межі професійної компетенції аудитора. Якщо окремі питання, котрі є складовою частиною завдання, перебувають поза компетенцією аудитора, він повинен залучити до роботи експерта.

Аудиторський висновок про узагальнену фінансову звітність підприємства

Клієнт може підготувати фінансову звітність підприємства, яка показує в динаміці його діяльність за декілька років, використовуючи звіти підприємства, вже підтверджені аудитором. Аудитор може скласти висновок про узагальнену фінансову звітність тільки тоді, коли він має її обґрунтоване підтвердження.

Узагальнена фінансова звітність - це узагальнений фінансовий звіт, який готується на основі річної бухгалтерської звітності та висновку аудитора. Узагальнена фінансова звітність значно менше деталізована, ніж річна. Тому у таких звітах необхідно чітко вказати, що вони узагальнені.

Контрольні питання

  1. Які підсумкові документи складаються за результатами аудиту?

  1. Охарактеризуйте структуру аудиторського висновку.

  1. Які види висновків складаються та які відмінності між ними?

4. За яких обставин аудитор може відмовитися від видачі аудиторського висновку?

5. Яка різниця між висновком і звітом аудитора?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]