Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
AUDIT_LEK.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
787.97 Кб
Скачать

4.3. Поняття та склад робочих документів аудитора

Суть документування процесу аудиту, зміст робочих документів, володіння та порядок зберігання викладені в МСА 230 “Документація”

Термін «документація» означає матеріали (робочі документи), які підготовлені аудитором (і для аудитора) або одержані ним у зв'язку з проведенням аудиторської перевірки, та зберігаються в нього.

Робочі документи можуть бути у формі даних на плівці, на паперових, електронних чи інших носіях.

Документальне оформлення аудиторської перевірки складається з двох видів документації - робочої та підсумкової.

Аудитор зобов'язаний вести документацію, яка стосується прийнятих рішень за результатами аудиторської перевірки і буде покладена в основу аудиторського висновку.

Робоча документація - це записи, за допомогою яких аудитор фіксує проведені процедури перевірки, тести, отриману інформацію і відповідні висновки. У ній міститься інформація, яка, на думку аудитора, є важливою і повинна підтвердити положення та пропозиції аудиторського висновку.

Робочі документи: допомагають планувати і проводити аудиторську перевірку; допомагають здійснювати нагляд і перевірку аудиторської роботи; містять аудиторські докази, отримані в результаті проведеної аудиторської роботи, на підтримку думки аудитора.

Підсумкова документація складається з аудиторського висновку та документації, яка передається замовникові перевірки. Аудиторський висновок є обов'язковим компонентом підсумкової документації.

Склад і кількість аудиторських документів визначає аудитор у кожному конкретному випадку. Аудиторські документи повинні відповідати таким вимогам:

  • містити достатньо повну і детальну інформацію, щоб інший аудитор, який не брав участі в перевірці, мав змогу скласти чітке уявлення про виконану роботу і підтвердити висновки цієї перевірки;

  • при складанні робочих документів аудитор повинен враховувати не лише інформацію, що стосується звітного періоду, а й дані минулих періодів (наприклад, сальдо за рахунками на кінець попереднього періоду), а також інформацію, отриману після складання бухгалтерської звітності, про події, що сталися після завершення звітного періоду і можуть істотно вплинути на діяльність або фінансовий стан підприємства;

  • документи повинні відображати найбільш істотні моменти, стосовно яких аудитор повинен висловлювати свою думку, охоплювати найважливіші напрями перевірки та завдання, поставлені й вирішені аудитором;

  • дозволяти оцінити фінансову звітність згідно зі встановленими критеріями містити інформацію, необхідну або корисну для наступних аудиторських перевірок;

  • відображати стан та оцінку системи внутрішнього контролю на підприємстві та ступінь довіри до неї;

  • фіксувати проведені аудитором процедури з перевірки та оцінювання системи бухгалтерського обліку клієнта, дотримання прийнятої (встановленої) облікової політики та відповідність бухгалтерського обліку на підприємстві встановленим принципам, стандартам, вимогам та законам;

  • повинні бути складені чітко та розбірливо;

  • скорочення та умовні позначення повинні бути пояснені на початку папки робочих документів;

  • необхідно обов'язково вказувати місце та дату складання документа, прізвище аудитора та його підпис, номер документа, порядковий номер сторінки в робочій документації;

  • повинні бути вказані джерела інформації та дані про походження наведених документів, що фіксують фінансово-господарську діяльність підприємства, а також про виконані аудиторські процедури.

Форма та зміст робочих документів

Аудитор повинен складати робочі документи, достатньо повні й докладні для відображення всіх процедур аудиторської перевірки.

У них слід подавати інформацію про:

- планування аудиторської роботи;

- характер, час та обсяг виконаних аудиторських процедур;

- їх результати, а також висновки з отриманих аудиторських доказів.

Робочі документи мають містити пояснення щодо всіх важливих питань, а також висновки аудитора.

Якщо однозначно висловити судження не можна, то в робочі документи треба вносити відповідні факти, відомі аудиторові на час формулювання висновків.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]