Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
AUDIT_LEK.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
787.97 Кб
Скачать

ЗМІСТ

Тема 1. Аудит: поняття та місце в системі економічного контролю

Тема 2 Регулювання аудиторської діяльності

Тема 3 Організація і методичне забезпечення аудиту

Тема 4 Аудиторські докази та робочі документи аудитора

Тема 5 Аудиторський ризик

Тема 6 Аудиторський висновок і аудиторський звіт

Тема 7 Аудит окремих об’єктів і операцій

Тема 8 Загальна методика аудиту фінансової звітності

Рекомендована література

4

16

35

43

53

68

84

96

121

Тема 1. Аудит: поняття та місце в системі економічного контролю

1. Поняття та завдання аудиту.

2. Передумови виникнення та розвитку аудиту.

3. Місце аудиту в системі економічного контролю. Предмет та об’єкти аудиту.

4. Управління аудиторською діяльністю.

1.1. Поняття та завдання аудиту

Розвиток ринкових відносин зумовив необхідність прийняття відповідного нормативного забезпечення, що регламентує фінансово-господарську діяльність підприємств; бухгалтерський облік і звітність; оподаткування і порядок формування собівартості продукції. Урізноманітнення відносин власності і створення суб'єктів господарювання різних організаційно-правових форм виявили недостатність існуючих форм державного контролю для забезпечення інформаційних запитів користувачів. У зв'язку з цим виникла потреба у новій формі контролю за діяльністю підприємств, що включав би в себе і перевірку достовірності даних обліку, звітності, і консультування з питань організації і ведення бухгалтерського обліку, правильності нарахування податків, інших видів послуг.

Власники і насамперед колективні власники, а також кредитори позбавлені можливості переконатися в тому, що всі господарські операції підприємства законні і правильно відображені у звітності; а фінансовий стан є стабільним. Вони не мають також доступу до облікових записів, відповідного досвіду, тому мають потребу в послугах аудиторів.

Аудит – одна із форм економічного контролю за достовірністю інформації. Аудит є складовою аудиторської діяльності.

Аудит — перевірка даних бухгалтерського обліку і показників фінансової звітності суб'єкта господарювання з метою висловлення незалежної думки аудитора про її достовірність в усіх суттєвих аспектах та відповідність вимогам законів України, положень (стандартів) бухгалтерського обліку або інших правил (внутрішніх положень суб'єктів господарювання) згідно з вимогами користувачів.

Рис. 1.1. Класифікація аудиту

За ініціативою проведення аудит поділяється на добровільний (з ініціативи суб’єктів господарювання) і обов’язковий (у випадках, передбачених законом).

Випадки, коли суб'єкти господарювання підлягають обов'язковій аудиторській перевірці, передбачені відповідними нормативними та законодавчими актами.

Наприклад, проведення аудиту є обов’язковим для:

  • підтвердження достовірності та повноти річної фінансової звітності та консолідованої фінансової звітності відкритих акціонерних товариств, підприємств - емітентів облігацій, професійних учасників ринку цінних паперів, фінансових установ та інших суб'єктів господарювання, звітність яких відповідно до законодавства України підлягає офіційному оприлюдненню, за винятком установ і організацій, що повністю утримуються за рахунок державного бюджету;

  • перевірки фінансового стану засновників банків, підприємств з іноземними інвестиціями, відкритих акціонерних товариств (крім фізичних осіб), страхових і холдингових компаній, інститутів спільного інвестування, дочірніх товариств та інших фінансових посередників;

  • емітентів цінних паперів при отриманні ліцензій на здійснення професійної діяльності на ринку цінних паперів

За формою і метою здійснення аудит поділяють на зовнішній (незалежний) і внутрішній. Зовнішній аудит — незалежний аудит відносно контрольованого підприємства, що здійснюється на підставі договору з підприємством-замовником. Метою такого аудиту є перевірка законності господарських операцій, достовірності фінансової звітності, бухгалтерського балансу, а також визначення, наскільки відповідає ведення бухгалтерського обліку встановленим стандартам і процедурам.

Внутрішній аудит — перевірка даних обліку і звітності внутрішнім аудитором (ревізором) щодо відповідності господарських операцій вимогам нормативів як загальноприйнятих, так і внутрішніх (підприємства). Його метою є вдосконалення організації та управління виробництвом і пошук резервів підвищення ефективності діяльності підприємства.

Завдання аудиту:

  • підтвердити (не підтвердити) показники фінансової звітності;

  • дослідити достовірність та відповідність показників звітності даним первинного і зведеного бухгалтерського обліку;

  • вивчити взаємоузгодженість показників звітності підприємства;

  • оцінити можливість подальшого функціонування підприємства;

  • оцінити ефективність діяльності системи бухгалтерського обліку і управління;

  • оцінити ефективність діяльності підприємства;

  • надати рекомендації щодо покращення організації обліку і управління на підприємстві.

Користувачі інформації про діяльність підприємств (фінансової звітності):

  • власники підприємств;

  • інвестори та акціонери;

  • працівники підприємства;

  • банківські установи і інші кредитори;

  • державні установи;

  • громадськість.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]