Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
26.09.07 практикум соціологія.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
2.18 Mб
Скачать

Напрямки соціології, що пояснюють причини виникнення девіантної поведінки

Автор

Концепції

Р.Мертон

Теорія аномії. Неузгодженість між цілями, які висунуті суспільством, і засобами, які воно пропонує для їх досягнення. Люди пристосовуються до стану аномії різними індивідуальними способами: конформізм, або різні види девіантної поведінки - “інновація”, “ритуалізм”, “ретретизм”

А.Коуен

Теорія конфлікту. Культурні зразки поведінки є відхиленнями, якщо вони засновані на нормах іншої культури. Індивіди, соціалізація яких проходить у середовищі, де переважають та вважаються нормальними цінності, що сприяють девіації, стають носіями девіантної поведінки.

Наприклад, злочинець розглядається як носій певної субкультури, конфліктної по відношенню до пануючого в даному суспільстві типу культури

В.Франкл

Відчуття великою кількістю людей відсутності сенсу в житті, що проходить нерідко без можливості якогось реального вибору та неможливістю знайти в ньому позитивний сенс з причин руйнування старих цінностей та традицій, дискредитації «нових», відсутності культури світоглядної рефлексії, яка дозволяє прийти до унікального сенсу своїм неповторним шляхом

Я.І.Гілінський

Наявність в суспільстві соціальної нерівності, неоднакових можливостей у задоволенні потреб для різних соціальних груп

Негативне відхилення – відхилення, яке припускає занадто низький рівень вмінь і навичок, або поведінка, яка вступає в протиріччя із запропонованими культурою зразками. Подібні девіації викликають суспільне несхвалення, а також застосування більш серйозних, ніж несхвалення, санкцій.

Позитивне відхилення – девіація в бік максимально схваленої поведінки, тобто поведінка, яка не відповідає уявленням про середній, нормальний рівень і помітно перевершує його. Геройство – це девіація. Звісно, більшість суспільств заохочує геройську поведінку, хоча далеко не завжди саме геройство є чимось «середньостатистичним». Тому будь-який прояв геройства виявляється відхиленням, і по відношенню до нього також застосовують санкції, але позитивні. Поведінка героїв схвалюється, герої популярні, їх нагороджують.

Один з чинників, що стає домінуючим в посиленні девіантної поведінки – це маргіналізація суспільства, тобто «перехідність», нестійкість. Головною ознакою маргіналізації є розрив соціальних зв’язків, причому, в класичному випадку послідовно рвуться економічні, соціальні і духовно-культурні зв’язки. Загальна нестабільність, руйнування колишнього життєвого устрою, відмова від звичної системи цінностей, безробіття, біженці, руйнування держав об’єктивно приводили до посилення маргіналізації. Інша причина пов’язана з поширенням різного роду соціальних патологій –психічних захворювань, алкоголізму, наркоманії, погіршення генетичного фонду населення.

3.3.2. Творчі завдання та вправи до теми

Завдання 1.

Розподіліть наведені нижче поняття для матеріальної і духовної культури:

- засоби виробництва;

- житло, предмети побуту;

- храми і монастирі;

- засоби пересування і зв’язку;

- бібліотеки, книги, музеї, театри;

- мова;

- мистецтво;

- міфи і релігія;

- моральні, соціальні норми.

Завдання 2.

В запропонованій схемі пропущені деякі типи культури. Заповніть пропущені місця в схемі назвами відповідних типів культури.

Завдання 3.

Які з нижче наведених визначень підходять до понять «субкультура» і «контркультура»?

              1. Культурні зразки, які тісно пов’язані із загальною, домінуючою культурою, але відрізняються від неї.

              2. Певні групи, які не тільки відрізняються від домінуючих зразків, але й кидають їм виклик.

Завдання 4.

Які з наведених нижче рис притаманні «масовій культурі»?

Риси, що притаманні всім культурам.

Форма культури, яка включає вишукане мистецтво, музику, літературу.

Низькопробні твори літератури та мистецтва, особливо естрадної творчості, розраховані на найпоширеніший попит і збут.

Культура певної нації (української, польської, американської).

Завдання 5.

Заповніть пусті клітини і дайте пояснення:

Завдання 6.

Опишіть прояв соціального контролю, з яким стикається людина, на прикладі з Вашого особистого життя чи художнього твору.

Завдання 7.

Дайте характеристику специфічних методів здійснення соціального контролю, що використовуються судами, прокуратурою, в’язницями.

Завдання 8.

Прочитайте фрагмент тексту та дайте відповідь на запитання для роздумів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]