Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
26.09.07 практикум соціологія.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
2.18 Mб
Скачать

Запитання для роздумів

  1. З теоретичної позиції якої школи К.Девіс характеризує соціальну стратифікацію?

  2. Які зміни відбулися у стратифікаційній системі українського суспільства за останнє десятиріччя? Як змінилася система стимулів, на якій базується соціальна стратифікація?

Завдання 10.

Прочитайте фрагмент тексту та дайте відповідь на запитання для роздумів.

Ле Гофф ж. Розселення варварів (V- VII ст.)

Серед причин варварської навали були демографічний ріст і привабливість родючих земель. Не меншу роль зіграла зміна клімату. Похолодання на просторі від Сибіру до Скандинавії скоротило площі землеробських і тваринницьких угідь. Варварські народи, підштовхуючи один одного, рушили на південь і на захід. Завдяки їм Британія стала Англією, Галлія - Францією.

Насамперед, це була майже завжди втеча вперед. Завойовники - це біженці, що підганяються іншими сильнішими або твердішими, ніж вони. Їхня жорстокість виникала з розпачу, особливо, коли римляни відмовляли їм у притулку.

Святий Амвросій точно помітив послідовність вторгнень: «гуни накинулися на аланів, алани - на готів, готи - на тайфалів і самартів». Готи узялися до зброї тому, що їх розселили на малій території без засобів до існування. Римляни за золото продавали їм м'ясо собак, змушували дітей віддавати в рабство.

На початку V ст. варвари захопили Італію, Галлію й Іспанію. Спорожніли міста, що колись процвітали. На їх руїнах збереглися лише купки населення. Основна частина переселилася в села. На Європу обрушилися заразні хвороби. Майно й припаси в містах були захоплені збирачами податків, а те, що залишилось, було розграбовано солдатами. Скрізь лютував настільки жорстокий голод, що зявився канібалізм. Скоротилося населення, упала моральність: одні гинули з причин підлості й зрадництва, інші – з причин насильства варварів або ж власного народу. Ті, хто зумів встояти перед силою, впали від голоду. Пан разом зі своїми рабами сам виявився в рабстві.

Ле Гофф Ж.Цивилизация Запада периода средневековья. М., 1996. - С. 12-38.

Запитання для роздумів

1. Чому завойовники названі Ле Гоффом біженцями?

2. Як вплинуло варварське нашестя на соціальну стратифікацію в Європі?

2.2.3. Завдання на семінар

Детально проаналізувати реальні соціальні системи, що функціонують в сучасному українському суспільстві, наприклад, системи економіки, політики, культури, освіти тощо. На основі таких показників, як стабільність та ефективність системи, розглянути проблеми конфліктного соціуму та поняття аномії. Найбільш яскравими прикладами можуть слугувати кризи в сфері економіки та ріст злочинності в Україні. Проблема реформування українського суспільства, виникнення нових, нетрадиційних груп та прошарків.

Проблеми формування і функціонування елітних груп українського суспільства; соціальні витоки середнього класу в Україні та його соціальна роль; маргінальні групи українського суспільства: типологія, джерела формування, перспективи.

Наскільки відкритим є нинішнє суспільство України? Хто входить до «вищого класу» нинішньої країни, і завдяки чому саме ці люди стали елітою суспільства? Наскільки ефективно нинішня українська еліта виконує функції організаторів і лідерів суспільства?

Проаналізувати джерела формування нижчого класу та декласованих елементів в нинішній Україні. Під впливом яких причин відбулися ці процеси, чи продовжуються вони нині?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]