Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
26.09.07 практикум соціологія.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
2.18 Mб
Скачать

Запитання для роздумів

  1. Що мав на увазі Т.Парсонс, коли писав, що соціологія і досі знаходиться під впливом еволюційних ідей?

  2. Твори яких соціологів відносив Т.Парсонс до ідей еволюціонізму?

1.2.3. Завдання на семінар

Рекомендувати студентам ознайомитись з однією з робіт стародавніх мислителів, що безумовно підвищить їх соціально-філософську культуру, оскільки саме цей матеріал більш за все сприяє розвитку логічної та історичної свідомості – обов’язкової передумови формування соціологічного мислення, вміння узагальнювати та аналізувати інформацію.

Запропонувати студентам підготувати доповідь про маловідомих українських соціологів, спадщина яких недостатньо вивчена.

Провести наукову конференцію з доповідями студентів згідно тем рефератів. Це дозволить студентам вчитися аналізувати інформацію, узагальнювати її та робити висновки.

    1. Програма та методи соціологічного дослідження

  • суть соціологічного дослідження, його види

  • основні етапи організації та проведення соціологічного дослідження

  • основні методи збору соціологічної інформації

  • основні способи узагальнення, аналізу та інтерпретації соціологічної інформації

  • обґрунтувати доцільність проведення соціологічного дослідження

  • використовувати необхідний тип вибірки

  • скласти програму соціологічного дослідження та вміти на практиці застосовувати ті чи інші методи збору соціологічної інформації

  • проаналізувати соціологічну інформацію, яка публікується в ЗМІ

  • емпіричне соціологічне дослідження

  • моніторингове дослідження

  • вибіркове дослідження

  • програма соціологічного дослідження

  • випадкова вибірка

  • стихійна вибірка

  • квотна вибірка

  • респондент

  • метод опитування

  • контент-аналіз документів

  • метод спостереження

  • генеральна сукупність

  • вибіркова сукупність

  • репрезентативність

1.3.1. Пояснення основних категорій теми через структурно-логічні схеми та таблиці

Соціологічне дослідження - це система логічних, послідовних, методологічних, методичних та організаційно-технічних процедур, яка передбачає та забезпечує отримання достовірних даних і фактів про явища та процеси, що відбуваються у суспільстві. Соціологічні дослідження можуть носити теоретичний характер (використовують глибоке узагальнення нагромадженого матеріалу в галузі соціального життя та отримання на цій основі знання про об’єкт пізнання); а можуть бути емпіричними.

Емпіричне соціологічне дослідження - це нагромадження, збір фактичного матеріалу у вказаній галузі на основі різних соціологічних методів збору інформації (опитування, аналізу документів, спостереження, експерименту), первинна обробка інформації та узагальнення, яке спрямоване на розв’язання конкретної соціальної проблеми.

Існує три основних типи соціологічних досліджень (за глибиною вивчення): а) розвідувальне (пілотажне); б) описове; в) аналітичне.

Розвідувальне дослідження (пілотажне) - здійснюється з метою ознайомлення з об’єктом дослідження тоді, коли у соціолога-дослідника недостатнє уявлення про стан об’єкта і він неспроможний висунути будь-які гіпотези. Розвідувальне дослідження передбачає вивчення документів, ознайомлення з об’єктом дослідження, з поглядами компетентних фахівців на дане питання. Завершується розвідувальне дослідження чітким визначенням проблеми, мети та завдань дослідження, формулюванням основних гіпотез.

Описове дослідження складається з систематичного кількісно-якісного опису об’єкта дослідження, головним у ньому є упорядкування та обґрунтування певних груп емпіричного матеріалу. Таке дослідження завершується класифікацією емпіричних даних, кількісних та якісних характеристик елементів структури об’єкта дослідження.

Аналітичне дослідження – дослідження, основною метою та змістом якого повинно бути встановлення функціональних зв’язків у соціальних об’єктів та процесах, аналіз закономірностей та випадковостей, які визначають їх функціонування та розвиток, а можливо, розробку та пошук нових соціальних технологій з метою удосконалення управління соціальними процесами у суспільстві.

Існують й інші види досліджень: за частотою проведення (моніторингове, повторне, когортне, лонгітюдне, разове); за способом забезпечення репрезентативності (суцільне, монографічне, вибіркове); за масштабами досліджень (міжнародне, загальнонаціональне, регіональне, локальне) тощо.

Моніторингове дослідження – являє собою цілісну систему визначення змін в суспільстві на основі аналізу масових уявлень про них. Для цього проводяться щомісячні чи щоквартальні експрес-опитування з найбільш актуальних проблем.

Повторне дослідження – це дослідження одного й того ж або різних контингентів, які проводяться декілька разів, через певні проміжки часу, в однакових або відмінних соціальних умовах. Головне в повторних дослідженнях – можливість співставлення досліджень. Повторні дослідження також поділяються на когортні, панельні і лонгітюдні.

Когортне дослідження – це дослідження, об’єктом якого є певна вікова група (когорта), яка залишається постійною під час повторних досліджень.

Панельне дослідження - це дослідження, при якому обстежуються одні й ті ж люди через однакові часові інтервали (за умов здійснення якогось соціального заходу тощо).

Лонгітюдне дослідження – дослідження, момент повторювання якого визначається з урахуванням генезису сукупності, що вивчається, тобто з досягненням цією сукупністю певної стадії свого розвитку.

Разове дослідження – дає інформацію про стан об’єкта аналізу, про кількісні характеристики якогось явища або процесу в момент його вивчення. Таку інформацію називають статичною, оскільки вона віддзеркалює нібито моментальний «зріз» характеристик об’єкта і не дає відповіді на питання про тенденції його змін в часі.

Суцільне дослідження – це дослідження, в якому об’єктом є вся сукупність респондентів, що належить до якоїсь суцільної групи. Найкрупніша з таких спільнот – населення країни. Але є і дрібніші, наприклад: персонал підприємства чи установи, мешканці міста, села тощо. Різновидністю суцільного дослідження є перепис населення.

Монографічне дослідження – спрямоване на вивчення певного соціального явища або процесу, сконцентроване на одному об’єкті, що виступає представником цілого класу подібних об’єктів. При вибірковому дослідженні описується лише репрезентативна група.

Вибіркове дослідження – проводиться за певним типом вибірки (певні процедури попадання респондентів до вибіркової сукупності).

Будь-яке соціологічне дослідження – це специфічний процес діяльності та конкретної праці суб’єктів дослідження, який має свою структуру.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]