Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
26.09.07 практикум соціологія.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
2.18 Mб
Скачать

Елементи структури соціологічної науки (статична модель)

Структура соціологічного знання може бути представлена трьома елементами: теоретична соціологія, теорії середнього рівня, емпірична соціологія.

Теоретична соціологія – це теорії, концепції, що розробляються різними вченими з метою пояснення, інтерпретації загальних аспектів соціального розвитку суспільства.

Теорії середнього рівня – це галузеві теорії соціологічного знання, предмет дослідження яких спрямований на окремі самостійні підсистеми суспільного цілого (праця, релігія, освіта, політика тощо); спеціальні соціологічні теорії (теорія девіантної поведінки, соціологія конфлікту).

Емпірична соціологія – це окремі методи та технології збору, обробки та аналізу первинної соціологічної інформації, які спрямовані на виявлення та узагальнення соціальних фактів.

Нерідко виділяють ще один елемент структури соціологічного знання – прикладна соціологія. Прикладна соціологія – це практична частина соціологічної науки про специфічні закони, становлення, розвиток та функціонування конкретних соціальних підсистем, процесів, структур, організацій та їх елементів. Вона ставить завдання знайти засоби для досягнення практичних цілей суспільства, шляхи та методи використання здобутої емпіричної інформації, знання конкретних соціологічних теорій, тобто вона спирається на спеціальні соціологічні теорії та емпіричні соціологічні дослідження.

Функції соціології

Теоретико-пізнавальна – вивчення та пізнання суспільства, пояснення, поповнення та збагачення існуючого соціологічного знання, розробка законів та категорій.

Описова функція – систематизація, опис, нагромадження отриманого дослідницького матеріалу у вигляді наукових звітів, статей.

Інформаційна функція – збір, систематизація та нагромадження соціологічної інформації, отриманої в результаті проведення соціологічних досліджень.

Прогностична функція – надання на основі проведених соціологічних досліджень короткострокових або довгострокових соціальних прогнозів.

Управлінська функція – сприяння вдосконаленню соціальних процесів.

Ідеологічна (світоглядна) – розширення світогляду людини, сприяння формуванню світогляду.

Соціологія в системі суспільних наук

Історія

Встановлює вірогідність соціальних фактів у минулому і узагальнює їх

Соціологія

Наука, яка генералізує, вивчає закономірності виникнення суспільного життя людей як представників соціальних груп та спільнот

Політологія

Вивчають окремі галузі суспільного життя

Філософія, соціальна філософія

Умоглядне світосприйняття, яке засноване на раціональному поясненні природи і суспільства

Юридичні науки

Економічні науки

Антропологія

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]