Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
26.09.07 практикум соціологія.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
2.18 Mб
Скачать

Обов’язкові умови соціальної взаємодії за п.Сорокіним

Ще з часів О.Конта соціологія вивчає людину і суспільство не тільки в статиці, але і в динаміці, в процесі соціальних змін. В суспільстві змінюється економічна система і соціальна структура, соціальні ситуації і ролі, релігійні доктрини, культурні цінності і норми тощо. Всі ці зміни в суспільному житті охоплюються поняттям «соціальні зміни».

Соціальні зміни – це сукупність різноманітних змін, які відбуваються в суспільстві, в його соціальній структурі, в соціальних спільнотах, інституціях, організаціях, в соціальних статусах і ролях окремих особистостей і груп, в їх взаємодіях між собою і з будь-якими структурними компонентами суспільства.

Основні типи соціальних змін, які можуть відбиватись на соціальному розвитку суспільства

Природні зміни

Відіграють одну з першорядних ролей в суспільному розвитку. Необхідно враховувати як природні зміни (землетрус, рух материків тощо), так і зміни в природі, які стимулюються самим соціогенезом (підвищення або зниження врожаю, вичерпання ресурсів, забруднення оточуючих середовищ, ядерні катастрофи тощо)

Демографічні зміни

Можуть мати локальний або глобальний характер. Ці зміни являють собою функцію природних або соціальних змін і чинять зворотній вплив на природу і соціальне середовище

Зміни в сфері виробництва

Від примітивного збирання трав та коренів через удосконалення знарядь праці до сучасних інформаційних систем і автоматизованих виробництв – такий загальний шлях змін, який час від часу приводив до суттєвих якісних змін в сфері виробництва (камінь, метал, пара, двигун внутрішнього згорання, атом – такі основні етапи технологічної еволюції)

Зміни в системі управління

Від елементарних форм сім’ї і племені до сучасних державних і міждержавних структур. Особливе місце належить комунікації і інформації

Зміни в соціальній організації

Різноманітні зміни, що відбуваються в сфері мотивації індивідуальної і групової діяльності людей

Зміни в соціальній структурі

Зміни, які відбуваються в сім’ї, в етнічних, класово-політичних системах, які мають свої внутрішні і зовнішні детермінанти і впливають на суспільний розвиток

Зміни в культурно-духовній сфері

Від початкових форм освіти до філософської, від теологічного знання до наукового, від народної творчості до шедеврів світового мистецтва

Важливим джерелом соціальних змін є соціальні рухи – сукупність колективних дій великої кількості людей, які направлені на підтримку певних соціальних процесів і змін або на протистояння їм.

Класифікація суспільних рухів

Реформаторські рухи – виступають за поступову і прогресивну зміну в існуючій системі.

Регресивні рухи – виступають за повернення (часткове чи повне) до старих порядків (комуністи намагаються повернути суспільство до соціалізму).

Утопічні рухи – виступають за побудову ідеальних порядків, ідеального суспільства (рух антиглобалістів).

Революційні рухи – корінна зміна існуючого ладу, його цінностей і інститутів. Терористична тактика (захват заручників, пограбування банків, вбивство політичних лідерів тощо) є візитною карткою революціонерів Ближнього Сходу, Ірландії, Західної Європи, Латинської Америки.

Експресивні рухи – більш менш масові рухи людей, які відносно чітко розуміють непривабливість існуючої соціальної дійсності, намагаються модифікувати, змінити не її, а своє відношення до неї (хіпі, рокери, інші молодіжні групи, які намагаються створити свою субкультуру і дистанціюватися від неприємного суспільства, яке вони нехтують.

Опозиційні рухи – більш менш масові дії, в яких приймають участь люди, які не задоволені тим, що соціальні зміни в суспільстві відбуваються досить швидко або ж, навпаки, досить поступово і непослідовно.

Екологічні рухи – масові дії, які спрямовані на трактовку обумовленості людської діяльності не тільки економічними, соціальними, культурними, але й екологічними чинниками.

Молодіжні рухи – масові дії, в які включені молоді люди, що виступають за створення для них умов пристойного життя, автономії, свободи вибору професій, способу і стилю життя.

Феміністичні рухи – масові дії за рівні права жінок та чоловіків, за ефективну охорону материнства і дитинства.

Національно-визвольні рухи – масові дії, які спрямовані на завоювання національної незалежності, на реалізацію національно-етнічними спільнотами права на самовизначення, створення незалежної національної держави.

Рухи у підтримку миру – масові дії проти війн, за зміцнення миру і дружби між народами.

Соціальні зімни охоплюють всі сфери суспільства, всі види різноманітних змін в ньому, складаючи серцевину соціальної динаміки суспільства. Ця соціальна динаміка відображається не тільки даним поняттям, але й іншими, близькими за значеннями: соціальний процес, соціальний розвиток, соціальна еволюція, соціальний прогрес.

Найбільш близьким за значенням до поняття «соціальні зміни» є поняття «соціальний процес».

Соціальний процес – сукупність дій соціальних суб’єктів з метою досягнення своїх цілей і здійснення своїх функцій в різноманітних сферах суспільного життя, які змінюють його; результати цих дій.

Соціальні зміни – одна з найважливіших сторін соціального процесу, але не перекриває його цілком, оскільки в соціальному процесі значне місце належить простому відтворенню існуючих раніше структур, функцій, норм, стандартів поведінки.

На думку П.Сорокіна, соціальні зміни – це процеси, які повторюються в часі, просторі, або в часі і просторі одночасно. Практично всі вчені XIX ст., так чи інакше, пов’язували соціальні зміни з поняттям соціальних процесів, які входять до структури соціальної системи і її елементів, тобто соціальні спільноти, групи тощо. Так, соціальні процеси можуть відбуватись в будь-яких сферах суспільства: економічній, політичній, моральній тощо, а їх результатами будуть нові соціальні структури, системи, явища і феномени.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]