Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
26.09.07 практикум соціологія.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
2.18 Mб
Скачать

Запитання для роздумів

  1. Які ознаки суспільства аналізує Е.Шілз?

  2. Які умови необхідні, щоб село можна було назвати суспільством?

Завдання 8.

Прочитайте фрагмент тексту та дайте відповідь на запитання для роздумів.

Ч. Кулі. «Первинні групи»

Під людською природою я розумію ті почуття й пориви, які є людськими тому, що вони перевершують такі в нижчих тварин, а також тому, що вони властиві людству в цілому, а не якій-небудь окремій расі або епосі. Мова йде про такі почуття, як любов, обурення, амбіції, марнославство, преклоніння перед героями, почуття соціальної справедливості й несправедливості. У цьому змісті людська природа - порівняно стійкий елемент суспільства. Завжди й усюди люди домагалися пошани й уникали глузувань, зважали на суспільну думку, піклувалися про благо дітей, захоплювалися мужністю, шляхетністю й успіхом. Можна із впевненістю стверджувати, що люди були й залишаються людяними. Чим більше вникаєш у життя дикунів, навіть тих, що стоять на самому нижчому щаблі, тим більше людяними й схожими на нас вони виявляються.

Візьміть для прикладу корінних жителів центральної Австралії, описаних Г.Спенсером. У них немає ніякого управління або культу, вони ледь здатні рахувати до п'яти. Вони великодушні один до одного, прагнуть чесноти, як вони її розуміють, прихильні до дітей і жінок. Порівнюючи між собою народи й історичні епохи, ми переконуємося в тому, що їх розходження коріняться в соціальній організації й ієрархії відносин, і аж ніяк не в природі людини і її здібностей.

Вертаючись до первинних груп, скажу: позиція, що тут відстоюється, полягає в тому, що людська природа - щось таке, що не існує в окремому індивіді. Це групова природа або первинна фаза суспільства, простий стан соціального розуму. З одного боку, це щось більше, ніж просто інстинкт, з іншого - щось менше, ніж витончено розвинені ідеї й почуття, що породили сучасні інститути.

Людська природа розвивається й виражає себе в тих міжособистісних групах, які до певного ступеня подібні у всіх суспільствах - у спортивно-ігрових, сімейних, сусідських. Їхня подібність - основа для подібності ідей і почуттів людської душі. Тут і знаходиться людська природа. Ми не одержуємо її від народження; вона здобувається тільки через товариські відносини. В ізоляції вона занепадає.

Суспільство й індивід - нероздільні сторони єдиного цілого. Де ми виявляємо індивідуальний факт, скрізь повинні вказати на супутній йому соціальний факт. Якщо особистості властива універсальна природа, то повинне бути щось універсальне також у спілкуванні людей. Чим ще може бути людська природа, як не характерною рисою первинної групи?

Кравченко А.И. Основы социологии. Екатеринбург. М., 1999. – С. 272-274.

Запитання для роздумів.

  1. Чи згодні ви з висновком автора про те, що людська природа у всіх народів, всіх поколінь однакова? Наведіть свої приклади.

  2. Згідно авторської точки зору, людська природа розвивається завдяки розвитку соціальних якостей. Чи можна сказати, що змінюється зміст любові, дружби тощо? Наведіть приклади.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]