Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
26.09.07 практикум соціологія.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
2.18 Mб
Скачать

Структурні методи управління конфліктом

  1. Пояснення вимог. Пояснення того, яких результатів очікують від кожної людини і підрозділу.

  2. Координаційні і інтеграційні механізми. Встановлення ієрархії повноважень упорядковує взаємодії між людьми, прийняття рішень і інформаційний потік всередині організацій.

  3. Загальноорганізаційна комплексна мета. Ефективне здійснення мети потребує спільних зусиль одного або двох людей, груп чи відділів.

  4. Структура системи винагород. Винагороди можна використовувати як метод управління конфліктною ситуацією, щоб впливати на поведінку людей для запобігання дисфункціональних наслідків.

Міжособистісні стилі вирішення конфліктів

  1. Уникнення – намагання не втупити в конфлікт.

  2. Залагодження – вид поведінки, продиктований переконанням, що не варто гніватись; намагання не випустити на зовні ознаки конфлікту і агресії, апелюючи до потреби в солідарності.

  3. Примушення – намагання примусити прийняти точку зору будь-якою ціною.

  4. Компроміс – прийняття точки зору іншої сторони, але лише до якоїсь міри.

  5. Вирішення проблеми - визнання різниці в думках і готовність ознайомитись з іншими точками зору, щоб зрозуміти причини конфлікту і знайти курс дій, який може бути прийнятий обома сторонами.

Отже, конфлікти виконують суперечливу роль у суспільстві. Це зовсім не означає, що треба взагалі запобігати конфліктам, які визрівають у суспільстві. Доцільно ретельно вивчати причини конфліктів, вміти керувати ними, послаблюючи їхню руйнівну силу та негативні наслідки, спрямовуючи їх у безпечне, «переговорне», емоційно-спокійне і продуктивне русло.

3.1.2. Творчі завдання та вправи до теми

Завдання 1.

Впишіть в пусті клітини схеми основні форми соціальної взаємодії, відібравши їх з наведеного нижче переліку.

Конкуренція, асиміляція, кооперація, суспільні рухи, конфлікт, невпевненість,

Завдання 2.

Чи може конфлікт бути позитивним? Якщо так, то поясніть чому і наведіть приклади.

Завдання 3.

Спираючись на соціологічні методи вивчення конфліктів, спробуйте дати характеристику останнього конфлікту у Вашій студентській групі.

Завдання 4.

Чоловік та дружина сперечаються про те, як провести вечір у вихідний: піти на футбол чи до театру. Чоловік віддає перевагу футболу, а дружина – театру. Однак, провести вечір окремо один від одного не подобається обом. До того ж, йдеться не про разову взаємодію, це ж не остання неділя, яку обоє присвячують спільному дозвіллю.

Які варіанти вирішення проблеми знаходяться поза зоною переговорного простору? Визначте, який варіант може бути найкращою альтернативою у переговорній угоді.

Завдання 5.

На алмазному ринку провідне місце належить південноафриканській компанії «Де Бірс». Однак, у 1990р. ряд країн, що ведуть видобування каменів, зокрема Австралія, Ангола, Конго, відмовились продавати свої необроблені алмази за каналами «Де Бірс». Крім того, ситуація загострилася кампанією громадськості проти торгівлі контрабандною сировиною із зони військових конфліктів та заклик бойкотувати «криваві камені». «Де Бірс» звинувачують у скуповуванні таких алмазів.

Чи є, на Ваш погляд, перспектива вирішення проблеми шляхом переговорів, чи у даній ситуації треба віддати перевагу одностороннім діям учасників алмазного ринку? Чому?

Завдання 6.

Перелічіть соціальні процеси за Р.Парком і Е.Берджесом. Дайте пояснення.

Завдання 7.

Прочитайте фрагмент тексту та дайте відповідь на запитання для роздумів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]