Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Sut_vprav.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
442.88 Кб
Скачать

Ліцензування

Результати дослідження 2002 року засвідчили закріплення позитивних тенденцій у сфері ліцензування, що виникли 2000 року після прийняття Закону України "Про ліцензування певних видів господарської діяльності". Зокрема, лише 32% опитаних підприємств вважали ліцензування перешкодою для своєї господарської діяль­ності порівняно з 35% 2001 року та з 47% 2000 року.

Менша кількість підприємств зіткнулася з труднощами у про­цесі одержання ліцензій порівняно з іншими регуляторними процеду­рами, які розглянуто у цьому дослідженні. Разом з тим, про труднощі при одержанні ліцензій зазначили 32% підприємств, які вказали на велику кількість документів, що вимагають для подання, 23%, які вказали на значну тривалість терміну видачі ліцензій, та 16%, які дійшли висновку про недостатню прозорість процедур, із яких складається процес одержання ліцензій.

Найбільше ліцензій 2002 року українські підприємства отри­мували на продаж алкогольних напоїв та тютюнових виробів: разом на ці два види діяльності припало 41% усіх виданих за рік ліцензій. Наступними за поширеністю були ліцензії на будівельну діяльність та послуги з перевезення пасажирів та вантажів – на кожен із цих видів діяльності припадало менш 10% ліцензій, які було отримано 2002 року.

Лише 14% підприємств, що отримували ліцензії 2002 року, повідомили про порушення встановлених термінів розгляду докумен­тів, поданих для одержання ліцензій. Цей показник значно змен­шився порівняно з 41% підприємств, які повідомили про порушення зазначених термінів 2001 року.

На рівні 2001 року залишились показники щодо неофіційних платежів при отриманні ліцензій: 24% підприємств, які одержували ліцензії 2002 року, проти 22% 2001 року, повідомили про те, що від них вимагали здійснення неофіційних платежів у процесі одержання ліцензій.

Сертифікація та стандартизація

Серед опитаних підприємств 38% повідомили про те, що їхня продукція або послуги підлягали процедурі обов’язкової сертифікації, а 36% підприємств стандартизували свою продукцію та послуги.

На думку респондентів, процес сертифікації товарів і послуг є однією з найменших регуляторних перешкод для розвитку підприєм­ництва в Україні.

2002 року трохи більше 30% підприємств, які проходили процедури сертифікації, назвали їх значною перешкодою для розвитку підприємництва, що приблизно на 10 відсоткових пунктів менше, ніж 2000 (42%) та 2001 (40%) років.

При проходженні процедури обов’язкової сертифікації про­дукції приблизно 58% підприємств стикалися з певними ускладнен­нями. Головними труднощами процесу обов’язкової сертифікації українські підприємства називали високий рівень бюрократизму, тривалість процедури, її складність та брак прозорості.

Більше половини підприємств, що стандартизували продукцію 2002 року, теж зіткнулися з певними ускладненнями. Серед головних труднощів названо бюрократичність процесу, високу вартість процедури стандартизації та неузгодженість українських стандартів із міжнародними.

Приблизно кожен п’ятий респондент зазначив, що у процесі проходження процедур сертифікації (22% загальної кількості підприємств) та стандартизації (19% підприємств) від нього вимагали неофіційних платежів.

Лише 4% підприємств запровадили систему управління якості, тоді як інші 7% обрали добровільну сертифікацію.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]