Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Sut_vprav.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
442.88 Кб
Скачать

Київський національний торговельно-економічний університет

Основи підприємництва

Збірник ситуаційних вправ

З курсу для студентів базової освіти

З напрямів підготовки "Економіка та підприємництво", "Менеджмент"

Київ 2005

Розповсюдження і тиражування без офіційного дозволу кнтеу заборонено

Укладачі: Г.Л. Піратовський, канд. екон. наук, доц.,

І.В. Молоштан, асист.

Обговорено та схвалено на засіданні кафедри економіки підприємництва 28.04.2004 р., протокол № 19. Схвалено на засіданні методичної комісії факультету економіки, менеджменту та права 13.10.04 р., протокол № 2.

Рецензенти: М.М. Скотнікова, канд. екон. наук, доц.,

Г.М. Богославець, канд. екон. наук, доц.

Навчально-методичне видання

ОСНОВИ ПІДПРИЄМНИЦТВА

ЗБІРНИК СИТУАЦІЙНИХ ВПРАВ

З курсу для студентів базової освіти з напрямів підготовки "Економіка та підприємництво", "Менеджмент"

Укладачі: ПІРАТОВСЬКИЙ Георгій Леонідович,

МОЛОШТАН Ірина Василівна

Редактор Т.І. Головеркіна

Комп’ютерна верстка Л.І. Власової

Підп. до друку 03.11.04. Формат 60х84/16. Папір письм.

Ризографія. Ум. друк. арк. 4,42. Ум. фарбо-відб. 4,54.

Обл.-вид. арк. 4,75. Тираж 150 пр. Зам. 436.

Центр підготовки навчально-методичних видань КНТЕУ

02156, м. Київ-156, вул. Кіото, 19.

Вступ

Збірник ситуаційних вправ з курсу "Основи підприємництва" призначено для студентів освітньо-кваліфікаційного рівня "бакалавр" напрямів підготовки "Економіка і підприємництво", "Менеджмент" денної та заочної форм навчання.

Заняття у процесі вивчення курсу "Основи підприємництва", змістом яких є опрацювання студентами конкретної ситуації, пов’я­заної з започаткуванням власної справи, проблемами та перешкодами, що постають на шляху потенційного підприємця, загальним станом та проблемами розбудови підприємництва в Україні, дозволяють поєднати теоретичну і практичну складові професійної підготовки.

Ситуаційні вправи підготовлено як розповіді та роздуми громадян України стосовно доцільності започаткування власної під­приємницької діяльності; найбільш доречної в сучасних умовах форми її здійснення; факторів, які зумовлюють підприємницький успіх; проблем, що потребують розв’язання.

Для аргументації поглядів головного героя ситуаційних завдань використані публікації із засобів масової інформації України та Інтернет-джерел, які присвячені відповідним темам, розповідають про позитивні та негативні явища та події, що притаманні нинішньому етапу розбудови ринкової економіки в Україні, характеризують загальні тенденції розвитку підприємництва, наводять приклади типових підприємницьких проблем, перешкод та шляхів їх подолання.

Метою опрацювання конкретної ситуаційної вправи є створення в аудиторії умов, в яких студенти можуть ефективно застосувати та розвинути здобуті у процесі навчання ті теоретичні знання та практичні навички, які потрібні майбутнім фахівцям для розв’язання проблем, що чекають їх у підприємницькій діяльності, перш за все як приватних підприємців, засновників приватного або учасників колективного підприємства.

Перед початком роботи над ситуаційною вправою (як правило, на попередньому занятті) студенти повинні уважно вислухати рекомендації викладача, в яких: акцентується увага на темах курсу та окремих питаннях, які варто повторити; даються додаткові поради щодо переліку нормативно-інструктивних матеріалів, які доцільні для використання під час виконання вправи; визначаються загальні орієнтири щодо виконання конкретної ситуаційної вправи.

Робота над конкретною ситуаційною вправою повинна здійсню­ватися за такими етапами:

  1. Підготовчий етап, у ході якого студенти самостійно ознайом­люються зі змістом завдання, якщо необхідно, декілька раз перечитують текст ситуаційної вправи з метою визначення ключових проблем (самостійна робота в позааудиторний час) .

  2. Аналітичний етап, у ході якого студенти працюють над завданнями, що наведені в кінці ситуаційної вправи. Студенти повинні сформувати власну позицію з питань, що виносяться на загальну дискусію, та підготуватися до участі в ній шляхом підго­товки відповідних аналітичних матеріалів, порівняльних таблиць, візуальних матеріалів тощо. При потребі студенти здійснюють підбір та опрацювання інших публіцистичних матеріалів, що стосуються проблеми, яка розглядається (самостійна робота в позааудитор- ний час).

  3. Безпосередньо обговорення проблемних питань, визначених у кінці ситуаційного завдання. Кожен із учасників академічної групи висловлює та аргументує свою точку зору стосовно проблеми, що розглядається, викладає результати аналітичного етапу виконання вправи. Таким чином виникає дискусія, яка обумовлена розбіжнос­тями у результатах опрацювання завдання кожним студентом, що сприяє поглибленому розумінню сутності певної проблеми та формуванню загальноприйнятого варіанта її розв’язання, як для головного героя ситуаційних вправ, так і для усіх учасників дискусії, які також є потенційними підприємцями.

  4. Оцінювання студентів. Підсумкова оцінка за результатами опрацювання ситуаційної вправи здійснюється за такими пара­метрами: активність студента в обговоренні проблеми (виступ в аудиторії, визначення ключових проблем, володіння категоріальним апаратом, самостійний підбір додаткових матеріалів, аргументація власної точки зору, її коректність, відповідність цільовим параметрам розвитку підприємництва, громадянська позиція та ін.), письмова підготовка до дискусії (сформульовано більшість проблем, закон­спектовано першоджерела, зроблено висновки, обґрунтовано всі пропозиції та ін.).

Окремі ситуаційні завдання (при обмеженні аудиторного часу) можна опрацювати самостійно. У цьому випадку викладач створює мікро-групи, для виконання окремих завдань або диференціює питання, які підлягають опрацюванню окремими студентами. Результати виконання вправи оформлюють у вигляді есе та здають у визначений термін викладачу. Оцінювання знань студентів здійсню­ється, виходячи з якості підготовленого обґрунтування своєї позиції з питань, що виносяться на обговорення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]