Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Sut_vprav.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
442.88 Кб
Скачать

Питання для обговорення

  1. Назвіть передумови особливого розвитку великого бізнесу в Україні. Поясніть їх, користуючись матеріалами статті та ЗМІ. Охарактеризуйте ці особливості.

  2. Назвіть умовні етапи розвитку в Україні великого бізнесу та характеризуйте їх.

  3. Назвіть основні регіони розвитку великого бізнесу та охарактеризувати їх особливості.

  4. Яким чином український бізнес набував прав власності на підприємства, що його цікавили?

  5. Яка основа сформованих ФПГ в Україні? Опишіть декілька українських ФПГ.

  6. Назвіть сильні та слабкі сторони державного протекціонізму у великому бізнесі. Поясніть на прикладі розвитку українських великих підприємницьких утворень.

Ситуаційна вправа № 4

"Справу-то я відкрию – розмірковує Олександр. – Але чи зможу працювати? Перевірки, хабарі, та й у законодавстві, постійні зміни. Трохи зловив гаву – і все: увесь прибуток на штрафи піде, а то і взагалі "без штанів" залишитися можна".

Прочитав Олександр результати досліджень міжнародної фінансової корпорації "Умови для ведення бізнесу в Україні". Ох і складна це справа – приватне підприємництво! А зареєструватися як важко, і черги, і хабарі, і скільки паперів треба підготувати. А сертифікація, ліцензування, стандартизація – навіть страшно подумати скільки потрібно знати та за що відповідати. Може і дійсно краще бути найманим працівником і ніяких проблем – нормований робочий день, гарантована платня… Не життя – а одне задоволення. Хай йому грець, цьому підприємству!

А може спробувати? Все ж таки доходи не зіставні, ще і дітям бізнес залишити можна.

Прес-реліз

www.vlasnasprava. іnfo

Відповідно до проекту "Дослідження підприємницької діяль­ності в Україні" IFC з квітня по червень 2004 року було проведено опитування власників та керівників понад 2500 підприємств у 23 обласних центрах України, містах Києві та Сімферополі. Предметом дослідження була низка факторів, що визначають умови для ведення бізнесу в Україні, а саме: реєстрація підприємств, одержання дозволів і ліцензій, сертифікація, система оподаткування, проведення пере­вірок підприємств та доступ до зовнішнього фінансування.

Результати проведеного опитування засвідчили, що останні зусилля уряду обумовили прогрес у процедурах ліцензування, сертифікації та реєстрації. Однак, підприємці у своїй діяльності стикаються з численними перешкодами на шляху зростання та розвитку їхнього бізнесу.

Однією із головних перепон підприємці назвали часті зміни у законодавстві, що перешкоджають розвитку підприємств і створюють несприятливе ділове середовище. Про це заявили 80% респондентів. 2003 року було прийнято значну кількість нормативних актів, що регулюють ділове середовище, серед яких 225 – з питань оподатку­вання, 115 стосуються питань підприємництва, ліцензування та сертифікації та 347 – зовнішньоекономічної та митної діяльності.

Іншою значною перепоною підприємці вважають неоднознач­ність трактування процедур, що створює підстави для прийняття необ’єктивних рішень та особистої зацікавленості посадових осіб при інтер­претації законодавства. Лише 18% опитаних підприємств зазначили, що вони не здійснювали неофіційних платежів представ­никам влади для прийняття рішень на свою користь.

Також респонденти відмітили як перешкоду відсутність цілісної та уніфікованої системи видачі дозволів. В Україні існує приблизно 1200 дозволів і понад 150 законів, що легалізують процес видачі дозволів. Крім того, 2003 року було проведено більше ніж 4 мільйони перевірок підприємств, із них 76% мали різноманітні санкції або ж неофіційні платежі. Неоднозначність та складність вимог конт­рольних органів призводить до невиконання перевірками головної функції – профілактики порушень вимог законодавства. Понад 90% опитаних підприємств було перевірено 2003 року.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]