Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tanya_2.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
31.46 Кб
Скачать

БІЛЕТ №1

1. Принципи торговельної діяльності тп

Комерційна діяльність торговельних підприємств - це комп­лекс взаємопов'язаних торгово-організаційних операцій, спрямованих па здійснення процесу купівлі-продажу товарів та надання торгових послуг з метою задоволення попиту цільових сегментів ринку та отримання прибутку.

Принципи – це вихідні положення, основні правила, які відображають природу комерційної діяльності і визначають особливості її організації на ринку товарів та послуг.

Основними принципами є:

- пріоритет суспільних інтересів;

- системний підхід до формування комерційних зв’язків;

- використання дії Закону причини та наслідків у формуванні комерційних зв’язків;

- відповідність комерційних зв’язків концептуально – стратегічній спрямованості маркетингової діяльності підприємства;

- співробітництво у формуванні комерційних зв’язків;

- гармонізація інтересів суб’єктів комерційних зв’язків;

- доцільність, цілеспрямованість, планомірність формування, адаптивність, оптимальність та ефективність комерційних зв’язків;

- зацікавленість у формуванні комерційних зв’язків;

- відповідальність за формування комерційних зв’язків.

БІЛЕТ №2

1. Оптимізація товарного асортименту підприємства.

В оцінюванні товарного асортименту необхідно враховувати спеціалізацію торговельної мережі, її розміщення, можливості підприємства у закупівлі, доставці, зберіганні та продажі товарів, характеристики потенційних покупців товарів та інші фактори.

Основними перевагами оптимального асортименту товарів ТП є: додатковий продаж товарів, збільшення РЧП, підвищення рентабельності витрат обігу та товарообороту, наявність великих або значних резервів при підвищенні цін на товари, зменшення комерційного ризику та створення позитивного іміджу підприємства.

У процесі оптимізації досліджуються: спеціалізація ТП, трудові ресурси ТП, фінансові ресурси ТП, матеріальні ресурси ТП, організаційний потенціал ТП та інші елементи комерційного потенціалу.

Для ТП кращим буде такий товарний асортимент, який забезпечує найбільш повне задоволення потреб та попиту покупців, отримання максимального РЧП за найменший період з найменшими витратами трудових, матеріальних та фінансових ресурсів.

2. Оцінка економічної ефективності реклами тп.

Оцінка ефективності реклами дозволяє:

- отримати інформацію про доцільність реклами;

- виявити результативність окремих засобів її розповсюдження;

- визначити умови оптимально впливу реклами на потенційних споживачів.

Економічна ефективність реклами може визначатись співвідношенням між результатом, отриманим від реклами, і величиною затрат на проведення рекламних заходів за фіксований відрізок часу.

Для аналізу економічної ефективності реклами використовується показник рентабельності реклами, тобто відношення отриманих прибутків до рекламних витрат. Вона визначається за формулою:

де Р – рентабельність реклами в %,

П – прибуток, отриманий від рекламування товарів,

U – витрати на рекламу даного товару.

Основна проблема даного методу – виділення чистого ефекту реклами, тобто тої частини приросту об’єму збуту (прибутку), яка була забезпечена виключно рекламою того періоду, за який враховуються затрати на неї.

Білет №3

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]