Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tanya_2.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
31.46 Кб
Скачать

1. Розробка стратегій формування товарного асортименту підприємства роздрібної торгівлі.

Залежно від фінансових можливостей і ринкової стратегії існує два підходи до вироблення асортиментної політики підприємств. Перший з них передбачає оптимізацію асортименту способом звуження його ширини і зменшення глибини і зосередження торгівлі на найбільш популярних і ходових товарних групах, а в межах товарних груп — на найпопулярніших товарах з високою товарооборотністю.

Другий підхід полягає в тому, що магазин, навпаки, обов'язково буде торгувати всіма різновидами товарів, яким би незначним попитом не користувалися деякі з них.

Ширина і глибина асортименту повинні вибиратися з урахуванням загальних цілей і завдань, що ставлять перед собою роздрібні підприємства, і, природно, вимог покупців.

При побудові асортименту товарів у магазинах з торгівлі продовольчими товарами найбільш раціонально виходити з поділу всієї номенклатури товарів на товарні групи, підгрупи й окремі найменування. При цьому кожне найменування може бути подане різною кількістю йот різновидів залежно від глибини асортименту товарів.

Розширення асортименту приводить до зростання товарообороту, але разом з тим воно сприяє вповільненню оборотності товарів за рахунок збільшення розміру товарних запасів, витрат на закупівлю товарів (і вилученню коштів з обігу), збільшенню сплати процентів за користування банківським кредитом (якщо таке має місце).

2. Показники економічної ефективності комерційної діяльності тп та методи їх розрахунку.

Для оцінки ефективності і-го комерційного зв'язку торговельного підприємства в

j-му періоді доцільно використовувати такі показники:

основні - чистий прибуток підприємства від дотримання і-го комерційного зв'язку в j-му періоді; рентабельність витрат обігу підприємства, пов'язаних з формуванням та дотриманням i-го комерційного зв'язку (пов'язаних із закупівлею, доставкою, збереженням, підготовкою до продажу та продажем товарів) в 7-му періоді; інтегральний показник ефективності i-го комерційного зв'язку в j-му періоді;

д опоміжні - рентабельність обороту з закупівлі товарів згідно з i-м комерційним зв'язком; рентабельність обороту з реалізації товарів, що куплені згідно з i-м комерційним зв'язком.

Інтегральний показник розраховується за формулою:

де Kij - і-й окремий показник, що характеризує ефективність і-го комерційного зв'язку у j-му період;

Kij max - максимальне значення Kij на аналізованій множині його значень;

Зі - коефіцієнт значущості Кі.

Рентабельність витрат обігу – РЧП/сума витрат обігу *100%;

Рентабельність обороту із закупівлі товару – РЧП/обсяг закупівлі товару * 100%;

Рентабельність товарообороту – РЧП/обсяг продажу товарів (товарооборот) *100%;

Білет №4

2. Формування попиту на нові товари тп.

Попит, що формується, - це попит на нові товари. Недооцінка цього виду попиту може призвести до сповільнення реалізації та ступеня надлишкових запасів окремих виробів. Попит, що формується вивчають для визначення ступеня визнання покупцями, перспектив впровадження їх у виробництво, тенденцій у званні попиту і смаків покупців (споживачів).

Закон попиту стверджує, що чим нижча ціна товару, тим більша його кількість, яку покупці хочуть і можуть придбати. Тобто між ціною і величиною попиту існує обернена залежність. Закон попиту уточнюється таким чином, що гіпотеза про взаємозалежність ціни товару і його кількості, яку покупці добровільно купують, припускає постійність всіх інших факторів, що впливають на попит.

Головна мета вивчення попиту на підприємствах роздрібної торгівлі - це правильне формування асортименту товарів у магазинах і своєчасне поповнення його необхідними виробами згідно зі змінами запитів обслуговуючого контингенту покупців. Для досягнення цієї мети торговельні підприємства повинні систематично вивчати попит для того, щоб визнати напрями, обсяги, інтенсивність і причини його змін, виявляти вимоги покупців до асортименту, якості та зовнішньому оформлення товарів. Вивчення попиту слід розглядати з позицій системного підходу.

Робота щодо вивчення попиту повинна бути плановою та оперативною.

Формування попиту є особливим видом управлінської діяльності. Такий вплив найчастіше здійснюють підприємствами, особливо під час проведення ними рекламних заходів на нові товари.

Попит можна сформувати лише за умови комплексного використання усіх методів впливу на попит.

Білет №5

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]