Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
T1.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
01.05.2019
Размер:
112.64 Кб
Скачать

Тема 1. Загальні поняття господарського права План лекції

  1. Господарська діяльність: поняття, ознаки та види. Принципи здійснення господарської діяльності.

  2. Особливості господарських правовідносини: поняття та види.

  3. Предмет, методи та система господарського права.

  4. Співвідношення господарського права з іншими галузями права.

  5. Джерела господарського права та шляхи його вдосконалення. Систематизація господарського законодавства за критерієм юридичної сили.

Рекомендовані джерела:

Основні: 1-4, 6 – 10.

Додаткові: 1-10, 22, 31, 63-77.

  • Мінілексикон: господарська діяльність; господарські правовідносини; господарське законодавство; господарське право; джерела господарського права; закон; методи господарського права; нормативно – правовий акт; ознаки господарської діяльності; підприємницька діяльність; система господарського права.

  • Термінологія:

Господарське законодавство – це сукупність нормативно – правових актів і правових норм, які регулюють відносини щодо безпосереднього здійснення господарської діяльності та управління (в тому числі організації) такою діяльністю.

Господарсько-виробничі відносини – ______________________________________ _________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Господарські правовідносини – це врегульовані нормами права суспільні відносини, котрі виникають у сфері економіки (господарювання) щодо безпосереднього здійснення господарської діяльності та (або) організації (управління) такою діяльністю, характеризуються особливим суб’єктним складом, а також поєднанням організаційних та майнових елементів.

Джерела господарського права – це акти компетентних державних органів які встановлюють або санкціонують норми права у сфері господарювання а також зовнішні форми вираження правотворчої діяльності держави, за допомогою якої воля законодавця стає обов’язковою для виконання.

Закон – це державний нормативно – правовий акт вищої юридичної сили, що регулює найбільш важливі суспільні відносини шляхом визначення юридичного статусу і встановлення загальнообов’язкових правил поведінки суб’єктів цих відносин та юридичної відповідальності за їх порушення.

Нормативний акт – це прийнятий уповноваженим державним чи іншим органом у межах його компетенції офіційний письмовий документ, який встановлює, змінює чи скасовує норми права, носить загальний чи локальний характер та застосовується неодноразово.

Підприємницька діяльність ____________________________________________ ____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

  1. Г осподарська діяльність: поняття, ознаки та види. Принципи здійснення господарської діяльності.

Господарська діяльність – діяльність суб'єктів господарювання у сфері суспільного виробництва, спрямована на виготовлення та реалізацію продукції, виконання робіт чи надання послуг вартісного характеру, що мають цінову визначеність.

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]