Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
STATISTIKA.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
19.04.2019
Размер:
350.21 Кб
Скачать

1.Поняття про статистику як науку, історія її розвитку.

Статистика – це суспільна наука, яка вивчає кількісну сторону суспільних явищ і процесів у нерозривному зв’язку з їх якісною стороною в конкретних умовах місця і часу.

У витоків статистичної науки стояли дві школи – німецька описова і англійська школа політичних арифметиків.

Представники описової школи прагнули:

  • Систематизувати існуючі способи опису держав;

  • Створити теорію таких описів, розробити їх детальну схему;

  • Вести опис лише в словесній формі, без цифр та без динаміки, тобто без відображення особливостей розвитку держави в той чи інший період, а тільки лише на момент спостереження.

Видатними представниками описової школи були Г.Конриг (1606 – 1661), Г Ахенваль (1719 - 1772), А.Бюшинг (1724 - 1793) та ін.Представники іншої школи – політичні арифметики – ставили метою вивчати суспільні явища за допомогою числових характеристик. Тим самим вони збільшили кількість статистичних методів, сприяли виникненню статистики як теорії статистичного обліку. Це був принципово новий етап розвитку статистичної науки, так як від опису явищ та процесів статистика перейшла до їх вимірювання та дослідження, до розробки гіпотез подальшого розвитку. Політичні арифметики вважали, що основне призначення статистики полягає в вивченні масових суспільних явищ; вони усвідомлювали, що закономірність може проявитися лише при досить великому обсязі сукупності, що аналізується. Школа політичних арифметиків мала два напрями: демографічний – Д.Граунт (1620 - 1674), Е.Галлей (1656 - 1742) – і статистико-економічний – голова школи У.Петті (1623 - 1687).

В XIX ст. отримало розвиток вчення бельгійського статистика А.Кетле, основоположника вчення про середні величини.

В ХХ ст. розвиткові статистики сприяли роботи представників англійської математичної школи.

Статистика, вірніше її методи дослідження, широко використовуються в різних науках. Як і будь-яка наука статистика має свій предмет дослідження. То ж предметом статистики є вивчення кількісної сторони якісно визначених масових соціально-економічних явищ та процесів, їхньої структури та розподіл, розміщення в просторі, рух в часі, та виявляє кількісні залежності, тенденції та закономірності, причому в конкретних умовах місця та часу.

Статистика як наука досліджує не окремі факти, а масові соціально-економічні явища та процеси, що є множиною окремих факторів, які мають як індивідуальні, так і загальні ознаки.

2.Предмет, метод та основні завдання статистики.

Предметом статистики є розміри та кількісне співвідношення масових суспільних явищ, закономірності їх розвитку та формування. Об’єктом дослідження статистики є економіка, політика, соціально-культурні явища та процеси.

Методологічною основою статистики є статистичне дослідження, яке складається з 3х етапів:

1)статистичне спостереження – це безпосередній збір даних для дослідження будь-якого явища, процесу.

2) статистичне зведення та групування даних.

3)статистичний аналіз – дані спостереження, зведення та групування підлягають подальшому опрацюванню та аналізу для виявлення конкретного прояву закономірності і взаємозв’язку у фактах.

Основні завдання статистики:

1)збирання, розробка та узагальнення статистичної інформації про явища і процеси, що відбуваються в житті країни.

2)всебічний аналіз статистичної інформації.

3)забезпечення вірогідності та об’єктивності статистичної інформації.

4)розробка та впровадження нової статистичної методології, що ґрунтується на результатах наукових досліджень, міжнародних стандартах та рекомендаціях.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]