Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
STATISTIKA.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
19.04.2019
Размер:
350.21 Кб
Скачать

3. Організація статистичного обліку в Україні.

В Україні існує єдина система органів державної статистики. Державні органи статистики І та ІІ рівнів фінансуються за рахунок Державного бюджету України. Ор-гани ІІІ рівня (функціональні органи) здійснюють свою діяльність на принципах господарського розрахунку. Основні завдання, права і обов’язки органів державної статистики подані у додатку Б. Статистична інформація, отримана у процесі державних ста-тистичних спостережень, а також первинні дані, отримані у процесі проведення інших статистичних спостережень, є державною влас-ністю, що знаходиться в оперативному управлінні органів державної статистики, які володіють, використовують і розпоряджаються цією інформацією, визначають правила її збирання, опрацювання, поши-рення, збереження, захисту та використання На підставі Конституції України і Закону України «Про державну статистику» органи державної статистики мають право вивчати стан первинного обліку і статистичної звітності, перевіряти достовірність первинних і статистичних даних, поданих респондентами, а також за-стосовувати при цьому у порядку, встановленому спеціально уповно-важеним центральним органом виконавчої влади у галузі статистики, метод безпосереднього відвідування виробничих, службо-вих та інших приміщень, ділянок тощо юридичних осіб, їх фі-лій, відділень, представництв та інших відособлених структур-них підрозділів, а також громадян — суб’єктів підприємницької діяльності. Проведення таких перевірок регулюється наказом Дер-жавного комітету статистики України № 186 від 19.06.2003 «Про затвердження Порядку проведення перевірок достовірності первинних та статистичних даних, вивчення стану первинного обліку і статистичної звітності органами державної статистики». В Україні господарський облік поділяють на 3 види: оперативний, статистичний, бухгалтерський, кожен з яких має свої завдання, об'єкти обліку, способи одержання й обробки інформації, функції. Статистичний облік вивчає і контролює масові суспільно-економічні та окремі типові явища і процеси. При цьому кількісні аспекти статистика досліджує в нерозривному зв'язку з якісним змістом у конкретних умовах місця і часу. Статистика застосовує різні вимірники і властиві їй способи спостереження (масові та вибіркові), систему показників (абсолютні, відносні та середні величини). Дані статистичного обліку застосовують для макроекономічного аналізу й управління, тому оперативний і бухгалтерський облік підпорядковують завданням державної статистики. Всі три види обліку — оперативний, статистичний і бухгалтерський — тісно взаємопов'язані, доповнюють один одного й утворюють єдину систему обліку, яка ґрунтується на єдності предмета, мети, завдання, методології, державного регулювання.

4.Статистична сукупність, основні статистичні категорії.

Свій предмет статистика вивчає за допомогою певних категорій, тобто понять, які відображають найзагальніші та найсуттєвіші властивості, ознаки, зв’язки явищ та процесів. В статистиці до найважливіших понять відносяться: статистична сукупність, одиниця сукупності, ознаки та їх класифікація, варіація ознак, статистичний показник та система статистичних показників.

Об’єкт статистичного дослідження називається статистичною сукупністю.

Статистична сукупність – це множина соціально-економічних явищ та процесів, для яких характерна масовість, однорідність, певна цілісність, взаємозалежність стану певних одиниць та наявність варіації. Наприклад, об’єктом статистичного дослідження, тобто статистичною сукупністю, може бути множина комерційних банків, зареєстрованих на території України; множина акціонерних товариств; множина громадян будь-якої країни тощо. Важливо пам’ятати, що статистична сукупність складається із реально існуючих матеріальних об’єктів.

Сукупність називається однорідною, якщо одна або декілька суттєвих ознак, що вивчаються, є загальними для усіх одиниць. Сукупність, до якої входять явища різного типу, є різнорідною.

Кожний окремий елемент даної множини називається одиницею статистичної сукупності. Одиниці статистичної сукупності характеризуються загальними властивостями, які в статистиці називаються ознаками, тобто під якісною однорідністю сукупності розуміють схожість одиниць (об’єктів, явищ, процесів) за будь-якими суттєвими ознаками, але відмінність за іншими ознаками.

Одиниці сукупності поряд із загальними для усіх одиниць ознаками також володіють індивідуальними особливостями та відмінностями, що відрізняють їх один від іншого. Тобто існує варіація ознак. Вона зумовлена різним поєднанням умов, які визначають розвиток елементів множиниКількісну характеристику об’єктів статистика виражає через певного роду числа, які називаються статистичними показниками. Статистичний показник відображає результат вимірювання ознак у одиниць сукупності та сукупності в цілому Система статистичних показників – це сукупність статистичних показників, що відображають взаємозв’язки, що існують між соціально-економічними явищами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]