Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
STATISTIKA.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
19.04.2019
Размер:
350.21 Кб
Скачать

46 Графіки динаміки.

Графіки, які ілюструють зміну статистичних явищ в часі називаються динамічними. Для зображення динаміки явищ часто використовують стовпчикові, стрічкові, квадратні, кругові і картинні діаграми, в яких кожний стовпчик, стрічка, квадрат і т.д. зображають величину статистичного явища на певну дату, або за відповідний проміжок часу.

Крім названих вище графіків нерідко застосовуються і лінійні графіки.

Лінійні графіки використовуються для характеристики зміни явищ в часі, виявлення залежності між двома показниками і деяких інших завдань. Вони будуються при допомозі прямокутної системи координат, на осі абсцис якої розміщують шкалу характеристик часу, a на осі ординат - рівні ряду динаміки.

У лінійній діаграмі динаміки шкала на осі ординат повинна починатися з нуля, інакше діаграма буде не правильно відображати характер розвитку явища.

Оскільки при великих значеннях рівнів динамічного ряду діаграма з початковим нульовим рівнем ординати буде невиразною і некомпактною, тоді на осі ординат слід зробити розрив шкали . Для базисних характеристик швидкості зміни досліджуваного явища початковий рівень ординати може починатись із 100.

Лінійні діаграми дають можливість наочно визначити періоди часу, коли явища зростали (зменшувались) більш чи менш інтенсивно, або залишались без змін.

Особливістю лінійного графіка наочного зображення даних, які характеризують підсумки розвитку явища за певний період часу є те, що динаміка показується у вигляді неперервної лінії, котра характеризує неперервність процесу.

47 Графіки рядів розподілу.

Для графічного подання рядів розподілу використовують три види графіків: гістограму, полігон та кумуляту.

Гістограма будується для інтервальних рядів розподілу. При цьому по осі Х відкладаються інтервали групування, а по осі У – абсолютні або відносні частоти. В тому випадку, коли виконується групування з рівними інтервалами, ширина стовпчиків однакова, а якщо інтервали групування нерівні - різна. Наведемо приклад побудови гістограми, використовуючи ряд розподілу сімей за рівнем місячного доходу (грн.).

Полігон використовується для графічного зображення дискретних та атрибутивних рядів розподілу. Це лінійний графік, при цьому по осі Х відкладаються значення варіант, а по осі У – частоти. Гістограму можна перетворити у полігон, з`єднавши відрізками прямої середини верхівок стовпчиків. Наведемо приклад побудови полігону, побудованого на основі дискретного ряду розподілу шкіл за кількістю класів:

Кумулята призначена для графічного подання рядів розподілу з нагромадженими частотами. Це може бути стовпчикова діаграма (для дискретного та атрибутивного рядів розподілу – лінійний графік). Будується вона аналогічно попереднім графікам, де по осі Х відкладають відрізки інтервалів групувань, а по осі У подаються нагромаджені частоти. Наведемо приклад побудови кумуляти:

48 Статистичні таблиці та порядок їхнього складання.

Статистичні таблиці використовуються для найбільш раціонально наочного і систематичного викладення зведення і групування. Статистична таблиця складається з підмета і присудка. Підметом таблиці називається статистична сукупність, об’єкти або їх частини, які характеризуються рядом числових показників. Присудком таблиці є показники, які характеризують статистичну сукупність.

присудок

підмет

Умовні позначення

М.р.

З.р.

1.

2.

Разом

Таблиці класифікують за розробкою підмета:

  • прості,

  • групові;

за розробкою присудка:

  • прості,

  • групові;

Правила побудови статистичних таблиць:

1. Таблиця не повинна бути занадто громіздкою. Для характеристики складеної сукупності краще будувати декілька таблиць.

2. Загальний заголовок таблиці повинен коротко і чітко визначати її зміст.

  1. Якщо число одиниць присудка велика їх треба нумерувати.

  2. В таблиці потрібно дотримуватись наступних позначень:

... – не має відомостей;

─ - інформація відсутня.

х – клітинка не заповнюється.

  1. Якщо наведені показники мають різноманітні одиниці вимірювання, їм виділяють окрему графу.

  2. Кількість показників в межах однієї графи повинні наводитися з однаковою точністю;

  3. Будь-яка статистична таблиця повинна бути замкненою, тобто мати підсумковий результат.

  4. В статистичних таблицях можуть бути примітки до окремих граф чи клітинок.

  5. Об’єкти підмета і присудка потрібно розміщувати в певній логічній послідовності.

  6. В найменуваннях граф інколи наводиться спосіб обчислення показника.

  7. Після побудови статистичних таблиць потрібно піддати арифметичному і логічному контролю.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]