Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Акунін О.С. Історія міжнародних відносин у пита...doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
35.97 Mб
Скачать

Програма навчальної дисципліни. Змістовий модуль 1.

Тема 1. Поняття, предмет та категорії міжнародних відносин.

Міжнародні відносини як окрема історична дисципліна. Дипло­матія і міжнародні організації як основні категорії вивчення історії міжнародних відносин. Об'єкт міжнародних відносин. Сила – серце­вина міжнародних відносин. Елементи сили.

Тема 2. Дипломатія як основний предмет історії між народ­них відносин.

Віденська система міжнародних відносин. Зіткнення національ­них інтересів і міжнародний порядок в кінці XIX – початку XX століття.

Змістовий модуль 2.

Тема 3. Розвиток і діяльність міжнародних організацій.

Ліга націй. Організація Об'єднаний Націй. Спеціалізовані міжна­родні організації та агенції. Регіональні міжнародні організації. Орга­нізація в справах безпеки і співробітництва в Європі (НБСЄ).

Змістовий модуль 3.

Тема 4. Європейська дипломатія на початку XX століття.

Держави Антанти і Австро-Німецький блок в 1909-1914 рр. По­чаток Першої світової війни.

Тема 5. Дипломатія в роки Першої світової війни.

Взаємовідносини держав Антанти в 1914-1917 рр. Версальський мир 1919 року і нове співвідношення сил в Європі. Вашингтонська конференція та її рішення (листопад 1921 р. – лютий 1922 р.).

Змістовий модуль 4.

Тема 6. Міжнародні відносини в 1918-1923 роках.

Становлення і розвиток міжнародних відносин України часів Центральної Ради (1917-1920 рр.). Версальська система. Міжнародні відносини в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні. Протиріччя в Європі та намагання їх усунення. Територіальні зміни серед європейських держав після Версальської системи та роль дипломатії у втіленні в життя мирних договорів 1919-1923 рр.

Тема 7. Європейська дипломатія в 1922-1929 роках.

Кроки дипломатії європейських держав по втіленню в жит­тя рішень Версальського договору (1919 р). Європа і проблеми колек­тивної безпеки (1925-1929 рр.). Провал проекту Бріана в створенні Європейського союзу. Виникнення вогнища війни на Далекому Сході (1931-1933рр.).

Змістовий модуль 5.

Тема 8. Міжнародні відносини в 1930-і роки та в період Другої світової війни.

Виникнення двох осередків війни. Фашистська Німеччина на шляхах підготовки нової війни. Криза 1935-1936 рр. у Європі. Одно­бічний розрив Німеччи­ною воєнних статей Версальського договору. Перехід фашистських держав до відкритої агресії. Переддень війни. Англо-французько-радянські, німецько-радянські переговори та їх наслідки. Пакт Ріббентропа-Молотова. Виникнення антигітлерівської коаліції. Тегеранська конференція. Кримська конференція. Протиріч­чя між союзниками. Наслідки Другої світової війни.

Тема 9. Становлення біполярної структури міжнародних відносин. Розгортання ”холодної війни” (1945 – кінець 50-х років).

Ялтинсько-потсдамська система міжнародних відносин та біпо­лярність повоєнного світу. Особливості повоєнного врегулювання в Європі й на Далекому Сході. ”Холодна війна” та структури закріп­лення біполярності в Європі. Початок протистояння двох військово-політичних блоків. Німецька проблема в міжнародних відносинах. Криза колоніалізму. Вихід країн, що визволилися, на міжнародну арену. Діяльність ООН в умовах ”холодної війни”.