Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Акунін О.С. Історія міжнародних відносин у пита...doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
35.97 Mб
Скачать

Тема 11. Особливості розвитку регіональних

систем міжнародних відносин (1945 – 70-ті роки).

  1. Дипломатія країн Близького і Середнього Сходу

(60-70 рр. ХХ ст. ) 201

  1. Шестиденна війна та її наслідки 205

  2. Кемп-девідський процес та його наслідки 206

  3. Договір Тлателолко (14 лютого 1967 р.) 207

  4. Ірано-Іракська війна 208

  5. Еволюція ЄЕС в 60-70-х рр. ХХ ст. 209

Змістовий модуль 7.

Тема 12. Завершення епохи біполярності у

міжнародних відносинах (1980 – початок 1990-х років).

  1. Об'єднання Німеччини 210

  2. Квітнева революція в Афганістані і радянська

агресія в ДРА 212

  1. Проблема безпеки Перської затоки в МВ 216

  2. Політична ситуація на Близькому Сході

(90-ті рр. ХХ ст.) 219

  1. Трансформація країн НАТО наприкінці 80-х – 90-х рр. ХХ ст. Розширення НАТО на схід 221

  2. Західноєвропейська інтеграція 223

  3. Новий етап західноєвропейської інтеграції в другій половині 1980-х років 225

  4. Підписання Маастрихтського договору. Утворення ЄС 226

  5. Нове політичне мислення: причини виникнення, основні положення. Вплив повороту в радянській зовнішній політиці на міжнародні відносини (80-ті рр. ХХ ст.) 227

  6. Нові незалежні держави (СНД) 234

Змістовий модуль 8.

Тема 13. Міжнародні відносини в умовах

постбіполярності (1990-ті роки).

  1. Сучасна міжнародна система (полі та монополярність

в світі) 237

  1. Міжурядова конференція ЄС 1996-1997 рр. 238

  2. Амстердамський договір 239

  3. Основні напрямки зовнішньої політики України

(90-ті роки ХХ ст.) 240

Частина друга. Сша на тлі міжнародних відносин (1990-2009 рр.)

Тема 14. Регіональні особливості міжнародних

відносин в 1990-ті – 2000-ні роки.

Сучасний стан і перспективи розвитку

системи міжнародних відносин.

115. Загальна характеристика міжнародних відносин

в 1990-2009 рр 247

Список використаної літератури 313

Список рекомендованої літератури 315

Додаток А. Політичні діячі світу (1990-2009 рр.)” 345

Додаток Б. Офіційні контакти в сфері

україно-американських відносин. Міністри закордонних

справ України (1990-2009 рр.) 362

Передмова.

Становлення і зміцнення України як політично суверенної та економічно сильної держави є одним із суттєвих факторів збереження миру і стабільності на європейському континенті і в світі в цілому, важливою передумовою його поступального і безконфліктного роз­витку. Розбудова реально незалежної Української держави супровод­жується активним розвитком усіх необхідних атрибутів її зов­ніш­ньополітичної та зовнішньоекономічної діяльності, розширенням ме­режі зарубіжних представництв і місій, поступовим зростанням ролі та авторитету України на міжнародній арені, її специфічне геостра­тегічне та геополітичне положення в європейсько-азійському полі­тичному та економічному просторі у контексті глобальних тенденцій розвитку світових подій вимагає від української дипломатії зваженої і далекоглядної зовнішньої політики. Протягом усього часу після набуття незалежності Україна не лише декларувала відданість прин­ципам Статуту Організації Об'єднаних Націй, але й практичними діями довела свою спроможність нести відповідальність члена міжна­родного співтовариства. Це і участь у миротворчій діяльності ООН, і приєднання до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї, і рі­шучі кроки на шляху економічних реформ. Неперервність цього поступу, високий авторитет нашої держави можуть забезпечити лише високоосвічені, професійно підготовлені, озброєні найсучаснішими методами аналізу зовнішньополітичних ситуацій і безмежно віддані інтересам Української держави спеціалісти-історики. Дисципліна ”Істо­рія міжнародних відносин” націлює студентів на глибоке вивчення аспектів розвитку міжнародної політики держав світу в XX-ХХІ ст.

Вивчення курсу Історія міжнародних відносин” передбачає використання всіх видів навчальної діяльності студента: аудиторні заняття (лекції, семінарські та індивідуальні заняття), самостійна ро­бота (підготовка до підсумкового контролю), контрольні заходи (мо­дульний контроль) та елементи науково-дослідної роботи. Поряд з традиційними видами аудиторних занять, студенти виконують інди­відуальну аудиторну роботу під керівництвом викладача, коли про­водиться колективне або індивідуальне консультування студентів та модульний контроль. Підсумкова (екзаменаційна) оцінка вистав­ля­ється за рейтинговими показниками, але з можливістю (за обопіль­ною згодою викладача та студента) її покращення під час семестро­вого іспиту. Навчальний посібник розроблений відповідно до вимог щодо викладання дисципліни за кредитно-модульною системою орга­нізації навчального процесу. На перших сторінках автор подає опис навчальної дисципліни.

В даному навчальному посібнику у вигляді питань та відповідей (Частина І) та характеристики ключових міжнародних подій в кон­тексті зовнішньої політики США в 1990-2009 рр. (Частина ІІ) чітко простежуються кілька пріоритетів. Насамперед, – вивчення тих подій, що мають найбільше значення для осмислення міжнародних проблем сьогодення та прогнозування змін у майбутньому. По-друге, доклад­ніше вивчення історії міжнародних відносин тих регіонів, котрі ма­ють безпосереднє відношення до сучасної України. Треба зазначити, що Частина І (нижня межа починається не з 1918 року, яким визна­чають початок новітнього періоду історії, а з 1914 року – для того, щоб побачити стан дипломатії провідних країн напередодні версаль­сько-вашингтонської системи) побудована на матеріалах, що містять­ся на сторінках шкільних та вузівських підручників, а також в сві­товій мережі Інтернет (”шпаргалки”, розміщені самими студентами на різноманітних сайтах; вільна енциклопедія ”Вікіпедія”). Це допо­могло автору залучити до посібника виключно апробований матеріал, зручний для розуміння та запам’ятовування студентами не лише впродовж семестру, а й в період заліково-екзаменаційної сесії. Час­тина ІІ містить новітні дані з питань розвитку міжнародних відносин провідних країн Європи, Азії, Африки та США в 1990-2009 рр.

Посібник створений для студентів-істориків, які з об’єктивних причин не змогли впродовж семестру набрати необхідні бали, але мають гостру потребу та непереборне бажання в стислі строки опану­вати основний матеріал курсу ”Історія міжнародних відносин”, поліп­шивши свої результати за допомогою складання семестрового іспиту.

М. М. Шитюк,

д.і.н., професор, директор Інституту історії та права Миколаївського державного університету ім. В. О. Сухомлинського