Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Акунін О.С. Історія міжнародних відносин у пита...doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
35.97 Mб
Скачать

53. Етапи мирного врегулювання з колишніми союзниками Німеччини в Європі

Першою проблемою, яку вдалося владнати на основі компро­місів в межах співробітництва країн антифашистської коаліції, було врегулювання відно­син з колишніми союзниками Німеччини в Європі.

Це здійснювалося в три етапи.

Перший етап відбувався в ході другої світової війни: на Московській конференції міністрів закордонних справ, на конфе­ренції у Теге­рані, в Ялті та у Потсдамі. Згідно рішень цих конфе­ренцій підготовку мирних договорів було покладено на Раду мініст­рів закордон­них справ (РМЗС) 5 великих держав (США, Великобри­танії, Франції, СРСР та Китаю). Основою мирних договорів мали стати угоди про перемир'я. До вироблен­ня цих нових документів величезної ваги було залучено тільки країни, які підписали капіту­ляцію.

Другий етап попередньої роботи над цими дого­ворами. Відбу­лися засідання РМЗС у Лондоні (11 вересня – 2 жовтня 1945 p.), Нарада міністрів закордонних справ СРСР, Великобританії та США в Москві (16-26 грудня 1945 p.), II сесія РМЗС у Парижі (квітень-липень 1946 p.) та мирна конференція у Парижі (липень - жовтень 1946 p.). На цьому етапі постійно виникали конфлікти між за­хідними державами й СРСР. Їх було подолано шляхом взаємних поступок та компромісів.

Третій етап – завершення підготовчого процесу та укладення 10 лютого 1947 p. в Парижі мирних договорів з колишніми союзниками Німеччини в Європі.

У договорах було накреслено заходи, спрямовані на демократи­зацію й дефашизацію цих країн, передбачав­ся їх вступ до ООН. Територіальні угоди у більшості випадків обумовлю­вали повернення до передвоєнних кордонів. Італію позбавлено усіх колоній, вона зо­бов'язу­валася знищити свої військові укріплення на кордонах. Воєнні угоди передбачали встановлення лімітів для національних армій цих країн, виведення окупаційних військ з їхніх територій, крім Угор­щини та Румунії, де за­лишалися радянські війська для підтримання комуніка­ційних зв'язків з Австрією.

Економічні угоди передбачали часткову виплату ре­парацій. Долю Австрії вдалося вирішити аж у травні 1955 p., коли СРСР, США, Англія та Франція уклали у Відні Дер­жавний договір з цією країною, за яким вона проголошу­валася нейтральною.

Велике значення мало встановлення загальноприйнятого режиму судноплавства по Дунаю. У 1948 p. на конференції у Белграді, в якій взяла участь і Україна, зав­дяки перевазі прибічників СРСР (США, Англію та Фран­цію було виключено з числа запрошених) було вироблено рішення, вигідні для СРСР. До системи судноплавства увійшов тільки сам Дунай – без приток та каналів.

54. План Баруха (14 червня 1946 р.)

Викладений у Комісії з атомної енергії Бернардом Барухом 14 червня 1946 р. «План Баруха» передбачав: створення Міжнародного агентства з атомного розвитку, яке здійснюватиме під керівниц­твом Ради Без­пеки контроль над використанням атомної енергії, після створення системи контролю вся атомна зброя має бути знищена, а виробництво нових атомних бомб забороне­но; Агентство мало стати єдиним власником атомної си­ровини, контролювати всю діяльність у галузі атомної енергії в інтересах всіх країн, володіти монополією на дослідження і розвиток у галузі атомної енергії.

Радянський план, викладений А. Громико, передбачав укладення міжнародної конвенції про заборону вироб­ництва й застосування атомної зброї, яка мала закріпити такі зобов'язання: заборонити використання атомної зброї та виробництво атомної зброї, знищити протягом трьох місяців усі запаси атомної зброї; вважати будь-яке порушення конвенції серйозним злочином проти людст­ва; протягом шести місяців учасники конвенції мали ухвалити закони, які передбачали суворе покарання за порушення положень конвенції.

Пізніше, 11 червня 1947 р., радянська сторона виклала своє бачення інспекцій і контролю: створити Міжнародну Контрольну комісію з повноваженнями контролю та інспекцій щодо мирного використання атомної енергії; залишити у віданні урядів країн воло­діння й управління матеріалами та установами з атомної енергії; контроль має здійснюватися шляхом обмежених інспекцій, запитів інформації від урядів стосовно матеріалів; передбачався також конт­роль за існуючими атомними матеріалами.