Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
0860967_F0A4B_sherbina_v_s_gospodarske_pravo.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
3.8 Mб
Скачать

§ 2. Сторони в договорі оренди

Суб’єктами оренди (сторонами в договорі оренди) є орендо­давці та орендарі.

Орендодавцями (тобто органами та організаціями, що пере­дають майно в оренду) щодо державного та комунального май­на є:

  1. Фонд державного майна України, його регіональні відді­лення — щодо цілісних майнових комплексів підприємств, їх структурних підрозділів та нерухомого майна, яке є державною власністю, а також іншого майна, у випадках, передбачених за­коном. Наприклад, Фонд державного майна не може бути орен­додавцем майна, що входить до майнового комплексу Націо­нальної академії наук України;

  2. органи, уповноважені Верховною Радою Автономної Рес­публіки Крим або місцевими радами управляти майном, — від­повідно щодо майна, яке належить Автономній Республіці Крим або є у комунальній власності;

  3. державні (комунальні) підприємства — щодо окремого ін­дивідуально визначеного майна, а з дозволу зазначених вище орендодавців, — також щодо цілісних майнових комплексів, їх структурних підрозділів та нерухомого майна.

Орендарями (тобто юридичними або фізичними особами, яким майном передається в оренду) згідно із Законом «Про оренду державного та комунального майна» можуть бути гос­подарські товариства, створені членами трудового колективу підприємства, його структурного підрозділу, інші юридичні осо­би та громадяни України, фізичні та юридичні особи іноземних держав, міжнародні організації та особи без громадянства. При цьому фізична особа, яка бажає укласти договір оренди держав­ного майна, до його укладення зобов’язана зареєструватись як суб’єкт підприємницької діяльності.

Виходячи зі змісту ст. 115 ГК, можна зробити висновок, що у випадках створення орендного підприємства орендарем ці­лісного майнового комплексу існуючого державного або кому­нального підприємства чи майнового комплексу виробничого структурного підрозділу цього підприємства є юридична особа, утворена членами трудового колективу підприємства чи його підрозділу, майновий комплекс якого є об’єктом оренди.

При цьому організація членів трудового колективу, зареєст­рована як юридична особа, має переважне право на укладення договору оренди майна того підприємства (структурного під­розділу), де створено цю організацію (ч. 3 ст. 115 ГК).

В той же час чинний Закон «Про оренду державного та ко­мунального майна» не передбачає створення організації чле­нів трудового колективу як майбутнього орендодавця, оскільки після прийняття рішення про оренду цілісного майнового комп­лексу члени трудового колективу підприємства, його структур­ного підрозділу засновують відповідно до чинного законодавства господарське товариство. Рішення трудового колективу про орен­ду цілісного майнового комплексу вважається прийнятим, як­що за нього проголосувало більше половини членів трудового колективу.

До реєстрації у встановленому порядку господарського то­вариства кожен член трудового колективу підприємства або його структурного підрозділу, цілісний майновий комплекс якого пе­редається в оренду, має право вступити у зазначене господарське товариство на підставі особистої заяви.

Створене членами трудового колективу господарське това­риство має переважне перед іншими фізичними та юридични­ми особами право на укладення договору оренди майна того під­приємства, структурного підрозділу, де створено це товариство.

У зв’язку з розходженнями уявляється за доцільне внести відповідні зміни до зазначеного закону, які б відображали поло­ження ГК.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]