Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-11.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
23.02.2015
Размер:
228.35 Кб
Скачать

1.Кодування графічної інформації. Загальні питання.(фактично, це — 2, 3, 4, 5,6 питання у загальних рисах!!!!)

2.Поняття про код. Переваги графічного подання інформації у порівнянні з табличним.

Код — набір умовних сигналів для запису або передачі заздалегідь визначених понять (насамперед — для передачі інформації).

Будь-який спосіб кодування характеризується наявністю основ і правил конструювання інформаційних образів на цій основі.

Для кодування графічної інформації вигадано кілька колірних моделей (RGB I CMYK) і відповідних до них способів кодування.

Для того, щоб комп’ютер мав можливість працювати з кольоровим графічним зображенням, необхідно кодувати колір. Для цього графічне зображення розбивають на елементи картини – пікселі ( 1 ПІКСЕЛЬ — група із трьох елементів синього, червоного і зеленого кольору), далі вважають, що колір кожного пікселя є однаковий. Сукупність пікселів різного кольору утворюють графічне зображення. Разом всі піксели утворюють растр.

Растрове кодування графічної інформації дозволяє використовувати двійковий код для подання графічних даних.

Найпростішим зображенням є чорно-біле, яке складається з чорних та білих пікселів, тоді чорно-білі пікселі можуть бути закодовані за допомогою двох цифр: 0 (білий колір), 1 (чорний колір), тобто одному пікселю відповідає один біт інформації. При 8-бітному кодуванні чорно-білого зображення можливим є використання 256 градацій сірого кольору.

Будь-яке зображення можна закодувати за допомогою цілих чисел, повідомивши,скільки у кожному пікселі часток кожного кольору.

Перевага графічного (аналогового) подання інформації у порівнянні із табличним полягає у тому, що людина швидше обробляє інформацію аналоговому представленні. Людське око здатне розрізняти понад 16 млн відтінків кольорів.

3.Аддитивна модель rgb

Назва моделі походить від трьох базових кольорів — червоного (Read), зеленого (Green) та синього (Blue). Дана колірна модель використовується для електронно-променевої трубки (тобто, для технічних засобів: моніторів...). Кольори отримуються при додаванні трьох базових кольорів із певним значенням яскравості (тобто, модель є аддитивною). Кожен колір характеризується кількістю часток у ньому червоного, синього і зеленого кольорів.

R

G

B

чорний

0

0

0

зелений

0

1

0

синій

0

0

1

червоний

1

0

0

бірюзовий

0

1

1

жовтий

1

1

0

малиновий

1

0

1

білий

1

1

1

4.Відеокарта комп'ютера.

Відеокарта є носієм відеопам'яті у комп'ютері. По суті — відеокарта є електронним пристроєм, котрий перетворює графічні образи, що зберігаються у пам'яті комп'ютера у форму, пригодну для виводу на монітор.

Структура відеокарти:

- відеопроцесор;

- мікросхеми відеопам'яті

- чіпсет

- роз'єм

- виведення до комп'ютера.

5.Субстрактивна модель cmyk.

Субстрактивна — модель передачі кольору, в основі якої лежать кольори, що поглинають певні ділянки світлового спектру.

Модель базується на відніманні певних кольорів. Модель використовується у поліграфії.

Модель утворюється через відбивання променів аркушем паперу. Основними кольорами у даній моделі є бірюзовий (БЛАКИТНИЙ) - Cyan, малиновий - Magenta, і жовтий (Yellow) (ті кольори, котрі в адитивній моделі RGB є додатковими, тобто отримані шляхом віднімання кольорів RGB від білого кольору ).

Кольори даної моделі обрані не випадково, адже бірюзовий (за лекціями, хоча Суаn можна перекласти і як блакитний)поглинає лише червоний, пурпурний — лише зелений, а жовтий — лише синій кольори.

С

М

У

0

0

0

білий

0

1

0

малиновий

0

0

1

жовтий

1

0

0

бірюзовий

0

1

1

червоний

1

1

0

синій

1

0

1

зелений

1

1

1

чорний

При змішуванні основних кольорів даної моделі (СМYК) отримуємо чорний колір, але на практиці в результаті змішування бірюзового, пурпурного і жовтого ідеальний чорний колір отримати неможливо, і тому його додають до базової трійки кольорів(третя літера скорочення - blacK). Також чорний колір додають через дорожнечу кольорових фарб.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]