Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
0860967_F0A4B_sherbina_v_s_gospodarske_pravo.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
3.8 Mб
Скачать

§ 2. Суб'єкти зовнішньоекономічної діяльності

Господарський кодекс України визнає суб’єктами зовніш­ньоекономічної діяльності:

а) суб’єктів господарювання, зазначених в пунктах 1, 2 ч. 2 ст. 55 ГК:

  • господарські організації — юридичні особи, створені від­повідно до Цивільного кодексу України, державні, комуналь­ні та інші підприємства, створені відповідно до цього Кодексу, а також інші юридичні особи, які здійснюють господарську ді­яльність та зареєстровані в установленому законом порядку;

  • громадян України, іноземців та осіб без громадянства, які здійснюють господарську діяльність та зареєстровані відповід­но до закону як підприємці.

Що стосується підрозділів (структурних одиниць) іноземних суб’єктів господарювання, що не є юридичними особами за за­конодавством України (філії, відділення тощо), але мають по­стійне місцезнаходження на території України і зареєстровані в порядку, встановленому законом, то виключення їх з кола суб’єк­тів зовнішньоекономічної діяльності Законом України від 4 лю­того 2005 р. можна кваліфікувати лише як непорозуміння (яке потребує негайного вирішення), оскільки зазначені суб’єкти від­несені до суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності ст. 3 Зако­ну України «Про зовнішньоекономічну діяльність». Невизнан­ня їх ГК України суб’єктами зовнішньоекономічної діяльнос­ті, на наш погляд, може завадити застосуванню до зазначених суб’єктів санкцій, встановлених ст. 37 Закону України «Про зовнішньоекономічну діяльність» (в ред. Закону України від 22 грудня 2005 р.).

У зовнішньоекономічні діяльності можуть брати участь та­кож зовнішньоекономічні організації, що мають статус юридич-

ної особи, утворені в Україні відповідно до закону органами державної влади або органами місцевого самоврядування (ч. 2 ст. 378 ГК).

При цьому всі зазначені суб’єкти зовнішньоекономічної ді­яльності мають рівне право здійснювати будь-які прямо не за­боронені законами України її види незалежно від форми влас­ності та інших ознак.

Фізичні особи мають право здійснювати зовнішньоекономіч­ну діяльність з моменту набуття ними цивільної дієздатності згідно із законами України. Фізичні особи, які мають постійне місце проживання на території України, мають зазначене пра­во, якщо вони зареєстровані як підприємці згідно з законодав­ством України, а фізичні особи, які не мають постійного міс­ця проживання на території України, мають право здійснювати зовнішньоекономічну діяльність, якщо вони є суб’єктами госпо­дарської діяльності за законом держави, в якій вони мають по­стійне місце проживання або громадянами якої вони є.

Юридичні особи мають право здійснювати зовнішньоеко­номічну діяльність відповідно до їхніх установчих документів з моменту набуття ними статусу юридичної особи.

Всі суб’єкти зовнішньоекономічної діяльності України ма­ють право відкривати свої представництва на території інших держав згідно із законами цих держав.

Іноземні суб’єкти господарської діяльності, що здійснюють зовнішньоекономічну діяльність на території України, мають право на відкриття своїх представництв на території України. Реєстрація цих представництв здійснюється в порядку, встанов­леному ст. 5 Закону України «Про зовнішньоекономічну діяль­ність» та Інструкцією про порядок реєстрації представництва іноземних суб’єктів господарської діяльності в Україні, затвер­дженою наказом МЗЕЗТоргу від 18 січня 1996 р. № 301, а саме:

Іноземний суб’єкт господарської діяльності, який має намір відкрити представництво на території України, подає до Мін­економіки України такі документи:

  1. . заяву з проханням про реєстрацію представництва, що складається у довільній формі, в якій необхідно вказати:

  • назву фірми;

  • країну місцезнаходження фірми;

  • адресу фірми;

  • номер телефону, факсу;

  • місто, в якому відкривається представництво з зазначен­ням його майбутньої адреси;

  • якщо будуть філії — вказати в яких містах;

  • кількість іноземних громадян, які будуть працювати у пред­ставництві;

  • дату заснування фірми;

  • юридичний статус фірми;

  • кількість співробітників фірми;

  • назву банку з зазначенням номера рахунку;

  • сферу діяльності фірми;

  • ціль відкриття та сферу діяльності представництва, інфор­мацію про ділові зв’язки з українськими партнерами та перспек­тиви розвитку співробітництва;

  1. . витяг з торговельного (банківського) реєстру країни місце­знаходження офіційно зареєстрованого головного органу управ­ління (контори) іноземного суб’єкта господарської діяльності;

  2. . довідку від банківської установи, в якій офіційно відкри­то рахунок іноземного суб’єкта господарської діяльності;

  3. . доручення на здійснення представницьких функцій в Україні, оформлене згідно із законами країни, де офіційно за­реєстровано контору іноземного суб’єкта господарської діяль­ності.

Документи, зазначені вище, мають бути нотаріально засвід­чені за місцем їх видачі, легалізовані належним чином у кон­сульських установах, які представляють інтереси України, як­що міжнародними договорами України не передбачено інше і супроводжуватися перекладом українською мовою, який заві­ряється печаткою офіційного перекладача.

Документи надаються Мінекономіки України не пізніше 6 місяців з дати їх видачі в країні місцезнаходження фірми.

При прийнятті документів на реєстрацію заявникові вида­ється номер рахунку для сплати державного збору у розмірі 2500 доларів США.

У випадку, коли на відкриття представництва законодавст­во країни місцезнаходження іноземного суб’єкта господарської діяльності вимагає особливого дозволу державних установ цієї країни, копія такого дозволу, засвідчена з дотриманням вимог п. 3, має бути додана до заяви.

За результатами розгляду заяви приймається рішення про реєстрацію представництва іноземного суб’єкта господарської діяльності або про відмову в його реєстрації.

Свідоцтво про реєстрацію представництва видається після подання документів, що відповідають вимогам цієї Інструкції, до Мінекономіки України, але не пізніше, як через шістдесят робо­чих днів з моменту сплати державного збору.

Неприйняття рішення у встановлений строк, або рішення про відмову у реєстрації може бути оскаржено у суді або госпо­дарському суді України.

У разі реєстрації представництва іноземного суб’єкта госпо­дарської діяльності заявнику видається Свідоцтво про реєстра­цію встановленого зразка з відповідним номером.

Дані про реєстрацію вносяться до Реєстру представництв, що ведеться Мінекономіки України.

У Реєстрі зазначається: реєстраційний номер представниц­тва, дата реєстрації, назва та адреса іноземного суб’єкта госпо­дарської діяльності, який реєструє представництво, адреса пред­ставництва, сфера діяльності фірми та інші дані.

Представництво іноземного суб’єкта господарської діяльнос­ті в Україні вважається відкритим з дати реєстрації.

У Свідоцтві про реєстрацію представництва повинні бути вказані:

  • офіційна назва іноземного суб’єкта господарської діяль­ності;

  • кількість іноземних громадян — службовців іноземного суб’єкта господарської діяльності, які є співробітниками пред­ставництва;

  • реєстраційний номер представництва;

  • місцезнаходження представництва та його філій.

Свідоцтво є підставою для:

  • звернення:

а) у відповідні органи України для реєстрації паспортів та отримання віз іноземними співробітниками представництв;

б) в Міністерство праці та соціальної політики України за дозволом на працевлаштування в Україні іноземних співробіт­ників представництва на період його функціонування;

  • відкриття поточних рахунків у банках України;

  • безмитного провозу майна та устаткування, які тимчасо­во ввозяться на територію України і необхідні для обладнання офісу та функціонування представництва;

  • реєстрації та отримання в органах ДАІ МВС України від­повідних номерних знаків для автомобільного транспорту, що є власністю представництва;

Представництво іноземного суб’єкта господарської діяльно­сті зобов’язане протягом місяця з моменту отримання Свідоц­тва стати на облік у податковій інспекції за місцезнаходженням представництва та у Держкомстаті України.

При зміні назви, юридичного статусу, юридичної адреси, або проголошення іноземного суб’єкта господарської діяльності не­платоспроможним або банкрутом, його представництво, що діє на території України, зобов’язане повідомити про це Мінеконо­міки України у семиденний строк.

Представництво суб’єкта господарської діяльності не є юри­дичною особою і не займається самостійно комерційною діяль­ністю, у всіх випадках воно діє від імені і за дорученням інозем­ного суб’єкта господарської діяльності, зазначеного у свідоцтві про реєстрацію, і виконує свої функції згідно з чинним законо­давством України. Представництво іноземного суб’єкта госпо­дарської діяльності в Україні може здійснювати функції, пов’я­зані з виконанням представницьких послуг тільки в інтересах іноземного суб’єкта господарської діяльності, зазначеного у Сві­доцтві.

Представництво зобов’язане повідомляти Мінекономіки України у місячний термін про зміни у керівництві представ­ництва, місцезнаходженні представництва, складі іноземних співробітників.

Діяльність представництва іноземного суб’єкта господар­ської діяльності припиняється:

  • у разі ліквідації іноземного суб’єкта господарської діяль­ності, який має своє представництво в Україні;

  • у разі припинення дії угоди з іноземною державою, якщо представництво відкрите на підставі такої угоди, і це прямо пе­редбачено положеннями угоди;

  • за рішенням іноземного суб’єкта господарської діяльнос­ті, який відкрив представництво;

  • у разі невиконання іноземним суб’єктом господарської ді­яльності або представництвом положень Інструкції та/або ви­мог чинного законодавства України діяльність представництва припиняється в судовому порядку.

У разі припинення діяльності представництва іноземного суб’єкта господарської діяльності Мінекономіки України прий­

має рішення про скасування запису у Реєстрі представництв та вилучення свідоцтва про реєстрацію, про що повідомляється че­рез засоби масової інформації.

Іноземним співробітникам представництв іноземних суб’єк­тів господарської діяльності Мінекономіки України видаються спеціальні службові картки, які діють на всій території України.

Господарська, в тому числі зовнішньоекономічна діяльність іноземних суб’єктів господарської діяльності на території Украї­ни, регулюється законами України щодо порядку здійснення іно­земними особами господарської діяльності на території Украї­ни. У разі, якщо зазначена діяльність пов’язана з іноземними ін­вестиціями, вона регулюється відповідними законами України.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]