Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
0860967_F0A4B_sherbina_v_s_gospodarske_pravo.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
3.8 Mб
Скачать

§ 4. Корпоративні права

Визначення поняття «корпоративні права» містить ч. 1 ст. 167 ГК, згідно з якою корпоративні права — це права особи, частка якої визначається у статутному фонді (майні) господарської організації, що включають правомочності на участь цієї особи в управлінні господарською організацією, отримання певної част­ки прибутку (дивідендів) даної організації та активів у разі лік­відації останньої відповідно до закону, а також інші правомоч­ності, передбачені законом та статутними документами.

Закон України «Про оподаткування прибутку підприємств» визначає корпоративні права як право власності на статутний фонд (капітал) юридичної особи або його частку (пай), вклю­чаючи права на управління, отримання відповідної частки при­бутку такої юридичної особи, а також активів у разі її лікві­дації відповідно до чинного законодавства, незалежно від того, чи створена така юридична особа у формі господарського то­вариства, підприємства, заснованого на власності однієї юри­дичної або фізичної особи, або в інших організаційно-правових формах.

Володіння корпоративними правами не вважається підпри­ємництвом. Законом можуть бути встановлені обмеження пев­ним особам щодо володіння корпоративними правами та/або їх здійснення.

Механізм реалізації корпоративних прав, що належать дер­жаві, встановлено ст. 168 ГК, відповідно до якої корпоративні права держави здійснюються визначеними законом централь­ними органами виконавчої влади та уповноваженими особами в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Центральні органи виконавчої влади та уповноважені особи: здійснюють правомочності щодо участі в управлінні госпо­дарською організацією відповідно до частки (акцій, паїв) дер­жави у статутному фонді цієї організації;

ведуть реєстр державних корпоративних прав; проводять оцінку державних корпоративних прав;

здійснюють контроль за ефективністю роботи господарської організації у частині реалізації належних державі корпоратив­них прав.

Правомочності з управління корпоративними правами дер­жави здійснюються безпосередньо відповідними органами ви­конавчої влади у разі якщо:

держава має сто відсотків часток (акцій) у статутному фонді господарської організації;

суб’єкт господарювання, щодо якого здійснюються корпо­ративні права держави, бере участь у державних та регіональних програмах, що фінансуються з Державного бюджету України;

не відбувся конкурс з призначення уповноваженої особи че­рез відсутність претендентів, або якщо пропозиції конкурсантів не відповідають умовам конкурсу;

в інших випадках, передбачених законом.

У решті випадків управління корпоративними правами дер­жави здійснюється із залученням уповноваженої особи.

Умови передачі повноважень та завдання з управління кор­поративними правами держави, у тому числі щодо юридичної відповідальності уповноважених осіб, є обов’язковою частиною відповідного рішення Кабінету Міністрів України та договору з уповноваженою особою.

Управління корпоративними правами територіальних гро­мад здійснюється відповідно до положень ст. 168 ГК, якщо інше не встановлено законом.

Корпоративні права держави та активи суб’єктів господарю­вання, у статутному фонді яких визначено частку держави, під­лягають оцінці за Методикою оцінки державних корпоративних прав, затвердженою постановою Кабінету Міністрів від 2 серп­ня 1999 р. № 14061.

Уповноваженою особою з управління корпоративними пра­вами держави може бути громадянин або юридична особа, що визначена за результатами конкурсу, з якою відповідний цент­ральний орган виконавчої влади укладає договір доручення з управління корпоративними правами держави. Положення про представника органу, уповноваженого управляти відповідними державними корпоративними правами в органах управління гос­подарських товариств, а також Порядок проведення конкурсу з

визначення уповноваженої особи на виконання функцій з управ­ління державними корпоративними правами затверджені поста­новою Кабінету Міністрів України від 15 травня 2000 р. № 791 «Про управління корпоративними правами держави»1.

Центральний орган виконавчої влади, уповноважений Ка­бінетом Міністрів України для здійснення необхідних заходів з управління корпоративними правами держави, координації ді­яльності органів виконавчої влади у цій сфері та надання необ­хідних відомостей іншим органам державної влади, відповідно до законодавства формує і веде реєстр корпоративних прав дер­жави. Положення про Реєстр корпоративних прав держави за­тверджене постановою Кабінету Міністрів України від 29 жовт­ня 2003 р. № 1679 «Про формування і ведення Реєстру корпо­ративних прав держави»2.

Відповідно до цього Положення формування і ведення Ре­єстру — це здійснення комплексу заходів, які забезпечують зби­рання, накопичення і облік відомостей, а також розроблення його програмного забезпечення та відповідних інструктивних документів.

Інформація Реєстру є державною власністю.

Реєстр утворюється і ведеться Фондом державного майна за участю міністерств, інших центральних органів виконавчої влади, обласних, Київської та Севастопольської міських держав­них адміністрацій. Розпорядником Реєстру є Фонд державного майна.

До Реєстру включаються відомості про акції, паї, частки, що належать державі у статутних фондах господарських товариств — резидентів та нерезидентів.

Відносини, пов’язані з управлінням корпоративними права­ми держави, регулюються, крім ГК, іншими законами та норма­тивно-правовими актами, прийнятими відповідно до Кодексу.

Важливу роль у вдосконаленні системи управління корпо­ративними правами держави має відіграти реалізація Основних концептуальних підходів до підвищення ефективності управлін­ня корпоративними правами держави, затверджених постано­вою Кабінету Міністрів України від 11 лютого 2004 р. № 1153.

Запитання і завдання для самоконтролю

  1. Які елементи включає правовий режим майна суб’єктів гос­подарювання?

  2. Назвіть види майна суб’єктів господарювання.

  3. Які об’єкти належать до державного майна у сфері господа­рювання?

  4. Назвіть повноваження органів управління майном держав­ної власності.

  5. У чому полягають організаційно-установчі повноваження власника?

  6. Що таке право господарського відання?

  7. Що таке право оперативного управління?

  8. Дайте визначення поняття корпоративних прав.

  9. Яким чином здійснюється управління корпоративними пра­вами держави?

  10. Що являє собою Реєстр корпоративних прав держави?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]