Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
0860967_F0A4B_sherbina_v_s_gospodarske_pravo.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
3.8 Mб
Скачать

§ 4. Статистична інформація суб'єктів господарювання

Відповідно до чинного законодавства (ч. 8 ст. 19 ГК, ч. 1 ст. 18 Закону «Про господарські товариства», ч. 1 ст. 19 Закону «Про товарну біржу», п. 1 ст. 15 Закону «Про споживчу коопе­рацію», ст. 28 Закону «Про фермерське господарство», ст. 34 Закону «Про сільськогосподарську кооперацію» тощо) суб’єк­ти господарювання зобов’язані складати статистичну інформа­цію і адміністративні дані.

Разом з тим забороняється вимагати від підприємств подан­ня статистичної інформації та адміністративних даних з пору­шенням встановленого законодавством порядку. Відомості, не передбачені звітно-статистичною документацією, підприємством можуть бути подані запитувачам на договірній основі, а судам, органам прокуратури, служби безпеки, внутрішніх справ, дер­жавної податкової служби, Антимонопольного комітету Украї­ни, Державній комісії з цінних паперів та фондового ринку, гос­подарському суду та аудиторським організаціям і державним виконавцям — у випадках, передбачених законодавством, на їх письмовий запит.

Відповідно до Закону України «Про державну статистику» (в редакції Закону України від 13 липня 2000 р.) адміністратив­ні дані — це дані, отримані на підставі спостережень, проведе­них органами державної влади (за винятком органів державної статистики), органами місцевого самоврядування та іншими юридичними особами відповідно до законодавства та з метою виконання адміністративних обов’язків та завдань, віднесених до їх компетенції; статистична інформація (дані) — це офіцій­на державна інформація, яка характеризує масові явища та про­цеси, що відбуваються в економічній, соціальній та інших сфе­рах життя України та її регіонів.

Статистична інформація є одним із видів інформації (ст. 18 Закону України від 2 жовтня 1992 р. «Про інформацію»). Від­повідно до ст. 19 Закону України «Про інформацію» держав­на статистична інформація підлягає систематичному відкрито­му публікуванню. Забезпечується відкритий доступ громадян, наукових закладів та інших заінтересованих організацій до не- опублікованих статистичних даних, які не підпадають під дію обмежень, встановлених цим Законом.

Система статистичної інформації, її джерела і режим визна­чаються Законом України «Про державну статистику» та інши­ми правовими актами в цій галузі. Зокрема, як зазначено в ст. 2 Закону «Про державну статистику», правовою основою держав­ної статистичної діяльності є Конституція України, цей Закон, інші закони України та нормативно-правові акти, які регулю­ють відносини в галузі статистики, інформації, інформатизації, науково-технічної діяльності, стандартизації, а також міжнарод­ні договори України в галузі статистики, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України.

Статистична інформація, отримана на підставі проведених органами державної статистики статистичних спостережень, існує у вигляді первинних даних щодо респондентів, статистичних да­них, що пройшли одну чи декілька стадій опрацювання та нако­пичені на паперових, магнітних та інших носіях або в електрон­ному вигляді, а також аналітичних матеріалів, підготовлених на підставі цих даних.

Первинні дані — це інформація щодо кількісної та якісної ха­рактеристики явищ і процесів, яка подана респондентами під час статистичних спостережень.

Статистичні дані — це інформація, отримана на підставі проведених статистичних спостережень, що опрацьована і по­дана у формалізованому вигляді відповідно до загальноприйня­тих принципів та методології. Статистичні дані, що є результа­том зведення та угруповання первинних даних, за умови забез­печення їх знеособленості являють собою зведену знеособлену статистичну інформацію (дані).

Статистичною інформацією є також дані банківської і фінан­сової статистики, статистики платіжного балансу тощо, які скла­даються на підставі адміністративних даних, отриманих Націо­нальним банком України та спеціально уповноваженими орга­нами державної влади (крім органів державної статистики) від­повідно до їх компетенції. Відповідні повноваження зазначених органів, а також засади щодо організації збирання, опрацюван­ня, аналізу, поширення, збереження, захисту та використання та­кої статистичної інформації визначаються окремими законами (ст. 6 Закону України «Про державну статистику»).

З метою складання статистичної інформації органи держав­ної статистики можуть використовувати такі джерела інфор­мації:

первинні та статистичні дані щодо респондентів, які підля­гають статистичним спостереженням;

адміністративні дані органів державної влади (за винятком органів державної статистики), органів місцевого самовряду­вання, інших юридичних осіб;

дані банківської і фінансової статистики, статистики пла­тіжного балансу тощо;

статистичну інформацію міжнародних організацій та статис­тичних служб інших країн тощо;

оцінки та розрахунки, що здійснюються на основі зазначе­них вище даних.

Рішення щодо вибору джерела статистичної інформації прий­мається органами державної статистики самостійно, з урахуван­ням якості і своєчасності подання інформації, витрат, а також обов’язків, які виникають у зв’язку з цим у респондентів (ст. 7 Закону України «Про державну статистику»).

Вимоги щодо форми, змісту та строків подання статистич­ної звітності суб’єктами господарювання встановлюються орга­нами державної статистики. При цьому застосовуються типові форми первинної облікової документації, необхідної для про­ведення статистичних спостережень. Так, наказом Державно­го комітету статистики України від 27 липня 2001 р. № 339 «Про затвердження форм державної статистичної звітності по структурній статистиці» затверджені такі форми державної ста­тистичної звітності:

  • № 1-підприємництво (річна) «Звіт про основні показни­ки діяльності підприємства за рік»;

  • № 1-підприємництво (квартальна) «Звіт про основні по­казники діяльності підприємства»;

  • № 1-підприємництво (малі) — піврічна «Звіт про основні показники діяльності малих промислових та будівельних під­приємств».

Іншим наказом (від 7 грудня 2001 р. № 487) Держком- стат України затвердив форми державної статистичної звітнос­ті № 10-зез «Звіт про іноземні інвестиції в Україну» та № 13-зез «Звіт про інвестиції з України в економіку країн світу» та ін­струкції щодо їх заповнення.

Спеціальні типові форми державної статистичної звітності затверджені щодо автомобільного транспорту, роздрібної торгів­лі і громадського харчування тощо.

Запитання і завдання для самоконтролю

  1. Що таке бухгалтерський облік?

  2. На яких принципах ґрунтуються бухгалтерський облік і фі­нансова звітність?

  3. В яких випадках проведення інвентаризації є обов’язковим?

  4. З чого складається публічна бухгалтерська звітність?

  5. Що включає в себе фінансова звітність?

  6. Що таке консолідована і зведена фінансова звітність?

  7. Який порядок подання фінансової звітності встановлено для суб’єктів господарювання?

  8. Що таке адміністративні дані?

  9. Дайте визначення поняття статистичної інформації.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]