Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мошек Менеджмент пидприємства 1 раздел.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
2.88 Mб
Скачать

4. За групою обслуговуваних покупців з врахуванням їх можливостей придбання товарів.

Останнім часом в Україні у зв'язку з великою диференціацією доходів різних верств населення здійснилося його розшарування щодо можливості купівлі товарів у підприємствах торгівлі. Сформувалося три основні групи споживачів:

  1. Група споживачів, чиї середньо душові доходи набагато перевищують прожитковий мінімум;

  2. Група споживачів, чиї середньо душові доходи знаходяться на рівні прожиткового мінімуму або несуттєво його перевищують;

  3. Група споживачів чиї середньодушові доходи значно менші за прожитковий мінімум.

46

Процес формування вказаних груп споживачів спричинив у внутрішній торгівлі тенденцію до становлення і розвитку роздрібних торговельних підприємств, які спеціально орієнтовані на обслуговування покупців однієї із цих груп:

  1. Підприємства торгівлі, що обслуговують переважно покупців з великим рівнем доходів. Ці підприємства прийнято називати еліт ними. Вони формують і реалізують широкий асортимент найдо рожчих і високоякісних товарів та надають покупцям широкий асортимент додаткових торговельних послуг.

  2. Підприємства торгівлі, що обслуговують переважно найбільш масових покупців з середнім рівнем доходів, задовольняючи різно манітні потреби покупців у товарах і послугах за середніми цінами.

3.Підприємства торгівлі розраховані переважно на обслуговування покупців з найбільш низьким рівнем доходів. Такі підприємства формують свій асортимент за рахунок найбільш дешевих різновидів товарів, якість яких звичайно нижча, ніж у підприємства, що реалізує товари за середніми цінами.

Розшарування покупців за можливістю придбання товарів має місце у більшості країн з розвиненою економікою. В міру розвитку економічного потенціалу країни, зростання рівня доходів всіх верств населення слід очікувати подальше розширення диференціації торговельних підприємств за ціновими рівнями.

5. Залежно від методу реалізації товарів підприємства торгівлі поділяють на три основні групи (рис. 28).

Підприємства торгівлі, що реалізують товари 1 за методом самообслуговування

Підприємства торгівлі з індивідуальним обслуговуванням покупців

Підприємства торгівлі, що реалізують товари за зразками або каталогами

Рис. 28. Поділ підприємств торгівлі залежно від методу реалізації товарів

Реалізація товарів за методом самообслуговування є провідним методом продажу товарів. Його застосування дозволяє скоротити витрати часу покупців на придбання товарів і одночасно

47

збільшити пропускну спроможність підприємств, більш ефективно використовувати площі торговельних залів та підвищувати культуру обслуговування населення. Крім цього, в підприємствах самообслуговування з'являється можливість надати покупцю комплекс торговельних послуг. На сьогодні до підприємств самообслуговування відносять щонайперше такі типи, як «універмаг», «універсам», супермаркети, гіпермаркети. Але при цьому слід мати на увазі, що віднесення підприємства до тієї чи іншої групи за методом самообслуговування у багатьох випадках умовне. Підприємство, що використовує переважно який-небудь метод обслуговування, використовує в той же час, якщо це доцільно, й інші методи обслуговування.

Реалізація товарів за методом самообслуговування передбачає дотримання таких обов'язкових умов:

  • забезпечення вільного доступу покупців до всіх виставлених товарів і надання їм максимальних зручностей при їх виборі;

  • організація вичерпної інформації покупців (чітке маркування товарів, позначення на кожному виробі ціни і всіх необхідних відомостей для покупців про товар);

  • широке використання рекламної інформації для орієнтування покупців в підприємстві (яскраве і якісне позначення товарних відділів (секцій), інформація про нові товари, анотації тощо);

  • раціональне розташування товарів за споживчим призначенням, видами і розмірами;

  • групування товарів, що користуються великим попитом, поряд з новими і тими товарами, які реалізуються повільно;

  • раціональну організацію розрахунку за товари за допомогою сучасних швидкодіючих касових машин, пластикових міжнародних карток та ін.;

  • використовувати раціональне, малогабаритне торговельне обладнання, візки і корзини для відбору товарів покупцями;

  • здійснення постійного контролю за наявністю в підприємствах широкого асортименту товарів та їх систематичне оновлення;

  • максимально збільшувати товарну викладку і організовувати правильне освітлення виставлених товарів;

  • забезпечення підприємства висококваліфікованими, культурними і охайно зодягненими консультантами та їх постійне перебування на робочих місцях.

Підприємства за індивідуальним обслуговуванням покупців здійснюють продаж товарів через продавців. Вибір такої технології торговельного обслуговування часто визначається перш за все специфікою асортименту товарів, що реалізуються. Застосовується індивідуальне обслуговування покупців найчастіше в спеціалізованих і вузькоспеціалізованих підприємствах, що реалізують товари, які трудно піддаються стандартизації і попередньому фасуванню (свіжа жива риба, свіже м'ясо та ін.), а також дорогі малогабаритні товари, що вимагають обов'язкового консультування при їх придбанні (ювелірні вироби, хутрові товари, годинники тощо)

Підприємства, що реалізують товари за зразками здійснюють продаж товарів на основі попереднього ознайомлення з товарами, які виставлені в торговельному залі на робочих місцях продавців-консультантів.

Після вибору товару і розрахунку за нього він доставляється покупцеві додому.

За зразками реалізуються кругшогабаритні та технічно складні товари порівняно довготривалого користування (телевізори, музикальні Інструменти, холодильники, швейні та пральні машини, мотоцикли, човни, автомобілі, меблі тощо).

Продаж товарів за каталогами охоплює практично всі основні групи непродовольчих товарів складного асортименту.

Для полегшення вибору кожний зразок товару забезпечується табличкою, в якій вказано його найменування, артикул, ціну, коротку технічну характеристику та ін.

Однією з найважливіших переваг продажу товарів за зразками є раціональне використання торговельної площі підприємств: можливість розташовувати в торговому залі весь асортимент, що є на підприємстві для широкого огляду, скорочення складської площі і збільшення за рахунок цього торговельної. Крім цього, покупці самостійно і швидко знайомляться з товарами, продавці витрачають менше часу на вибір і показування товару, а відповідно можуть більше часу приділяти консультуванню покупців, краще вивчати попит.

Велика роль при продажі товарів за зразками відводиться продавцям-консультантам. Вони повинні добре знати якості; призначення і умови застосування товарів, давати вичерпну інформацію покупцю і активно допомагати йому у виборі товару.

ПродавцІ-консультанти, чиї робочі місця розташовуються на виставочній (торговельній) площі, допомагають покупцям вибирати товар, показують його в дії тощо).

49

6. За розміром торговельної площі підприємства поділяються на чотири основні групи (рис. 29).

Дрібні

Середні

Крупні

Найкрупніші

Рис. 29. Поділ підприємств торгівлі залежно від розміру торговельної площі

До дрібних підприємств роздрібної торгівлі в умовах міської забудови відносяться підприємства з торговельною площею до 250 м2, а в сільській місцевості - відповідно до 100 м2. Такі підприємства найчастіше розташовуються в пристосованих приміщеннях перших поверхів житлових та нежитлових будинків і розраховані на обслуговування невеликої кількості покупців.

До середніх підприємств у містах відносяться підприємства з торговельною площею 251-1000 м2, а в сільській місцевості -відповідно 101-400 м2. Такі підприємства розташовуються як в пристосованих приміщеннях перших поверхів житлових і нежитлових будинків, так і в спеціально побудованих будинках. В середніх за розміром торговельної площі підприємствах можуть бути організовані підприємства будь-якої групи товарної спеціалізації, а також підприємства комплексного попиту та універсальні продовольчі.

До крупних підприємств у містах відносяться підприємства з торговельною площею 1001-3500 м2, а в сільській місцевості -відповідно 401-1000 м2. Така торговельна площа дозволяє створювати підприємства комплексного попиту, а також універсальні щодо реалізації продовольчих і непродовольчих товарів.

До найбільш крупних підприємств у містах відносяться підприємства з торговельною площею понад 3500 м2, а в сільській місцевості - понад 1000 м2. Такі великі розміри торговельної площі призначені найчастіше для створення універсальних підприємств з реалізації широкого асортименту непродовольчих товарів у великих містах і сільських населених пунктах. Характеристика підприємств торгівлі по названих вище основних ознаках дозволяє оперативно вибирати той тип підприємства, який максимально відповідає його цілям і особливостям діяльності в умовах ринкової економіки.

50