Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мошек Менеджмент пидприємства 1 раздел.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
2.88 Mб
Скачать

2. Залежно від обсягів діяльності та чисельності праців ників підприємства (незалежно від форми власності) поділяють на (рис. 8):

22

Великі

Середні

Малі

Рис. 8. Види підприємств залежно від обсягів діяльності та чисельності працівників

Основними ознаками великих підприємств є те, що вони виготовляють, реалізують масову продукцію І надають послуги споживачам у великих об'ємах І на них зосереджено виробництво найновіших наукових галузей. Великі підприємства активно формують ринок, створюючи нові види товарів І послуг, Інтенсивно впроваджують нові технології виробництва і реалізації продукції споживачам.

З точки зору обсягів і асортименту продажу товарів та надання послуг споживачам, впровадження нових технологій, доставки товарів і торговельного обслуговування покупців, прикладом великого підприємства у невиробничій сфері може бути відкрите акціонерне (корпоративне) торговельне підприємство "Універмаг", торговельною площею понад 3500 м2 І чисельністю працюючих 500 чоловік І більше.

Середні підприємства здійснюють виробництво, реалізацію товарів та надання послуг споживачам невеликого, але стійкого асортименту у значних обсягах. До основних ознак середніх підприємств відносять: здатність швидко реагувати на кон'юнктуру ринку завдяки оснащеності сучасною технікою і технологією; широкі можливості впровадження нових технологій; порівняно з великими підприємствами, вони більш оперативно налагоджують виробництво товарів, розширюють їх асортимент та надають послуги споживачам.

Прикладом середніх підприємств у невиробничій сфері можуть бути відкриті акціонерні (корпоративні) торговельні підприємства торговою площею 250-1000 м2 і чисельністю працюючих до 100 чоловік.

Згідно з чинним законодавством до малих підприємств відносять підприємства, що створюються та функціонують, чисельність працівників яких не перевищує (рис. 9):

23

У промисловості та будівництві 200 осіб

У інших галузях виробничої сфери до 50 осіб

У науці та науковому обслуговуванні до 100 осіб

У галузях невиробничої сфери до 25 осіб

—- - -::ч У роздрібній торгівлі

до 15 осіб

І )

Рис. 9. Види малих підприємств, що створюються та функціонують в Україні

У разі перевищення вказаних меж конкретне підприємство автоматично перестає бути малим. Мінімальних меж чисельності працівників для малих підприємств всіх труп галузей чинним законодавством не встановлено.

Таким чином, підприємство відноситься до категорії малого за критерієм чисельності працівників.

3. Підприємство також класифікують за сферою галузевої діяльності Зумовлено це тим, що існує суспільний поділ праці, відповідно до якого утворюються підприємства: промислові, сільськогосподарські, будівельні, транспортні, фінансові, торговельні, наукові, туристичні та ін.

Підприємства різних сфер галузевої діяльності відрізняються між собою не тільки структурою і умовами виробництва, а й тим що вони виробляють або які надають послуги.

У промисловості, наприклад, створюються як засоби виробництва (верстати, вантажні автомобілі, трактори, комбайни тощо), так і предмети споживання (взуття, одяг, продукти харчування). М'ясо, молоко, зерно, соняшник, цукровий буряк - це предмети виробництва сільського господарства. Банки збирають вільні кошти і надають їх у кредит. Торговельні та фінансові біржі сприяють прискоренню обороту капіталу, поєднуючи виробників і покупців.

Транспортні підприємства забезпечують переміщення сировини, товарів, обладнання тощо з місць їх виробництва до об'єктів споживання.

Будівельні підприємства здійснюють будівництво виробничих та невиробничих споруд для організації підприємств різних галузей народного господарства та забезпечення житлом населення.

Наукові підприємства здійснюють підготовку фахівців, проектування підприємств, дослідження різноманітних явищ з метою використання у народному господарстві.

Туристичні підприємства забезпечують культурний відпочинок людей. Торговельні підприємства здійснюють закупівлю і реалізацію споживчих товарів та надають послуги населенню.