Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мошек Менеджмент пидприємства 1 раздел.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
2.88 Mб
Скачать

Проведення підприємницької діяльності на власний

ОИЗИК Ч КИПАЙМТІГІтт.^ — '-•

ництва продукції, її реалізації

Л

, - „^ — —ч—, ч І/ишІД^СЩ

виконання робіт, надання послуг з метою

ШОВПГГЙНМО ГТПТ-ПаЙ «""

. , ..^„...^д ^ аІ\,\,*Л\)

задоволення потреб споживачів і отримання

Наявність статусу юридичної особи

Наявність самостійного балансу

Наявність розрахункового та інших рахунків

Наявність печатки зі своїм найменуванням

Наявність товарного (торгового) знака

Відсутність у своєму складі інших юридичних осіб

1.1. Сутність підприємства, його основні загальні характерні

ознаки та види

7.7.7. Сутність підприємства та його основні загальні характерні ознаки

21 березня 1991 року Верховна рада прийняла закон "Про підприємства в Україні", який спрямовано на реалізацію Декларації про державний суверенітет України.

Цей Закон визначає види і організаційні форми підприємств, правила їх створення, реєстрації, реорганізації і ліквідації, організаційний механізм здійснення ними підприємницької діяльності в умовах переходу до ринкової економіки.

Закон створює рівні правові умови для діяльності підприємств незалежно від форм власності на майно та організаційної форми підприємства.

Закон спрямований на забезпечення самостійності підприємств, визначає їх права і відповідальність за здійснення господарської діяльності, регулює відносини підприємств з Іншими підприємствами й організаціями, радами народних депутатів, органами державного управління.

Діяльність всіх підприємств, розташованих на території України, здійснюється відповідно до цього та інших законів Укра'їні, а у випадках, передбачених ними, також рішенням Уряду України.

Якщо міжнародним договором або міжнародною угодою в яких бере участь Україна, встановлено інші правила, ніж ті, що містить законодавство про підприємство, то застосовуються правила міжнародного договору або міжнародної угоди.

Згідно з законом "Про підприємства в Україні" підприємство -це основна організаційна ланка народного господарства України, це свого роду самостійний господарюючий статутний суб'єкт, який має права юридичної особи та здійснює виробничу, науково-дослідницьку і комерційну діяльність з метою одержання відповідного прибутку (доходу).

Підприємство має самостійний баланс, розрахункові (поточні) та інші рахунки в установах банків, печатку зі своїм найменуванням, а також знак для товарів та послуг.

Підприємство не має у своєму складі інших юридичних осіб (рис. І).

10

Рис. І. Основні загальні характерні ознаки підприємства

Згідно із законом підприємство має право самостійно: 1)планувати свою діяльність та визначати перспективи ЇЇ розвитку, виходячи з попиту на свою продукцію (послуги), рівня конкурентоспроможності;

2) забезпечу вати виробничий та соціальний розвиток підприємства;

3)здійснювати матеріально-технічне постачання власного виробництва та капітального будівництва через систему прямих угод (контрактів) з постачальниками та посередницькими організаціями, на товарних біржах;

4)реалізовувати свою продукцію, Інші матеріальні цінності на основі прямих угод із споживачами, на основі бартерних угод, державного замовлення, через товарні біржі, мережу власних торгових підприємств та ін.;

5) встановлювати ціни на свою продукцію, роботи, послуги, майно, крім випадку державного регулювання цін на окремі види продукції;

б)здійснювати зовнішньоекономічну діяльність; 7) проводити різноманітні операції з цінними паперами;

11

  1. визначати чисельність та структуру персоналу, обирати форми і системи оплати та стимулювання його праці;

  2. визначати напрями та обсяги використання отриманого прибутку.

Законом "Про підприємства в Україні" також передбачено, що вся його діяльність здійснюється за рахунок власних фінансових ресурсів, а також кредитів. Держава не відповідає за борги підприємства, і воно несе всю повноту відповідальності за рішення, що приймаються, ризикуючи всім своїм майном у разі неправильно прийнятого рішення.

Джерелом формування фінансових ресурсів підприємства є прибуток (дохід), амортизаційні відрахування, кошти, одержані від продажу цінних паперів, пайові внески членів трудового колективу, підприємств, організацій, громадян та інші надходження. Підприємство користується банківським кредитом на комерційній договірній основі. Підприємство може надавати банку на договірній основі право використовувати свої вільні кошти і встановлювати проценти за їх використання.

Підприємство відповідно до законодавства Укра'їни несе відповідальність за дотримання вимог і норм щодо охорони, раціонального використання та відновлення до рівня встановлених нормативів земель, вод, надр, лісів, інших природних ресурсів, а також за дотримання встановлених нормативів викидів і скидання забруднюючих речовин у навколишнє середовище і розміщення в ньому відходів.

При порушенні цих норм і вимог його діяльність може бути призупинено частково, тимчасово або припинено повністю відповідно до законодавства України.

Підприємство зобов'язане своєчасно здійснювати природоохоронні заходи, спрямовані на зниження і компенсацію негативного впливу його виробництва, торгівлі тощо на природне середовище, здоров'я та власність людей, забезпечувати безпеку виробництва, санітарно-гігієнічні норми і вимоги щодо захисту здоров'я його працівників, населення і споживачів продукції.