Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мошек Менеджмент пидприємства 1 раздел.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
2.88 Mб
Скачать

2.3.8.2, Фактори зовнішнього середовища непрямого (опосередкованого) впливу

До числа основних факторів зовнішнього середовища непрямого (опосередкованого) впливу підприємств відносять (рис. 66).

Фактори непрямого (опосередкованого) впливу

Стан економіки (економічні фактори)

Міжнародні фактори

Політичні обставини

Науково-технічний прогрес

Соціально-культурні фактори

Екологічні фактори

Рис. 66. Фактори непрямого (опосередкованого) впливу зовнішнього середовища на діяльність підприємства

До основних економічних факторів зовнішнього середовища, які потребують постійної оцінки з точки зору можливих для підприємств наслідків від їх змін відносять: 1) наявність в країні основних галузей народного господарства; 2) інфраструктура економіки: транспорт, комунікації; 3) податкова політика, пільги, штрафи, санкції; 4) державні та місцеві органи регулювання економіки; 5) склад і структура фінансово-банківської системи; 6) загальний стан економіки і показники її розвитку (кризові явища, інфляційні процеси, процентні ставки, рівень коливання курсу національної валюти відносно валют інших країн; 7) корисні копалини, енергетичні ресурси; 8) характеристика виробничої продукції (послуг, робіт), валовий національний продукт.

Міжнародні фактори включають сферу відносин між окремими державними та міжнародними інституціями, що безпосередньо впливають на діяльність підприємства.

До міжнародних факторів відносяться: 1) стан і тенденції розвитку міжнародних економічних відносин; 2) міжнародні І регіональні організації, що сприяють розвитку міжнародного бізнесу;

3) міжнародні навчальні заклади, наукові дослідження, конференції, симпозіуми; 4) стан міжнародного транспорту і міжнародних комунікацій; 5) посольства і торговельні представництва в інших країнах; 6) міжнародні багатосторонні і двосторонні договори тощо.

Поглиблення політизації суспільних процесів, наростання політичних сил і владних структур, як правило, підсилюють хаотичність і стихійність соціально-політичного розвитку країни. В такому нестабільному середовищі дуже складно забезпечити захист підприємств від можливих потрясінь, які викликаються раптовими змінами в умовах господарювання і створюють несприятливі умови для господарської діяльності підприємства (підвищуються ресурсні витрати, скорочується прибуток та ін.). Зменшення впливу політичних факторів на діяльність підприємств сприяє завчасне доведення державними органами регулювання до суб'єктів господарювання проектів нових законів, указів, постанов, інших нормативних актів, які б захищали інтереси підприємств.

Підприємства в своїй діяльності повинні враховувати також вплив науково-технічних факторів як своїх конкурентів, так і країни в цілому. Щонайперше це стосується наукоємних підприємств, які застосовують технології найвищого рівня, у тому числі комп'ютерні, лазерні, плазмові, робототехнічні, біологічні.

Щоб зберегти конкурентоспроможність підприємства повинні використовувати досягнення науково-технічного прогресу, бути готові до швидкого засвоєння нових науково-технічних розробок і устаткування, які визначають методи виготовлення І продаж продукції та надання послуг. До складових факторів науково-технічного прогресу відносяться: 1) патенти, авторські свідоцтва, раціоналізаторські пропозиції; 2) науково-технічні розробки, звіти з науково-дослідних робіт, проектні розробки, інжинірингові роботи; 3) системи технологій в різних сферах життєдіяльності людей; 4) інформація та технічні засоби її обробки та ін.

Соціально-культурні фактори пов'язані з населенням країни, рівнем його розвитку, традиціями, звичаями. Значення цих факторів полягає, по-перше, у тому, що частина населення є клієнтом для більшості підприємств, оскільки люди є головними покупцями. По-Друге, місцеве населення для будь-якого підприємства виступає основним джерелом формування персоналу.

До соціально-культурних факторів зовнішнього середовища підприємства відносяться: 1) кількість населення країни і даної місцевості, його демографічна і вікова характеристика; 2) кількість і

99

структура сімей, їх традиції і звичаї; 3) рівень кваліфікації, освіти, трудові навички працездатного населення; 4) рівень доходів населення, структура потреб; 5) життєві цінності, настанови, етичні й естетичні стандарти; 6) релігійні вірування; 7) міграційні процеси, мобільність населення; 8) міжнародні, міжетичні відносини.

Екологічні фактори з одного боку забезпечують підприємство певними ресурсами (земля, корисні копалини, сонячне світло, вода тощо), а з іншого боку - простір, до якого надходять результати діяльності підприємства.

До екологічних факторів зовнішнього середовища підприємства відносяться: 1) земельні та водні ресурси, повітряний басейн, їхні стан і характеристика; 2) рослинний і тваринний світ; 3) природні умови діяльності підприємства (температурний режим, погодні умови); 4) тенденція екологічних змін навколо підприємства;

  1. реальний і допустимий рівні несприятливих впливів на навколишнє середовище електричними, магнітними та іншими полями;

  2. реальний і допустимий рівні забруднень повітря, землі, води ток сичними відходами тощо.

Врахування факторів впливу зовнішнього середовища на діяльність підприємства сприяє підвищенню рівня його економічної стійкості, конкурентоспроможності та досягненню поставлених цілей.