Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мошек Менеджмент пидприємства 1 раздел.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
2.88 Mб
Скачать

2.3.4. Підсистема структури управління підприємством (організаційна)

Система управління підприємством має свою структуру.

Структура (від лат. зїшспдге будова, розташування, порядок) - це упорядкована сукупність взаємозв'язаних елементів (підрозділів, служб), що знаходяться між собою в стійких відносинах, які забезпечують їх ефективне функціонування.

Основу діяльності підприємства становлять виробничі, невиробничі (торговельні) та інші процеси, які здійснюються у відповідних підрозділах (службах). Структуру утворює сукупність всіх виробничих, невиробничих (торговельних) та управлінських підрозділів.

Орієнтовну структуру управління великим відкритим акціонерним торговельним підприємством «Універмаг» наведено на рис. 55.

80

1

Структура управління підприємством, як підсистема, передбачає розподіл завдань і повноважень на прийняття рішень між керівниками підприємства, відповідальних за діяльність структурних підрозділів, що складають організацію підприємства.

В організаційній структурі, як підсистемі управління, кожний її елемент має своє певне місце та відповідні зв'язки, що забезпечують їх взаємодію.

Зв'язки елементів структури поділяють на лінійні, функціональні та мІжфункціональні (рис. 56).

Лінійні

Підсистема структури управління підприємством містить у собі (рис. 57).

/***

Число і види ланок управління на кожному його рівні

Взаємне розташування

Зв'язки та підпорядкування ланок управління

Завдання, права та обов'язки кожної ланки управління

Чисельність і професійно-кваліфікаційний склад персоналу

Функціональні

МІжфункціональні

Рис. 56. Зв'язки елементів структури управління як підсистеми

підприємства

Лінійні зв'язки виникають між підрозділами та керівниками різних рівнів управління. Це видно на прикладі великого відкритого акціонерного торговельного товариства (голова правління —> заступник голови правління з питань торгівлі -» менеджер торгового відділу -» менеджер товарного відділу (секції) (рис. 55).

Функціональні зв'язки характеризують взаємодією керівників, що виконують певні функції на різних рівнях управління. Але між ними не існує адміністративного підпорядкування (менеджер економічного відділу —> головний бухгалтер).

МІжфункціональні зв'язки мають місце між підрозділами одного і того ж рівня управління (менеджер відділу економіки -» менеджер відділу організації торгівлі).

Характер зазначених зв'язків визначає відповідний тип організаційної структури (лінійний, функціональний, лІнійно-функціо-нальний) управління підприємством.

Рис. 57. Склад структури як підсистеми управління підприємством

Структура, як підсистема управління підприємством, знаходить свій конкретний вираз у схемі, штатному розкладі, певному співвідношенні структурних підрозділів управлінського і робітничого персоналу, положеннях про відділи і служби, системі підпорядкованості і Функціональних зв'язків між персоналом управління.

82

83

Як підсистема управління, структура повинна відображати: 1) цілі та стратегію розвитку підприємства; 2) оптимальний поділ праці між органами управління і окремими працівниками; 3) достатній обсяг повноважень менеджерів для виконання своїх функцій; 4) головні аспекти зовнішнього та внутрішнього середовища; 5) рівень укомплектованості структури відповідним персоналом.

Ефективність структури як підсистеми підприємства залежить від дотримання принципів її побудови, гнучкості, інноваційного спрямування та швидкості реакції на зміни в оточуючому середовищі.