Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мошек Менеджмент пидприємства 1 раздел.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
2.88 Mб
Скачать

9. Франчайзинги.

Франчайзинг - це специфічна форма організації бізнесу. Як відомо, не всі бажаючі фізичні особи з різних причин (відсутність капіталу, побоювання відповідальності тощо) можуть успішно

35

займатися бізнесом, тому саме для таких людей може стати привабливим франчайзинг.

Франчайзинг - це надання права на виробництво та (або) збут продукції (послуг) з практичною допомогою у справі організації й управлінні бізнесом.

Франчайзинг також тлумачать як метод ведення бізнесу, що базується на довгострокових відносинах між двома контрагентами: франчайзодавцем і франчайзоодержувачем.

Франчайзодавцем може бути незалежне з правом юридичної особи підприємство (фірма), яка виробляє продукцію чи надає послуги і делегує право використовувати своє ім'я (торгову марку) і виробляти свої товари (послуги) іншому підприємству (фірмі) -франчайзоодержувачу.

Розрізняють три основні типи франчайзингу (рис. 19).

До торгового франчайзингу відноситься юридичне самостійне торговельне підприємство (фірма), що отримує лише право використовувати назву іншої фірми і її товарний (торговий) знак.

Чистим франчайзингом вважається такий, який передбачає комплексне забезпечення бізнесу франчайзоодержувача, що охоплює право на використання імені франчайзодавця, ліцензію на продаж товарів (надання послуг), навчання методам оперативного управління придбаним бізнесом тощо.

Торговий франчайзинг

Чистий франчайзинг

Франчайзинг розповсюдження

Рис. 19. Основні типи франчайзингу

Франчайзинг розповсюдження продукції - це придбання ліцензії на продаж (виробництво в межах суворо обмеженої території певних видів продукції під товарним знаком виробника.

Франчайзні відносини корисні як для франчайзодавця, так і для франчайзоодержувача. Так, наприклад, франчайзодавець має можливість без значних фінансових витрат І ризику розширити свою діяльність, одержати додаткові доходи, а франчайзоодержувач за погоджену плату - використати відому торгову марку, передану технологію тощо. Франчайзоодержувачі є юридичне самостійними

36

підприємствами І їх відносини регламентуються відповідним договором. Франчайзинг має добрі перспективи для свого розвитку особливо у невиробничій сфері і перш за все у торгівлі.

10. Трести (англ. Ігші, букв.-довіра)

Трест - - це об'єднання, в якому зливаються в єдиний виробничий комплекс всі підприємства, що в нього входять. ЦІ підприємства втрачають свою юридичну виробничу і комерційну самостійність, а керівництво їх діяльністю здійснюється із єдиного центру. Загальний прибуток тресту розподіляється відповідно до пайової участі окремих підприємств.

Основними особливостями трестів є: (рис. 20).

ОСНОВНІ ОСОБЛИВОСТІ

Порівняно з іншими об'єднаннями найбільш жорстка форма інтеграції компанії

Об'єднуються всі сторони господарської (комерційної) діяльності підприємств, Ідо входять в об'єднання

Порівняно виробнича однорідність діяльності, що проявляється в спеціалізації на одній або декількох аналогічних видах продукції

У межах тресту компанії, що об'єднуються, втрачають свою юридичну, виробничу (комерційну) самостійність

Всі підприємства, які входять в об'єднання, підпорядковуються одній головній компанії, що здійснює єдине оперативне керівництво

Рис. 20. Основні особливості трестів