Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мошек Менеджмент пидприємства 1 раздел.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
2.88 Mб
Скачать

3.5. Загальні умови ліквідації та реорганізації підприємств

Чинним законодавством України передбачені загальні умови ліквідації та реорганізації підприємств, незалежно від форм власності та організаційно-правових форм.

Так, ліквідація І реорганізація (злиття, приєднання, поділ, відокремлення, перетворення) підприємства здійснюється з дотриманням вимог антимонопольного законодавства за рішенням власника, а у випадках, передбачених законом про підприємство, за рішенням власника та за участю трудового колективу або органу, уповноваженого створювати такі підприємства, чи за рішенням суду або арбітражного суду.

Реорганізація підприємства, що зловживає своїм монопольним становищем на ринку, може здійснюватись також шляхом його примусового поділу в порядку, передбаченому чинним законодавством. Чинним законодавством також передбачено, що реорганізація підприємств, яка може призвести до екологічних, демографічних та Інших наслідків, що зачіпають Інтереси населення цієї території, повинна погоджуватися з відповідною Радою народних депутатів.

Підприємство ліквідується також у таких випадках:

* визнання його банкрутом;

• якщо прийнято рішення про заборону діяльності підприємства через невиконання умов, встановлених законодавством і в передба чений рішенням строк не забезпечено дотримання цих умов або не змінено вид діяльності;

115

• якщо рішенням суду будуть визнані недійсними установчі документи і рішення про створення підприємства.

Підприємство вважається реорганізованим або ліквідованим тільки з моменту виключення його з державного реєстру України.

У разі злиття підприємства з іншим підприємством усі майнові права та обов'язки кожного з них переходять до підприємства, яке виникло в результаті злиття.

При перетворенні одного підприємства в інше, до підприємства, що щойно утворилось переходять усі майнові права та обов'язки колишнього підприємства.

Чинним законодавством також передбачено, що у разі поділу підприємства до нових підприємств, які виникли в результаті цього поділу, переходять за роздільним актом (балансом) у відповідних частинах майнові права та обов'язки реорганізованого підприємства. При виділенні з підприємства одного або кількох нових підприємств до кожного з них переходять за роздільним актом (балансом) у відповідних частинах майнові права та обов'язки реорганізованого підприємства.

Ліквідація підприємства здійснюється ліквідаційною комісією, яка утворюється власником або уповноваженим органом. За їх рішенням ліквідація може проводитись самим підприємством в особі його органу управління.

Власник, суд, арбітражний суд або орган, уповноважений створювати підприємства, який прийняв рішення про ліквідацію підприємства, встановлює порядок і строки проведення ліквідації, а також строк для заяви претензій кредиторів, який не може бути менше двох місяців з моменту оголошення про ліквідацію.

В разі визнання підприємства банкрутом порядок утворення і роботи ліквідаційної комісії, а також умови ліквідації підприємства, визначаються Законом України «Про банкрутство».

Ліквідаційна комісія або інший орган, який здійснює ліквідацію підприємства, вміщує в офіційній пресі, за місцезнаходженням підприємства, публікацію про його ліквідацію І про порядок та строк заяви кредиторами претензій. Поряд з цією публікацією ліквідаційна комісія зобов'язана провести роботу по стягненню дебіторської заборгованості підприємству І виявленню претензій кредиторів з повідомленням останніх про ліквідацію підприємства. Ліквідаційна комісія повинна оцінити наявне майно ліквідованого підприємства І розрахуватися з кредиторами, скласти ліквідаційний баланс і подати його власнику або органу, який призначив ліквідацію. Достовірність

116

та повнота ліквідаційного балансу повинна бути підтверджена аудитором (аудиторською фірмою), за винятком тих підприємств, що повністю утримуються за рахунок бюджету і не займаються аудиторською діяльністю.

Чинним законодавством також передбачено захист Інтересів і прав звільнених працівників внаслідок ліквідації та реорганізації підприємств.

Так, у разі ліквідації підприємства, внески члена трудового колективу видаються йому в грошовій формі або цінними паперами після задоволення претензій кредиторів. Майно, яке залишається після задоволення претензій кредиторів і членів трудового колективу ліквідованого підприємства, використовується власником підприємства.

Щодо претензій кредиторів до ліквідованого підприємства, то вони задовольняються з майна цього підприємства. При цьому в першочерговому порядку задовольняються борги перед бюджетом і компенсуються витрати на відновлення природного середовища, якому завдало шкоди ліквідоване підприємство.

Задоволення претензій кредиторів реорганізованого підприємства здійснюється його правонаступниками, до яких переходять його права І обов'язки.