Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мошек Менеджмент пидприємства 1 раздел.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
2.88 Mб
Скачать

Розділ 2. Особливості сучасної концепції менеджменту підприємством та зміст його процесу

Ключові слова та поняття: ринкова концепція; процес менеджменту; методи менеджменту; функції менеджменту; організація взаємодії; повноваження; делегування; мотивація, потреба; управлінська операція та процедура; місія; стратегія; стратегічне планування; загальні збори; правління; дирекція; трудовий колектив; елемент організаційної структури; положення про структурний підрозділ; посадова інструкція; комерція; торговельно-технологічний процес; маркетинг; синхромаркетинг; демаркетинг; ремаркетинг; сегменту-вання ринку; товарна політика; цільовий ринок; маркетингова стратегія.

150

2.1. Особливості сучасної концепції менеджменту підприємством

Концепція (від лат.сопсерііо - сприйняття). В більш широкому розумінні концепція - це система поглядів на підходи до менеджменту підприємством у певних умовах.

В умовах ринкових відносин формується і відповідна ринкова концепція менеджменту підприємством, яка заснована на тому, що управління є діяльністю вільно господарюючого суб'єкта в процесі якої здійснюється упорядкування його структурних елементів на основі ринкових механізмів регулювання виробничих, торговельних та інших процесів.

Менеджмент підприємством, взагалі, - це специфічний інтелектуальний вид людської діяльності, пов'язаний з постійним цілеспрямованим впливом на елементи системи для досягнення певних цілей. Але при будь-яких підходах до визначення сутності менеджменту підприємством воно завжди має цілі та методи їх досягнення.

В ринковій концепції менеджменту підприємством його цілі визначаються інтересами конкретного трудового колективу, отриманням ним прибутку для задоволення соціальних і економічних потреб його членів та власників.

Основними методами досягнення цілей підприємства є застосування переважно економічних методів менеджменту.

В ринковій концепції менеджменту економіку регулює ринок І потреби споживачів. Ринкова концепція суттєво змінює специфіку управлінської праці, перетворюючи управління із виконання команд, які надходять від керівників вищих рівнів управління, у висококваліфікованих підприємців і менеджерів, стимулює їх до активної творчої роботи, підприємливості, гнучкості мислення, пошуку нетрадиційних технічних і стратегічних рішень, вмінню працювати з людьми.

В цих умовах управління стає наукою і мистецтвом прийняття рішень щодо створення конкурентних переваг і подолання конкурентних бар'єрів.

Перехід до ринкової економіки викликає кардинальні зміни орієнтирів в діяльності підприємств. У підприємства повинні бути тільки економічні цілі - підвищення ефективності виробництва, торгівлі, надання послуг та іншої діяльності, максимізація прибутку в Довгостроковій перспективі, завоювання нових ринків.

Суттєво підвищується відповідальність за стан справ і повноваження органів управління підприємства.

151