Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мошек менедж 280 - 338 додатки.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
302.59 Кб
Скачать

ДОДАТКИ

Додаток 1

м.

Зразок статутного договору про створення малого

підприємства у формі товариства з обмеженою

відповідальністю (ЛТД)

20

(вказується повне найменування сторін установчого

договору - юридичних осіб та/або фізичних осіб)

надалі будуть називатися "Засновники", домовились про нижческазане.

Стаття 1. Учасники створюють мале підприємство"_________________

ЛТД

(вказується повна назва підприємства)

що надалі буде називатися "Підприємство", в формі товариства з

обмеженою відповідальністю для______________________________

(вказується предмет діяльності,

наприклад: для виробництва товарів народного споживання та надання платних послуг населенню у сфері

відпочинку та туризму) Місцезнаходження Підприємства:_____________________________

(вказується юридична адреса Підприємства)

Стаття 2.

Підприємство є юридичною особою. Воно отримує права юридичної особи з дня його державної реєстрації, яка проводиться в порядку, встановленому чинним законодавством.

Підприємство керується в своїй діяльності чинним законодавством, цим Установчим договором та Статутом Підпри-

280

ємства. У випадку протиріччя положень Установчого договору та Статуту переваги мають положення Установчого договору.

Стаття 3.

Майно, що знаходиться у власності Підприємства, складається із внесків та додаткових внесків його Засновників; продукції, виробленої Підприємством в результаті господарської діяльності; отриманих прибутків; а також іншого майна, одержаного шляхами, що не є заборонені законом.

Стаття 4.

Для забезпечення діяльності Підприємства за рахунок внесків Засновників створюється статутний фонд у розмірі

(вказується сума цифрою та письмово в грн, але не менше суми еквівалентної 625 мінімальним заробітним платам по

ставці, що діє на момент створення Підприємства) У створенні статутного фонду Підприємства беруть участь:

(вказуються: учасники; розмір їх частки в статутному фонді у відсотках та грошовому вираженні; склад внесків — грошами, майном,

майновими правами тощо) Учасники (Засновники) роблять внески________________________

(вказуються строки та порядок внесення внесків)

При цьому грошові кошти вносяться на розрахунковий рахунок (вказуються банківські реквізити одного із Засновників зі згоди інших)

Засновники, що внесли свій внесок не повністю, відповідають по зобов'язаннях Підприємства у межах невнесеної частини внесків спираючись__________________

(вказуються причини, наприклад:

281

рішення вищого органу Підприємства або інше)

(Примітка: якщо в Установчому договорі або Статуті Підприємства не будуть чітко визначені засади, згідно з якими Засновники несуть вказану відповідальність, то вона не застосовується).

В________денний строк після державної реєстрації Підприємства та

відкриття банківського рахунку ці засоби перераховуються на розрахунковий рахунок Підприємства. У випадку несвоєчасності перерахування Засновник, що отримав вказані кошти на своєму

розрахунковому рахунку, сплачує Підприємству пеню у розмірі____

відсотків за кожний день прострочення, але не більше____відсотків

усієї суми, що належить перерахуванню.

У тому випадку, якщо були передані майно або документи про майнові права, то ці цінності та документи передаються Підприємству в той же строк.

Вартість майна, що вноситься, оцінюється за згодою Засновників (або вказується інший порядок оцінки, про який домовились Засновники)

Стаття 5.

До моменту державної реєстрації Підприємства кожен з Засновників зобов'язаний внести не менше 30% свого вказаного в ст. 4 цього договору внеску, що повинно бути підтверджено документами банківського закладу.

Засновник повинен повністю внести свій внесок не пізніше ніж через один рік з дня державної реєстрації Підприємства. У випадку невиконання цього зобов'язання у вказаний строк Засновник

(вказується міра відповідальності Засновника,

наприклад: "вважається виключеним з Підприємства" або інше)

(Примітка: якщо в Установчому договорі або Статуті Підприємства не буде передбачено спеціальну міру відповідальності, то винний Засновник повинен за законом сплатити за термін прострочення 10% річних від недовнесеної суми).

282

Засновнику, що повністю вніс свій внесок, видається свідоцтво Підприємства, яке не відноситься до категорії цінних паперів.

Стаття 6.

Підприємство має право змінювати статутний фонд. Збільшення статутного фонду може бути здійснене лише після внесення усіма Засновниками своїх внесків. Зменшення статутного фонду при наявності заперечень з боку кредиторів Підприємства не допускається.

Рішення Підприємства про зміни розмірів статутного фонду набуває сили зі дня внесення цих змін у державний реєстр, а рішення про зменшення статутного фонду - не раніше трьох місяців після державної реєстрації та публікації про це у встановленому порядку.

Стаття 7.

Підприємство відповідає по своїх зобов'язаннях усім своїм майном. Збитки Підприємства відшкодовуються за рахунок резервного фонду, а у випадках, якщо коштів резервного фонду не вистачає, за рахунок інших коштів, що є на Підприємстві або додаткових внесків Засновників.

Засновники несуть відповідальність по зобов'язаннях Підприємства у межах їх внесків до статутного фонду. Підприємство не відповідає по зобов'язаннях Засновників, Засновники - по зобов'язаннях Підприємства, окрім випадку, передбаченого в ст. 4 цього договору, застосованого до Засновників, що не повністю внесли свої внески.

Стаття 8. Підприємство створює резервний фонд у розмірі

(не менше 25% статутного фонду)

Резервний фонд формується за рахунок щорічних відрахувань від суми чистого прибутку до досягнення фондом визначеного розміру.

Розмір щорічних відрахувань до резервного фонду становить

______________від суми чистого прибутку Підприємства.

(не менше 5%)

Чистий прибуток Підприємства, що утворюється згідно з установленим порядком після внесення платежів, передбачених

283

законодавством, належить розподілу між засновниками по висновках його роботи за рік

(пропорційно часткам засновників у статутному фонді

Підприємства або способом, про який домовились засновники).

Стаття 9. Засновники мають право:

- брати участь в управлінні справами Підприємства у порядку, встановленому цим договором та статутом Підприємства;

- брати участь в розподілі прибутку Підприємства та отримувати її частку;

- вийти у встановленому порядку зі складу Підприємства; отримувати інформацію про діяльність Підприємства, знайомитися з річним балансом, даними бухгалтерської та іншої звітності, іншою документацією Підприємства, а також з продукцією (роботами), що виготовляється Підприємством.

Засновники зобов'язані:

- діяти згідно з цим договором та статутом Підприємства, виконувати рішення зборів Засновників; виконувати свої зобов'язання перед Підприємством, пов'язані також із майновою участю, а також робити внески у розмірі, порядку та способом, передбаченим цим договором та Статутом Підприємства;

- не розголошувати комерційну таємницю та дотримуватись конфеденційності інформації про діяльність Підприємства. Обсяг інформації, що не належить розголошенню, визначається зборами Засновників. Це відноситься і до справ зберігання конфеденційності отриманої Засновниками інформації після припинення дії цього договору;

- робити додаткові внески в розмірі, способом та в порядку, передбаченими вищим органом Підприємства; виконувати прийняті на себе у встановленому порядку зобов'язання по відношенню до Підприємства;

- надавати Підприємству активну допомогу в його діяльності, а також____________________________________________________

(можуть бути передбачені інші зобов'язання - за рішенням

учасників, а також витікаючи із чинного законодавства) 284

Стаття 10.

Засновник, що систематично не виконує або виконує неналежним чином обов'язки, або перешкоджає своїми діями досягненню цілей діяльності Підприємства, може бути виключений зі складу на основі одностійного прийнятого рішення зборів Засновників. При цьому даний Засновник (його представник) не беруть участь у голосуванні. При виключенні Засновника з Підприємства настають наслідки, передбачені ст. 12 цього договору.

Засновник частково або повністю звільняється від відповідальності за невиконання або неналежне виконання своїх зобов'язань, якщо це є наслідком обставин, над якими немає влади (форс-мажорні обставини), до яких відносяться випадки, які Засновники не взмозі передбачити та прийняти запобіжні заходи.

Порядок заявлення Засновниками про настання форс-мажорних обставин, одночасно як і про припинення їх дії визначається зборами Засновників.

Стаття 11.

Засновник може зі згоди інших Засновників передати свою частку (частину частки) одному або декільком Засновникам, а

також_______________________________________________

(вказується: "третім особам" - якщо засновники не передбачать

заборону цієї передачі)

Засновники користуються винятковим правом придбання частки (частини частки) Засновника, що її передає

(пропорційно їх часткам у статутному фонді або в іншому порядку, про який домовились Засновники)

Передача частки (частини частки) третім особам можлива лише після повного внесення внеску Засновником, що її передає.

При передачі частки (частини частки) третій особі до неї одночасно переходять усі права та обов'язки, що належали Засновнику, який передав свою частку повністю або частково.

Частка Засновника після повного внесення ним внеску може бути придбана самим Підприємством. У цьому випадку воно зобов'язано передати її іншим Засновникам або третім особам в строк не більше одного року. Протягом цього періоду розподіл прибутку

285

Підприємства, а також голосування та визначення кворуму у зборах Засновників проводиться без урахування частини, придбаної Підприємством.

Стаття 12.

При вибутті зі складу Підприємства Засновника, йому виплачується вартість частки майна Підприємства, пропорційна його частці у статутному фонді. Виплата відбувається після затвердження звіту за рік, у якому він вийшов, та в строк до 12 місяців зі дня вибуття. На вимогу Засновника та зі згоди Підприємства майновий внесок Засновника може бути повернений йому повністю або частково в натуральній формі.

Засновнику, що вибув, сплачується належна йому частка прибутку, отриманого Підприємством у цьому році до моменту його виходу. Майно, шо Засновник передавав Підприємству лише в користування, повертається йому в натуральній формі без винагороди.

Стаття 13.

Вищим органом Підприємства є збори Засновників, що складаються із Засновників або призначених ними представників. Засновники мають кількість голосів, пропорційну розмірам їх часток в статутному фонді Підприємства.

Питання виняткової компетенції зборів Засновників, а також ті, що потребують одностайного рішення, визначаються в Статуті Підприємства. Керівництво поточною діяльністю Підприємства здійснює його виконавчий орган - директор, що обирається (призначається) зборами засновників.

Стаття 14.

Припинення діяльності Підприємства здійснюється шляхом його реорганізації та ліквідації на умовах, передбачених чинним законодавством та Статутом Підприємства.

Стаття 15.

Цей Установчий договір набуває сили з дати його підписання усіма Засновниками або їх уповноваженими представниками та укладається строком на_______років.

(Примітка: якщо строк дії договору не вказується, то вважається, що Підприємство створене на призначений термін).

286

Одностороннє розторгнення установчого договору кожним із Засновників допускається при дотриманні порядку, передбаченого зборами Засновників.

Внесення змін та доповнень до цього Установчого договору оформляється у вигляді додатків до нього, які набувають силу з дати їх підписання усіма Засновниками (їх представниками).

Цей Статутний договір складений у

кількість примірників на українській (та російській мові - за бажанням Засновників) мові, по одному для кожного Засновника та виконавчого органу Підприємства.

Засновники

(вказується їхня назва, юридична адреса та банківські реквізити; для громадян - імена,

паспортні дані та домашня адреса)

(підписи засновників)

287

Додаток 2

Зразок статуту сімейного підприємства (може

застосовуватися також для малого підприємства, створеного

колективом громадян)

Затверджено зборами Засновників

(протокол №_

_В1Д

20

р.)

1. Загальні положення

,що

1.1. Сімейне підприємство "_______________________

(найменування)

надалі буде називатись "Підприємство", створене відповідно до установчого договору про створення малого підприємства, укладеного між членами сім'ї, що проживають разом, та надалі будуть називатися "Засновники".

1.2. Склад Засновників визначений в Установчому договорі про

створення малого підприємства від _________, який має

однакову із (дата)

цим Статутом силу (за відсутності Установчого договору вказується склад Засновників).

1.3. Підприємство здійснює свою діяльність на основі повного господарського розрахунку, самоокупності та самофінансування, несе відповідальність відповідно до чинного законодавства за результати своєї господарської діяльності.

1.4. Підприємство є юридичною особою користується правами та виконує обов'язки, пов'язані з його діяльністю, має самостійний баланс, розрахунковий та інші рахунки в установах банків, круглу печатку із власною назвою, інші необхідні печатки, штампи та інші реквізити.

1.5. Підприємство здійснює свою діяльність на основі законодавства України, а також цього Уставу та установчого договору про створення малого Підприємства

1.6. Місцезнаходження Підприємства_________________________

(вказується

юридична адреса підприємства)

2. Предмет, цілі та напрямки діяльності підприємства

2.1. Підприємство створене для

(визначити предмет -

основний профіль, сфера господарювання Підприємства)

2.2. Основними цілями та завданнями діяльності Підприємства є:

(конкретизується п. 2.1)

2.3. Підприємство для виконання поставлених перед ним цілей та завдань має право:

утворювати у встановленому порядку структурні підрозділи, а також територіально обособлені, для надання послуг замовникам;, вступати у договірні відносини із державними, кооперативними та іншими підприємствами, організаціями, а також бути посередником між ними у зв'язку із виконанням робіт, що відносяться до предмета діяльності Підприємства;

продавати та передавати іншим підприємствам та громадянам, обмінювати, здавати в оренду, надавати в борг та в безкоштовне користування споруди, будинки, обладнання, транспортні засоби, інвентар та інші матеріальні цінності;

передавати на договірних умовах матеріальні та грошові ресурси іншим підприємствам, організаціям та громадянам, що виконують для Підприємства роботи та надають послуги; укладати кредитні угоди під кредитний процент; використовувати в своїй діяльності автотранспорт, приміщення та інше майно Засновників та інших робітників Підприємства із відповідним відшкодуванням власникам витрат з такого використання;

організовувати тимчасові підрядні колективи зі складу робітників Підприємства та інших громадян для виконання робіт на основі договору підряду;

- створювати у встановленому порядку спільні підприємства, також за участю інофірм та іноземних громадян, а також вступати в асоціації та інші добровільні господарські об'єднання, діяльність яких відповідає статутним цілям та задачам Підприємства;

- відрядити по території України та за її межі робітників Підприємства та інших організацій;

- здійснювати зовнішньоекономічну діяльність в порядку, встановленому чинним законодавством;

288

289

- здійснювати інші дії, що не є заборонені чинним законодавством, та відповідають статутним цілям та завданням Підприємства;

2.4. Підприємство реалізує свої послуги та проводить роботи за цінами та тарифами, встановленими за згодою із замовником або самостійно відповідно до чинного законодавства;

2.5. Підприємство вносить платежі до бюджету відповідно до чинного податкового законодавства, здійснює облік своєї виробничо-господарської діяльності, у встановленому порядку веде статистичну та бухгалтерську звітність та несе відповідальність за її достовірність.

3. Майно, засоби та прибуток Підприємства

3.1. Матеріально-технічну базу та засоби Підприємства, тобто його майно, складають основні фонди та оборотні засоби, а також інші матеріальні та фінансові ресурси, вартість яких відображається в самостійному балансі Підприємства.

3.2. Майно Підприємства утворюється за рахунок внесків Засновників, кредиторів банку та інших кредиторів, договір від його господарської діяльності та інших джерел, не заборонених чинним законодавством.

3.3. Статутний фонд підприємства утворюється за рахунок внесків:

(вказуються: засновники із конкретним розміром та складом, тобто

2..

3..

в якій формі - грошами, майном, майновими правами тощо - їх

майнових внесків: у випадку встановлення загальної часткової власності

4. 5.

також конкретно вказується розмір частки кожного в статутному

фонді у відсотковому та вартісному вираженні).

3.4. Майно Підприємства належить Засновникам на правах загальної часткової власності (або вказується - "на праві загальної спільної власності"; в цьому випадку наступна пропозиція рішення виключається). Частка кожного Засновника відображається в бухгалтерській звітності Підприємства.

3.5. При вибутті особи зі складу Засновників йому повертається його майновий внесок, відповідна його пайці частка майна в натуральній або грошовій формі, а також належну йому частку чистого прибутку Підприємства, що є на момент вибуття особи.

290

3.6. Підприємство спрямовує отриманий прибуток (дохід) на утворення:

- резервного (страхового) фонду;

- фонду оплати праці;

- фонду виробничого та соціального розвитку;

На Підприємстві можуть створюватися інші фонди, що відповідають цілям та завданням його діяльності. Порядок створення та використання фондів Підприємства визначається рішенням зборів Засновників.

3.7. Розміри прибутку (доходу), що розподіляється між Засновниками, визначається за їх одностайним рішенням.

3.8. Підприємство не відповідає по зобов'язаннях Засновників. Засновники несуть відповідальність по зобов'язаннях Підприємства усім своїм майном.

4. Управління Підприємством

4.1. Вищим органом управління Підприємством є збори його Засновників, які скликаються у міру необхідності, але не рідше ніж раз на рік.

Рішення зборів приймаються на умовах одностайності -консенсусу (або зазначається інше).

4.2. Збори Засновників:

- затверджують Статут Підприємства, вносять до нього зміни та доповнення;

- вирішує та змінює внутрішні регламентуючі документи з питань організації та діяльності Підприємства;

- призначає та звільняє з посади директора Підприємства та ревізора, розглядає щорічні звіти про їх діяльність;

- розглядають основні напрямки господарської та фінансової діяльності Підприємства, встановлюють порядок розподілу доходів, форми та розміри оплати праці робітників Підприємства;

- вирішує питання входження Підприємства до господарських об'єднань та виходу з них, створення спільних Підприємств;

- вирішує питання реорганізації та припинення діяльності Підприємства;

4.3. Поточне керівництво роботою Підприємства здійснює директор, який призначається (обирається) зборами Засновників строком на

_____ років. Директор організовує виконання рішень зборів

Засновників та є їм підзвітний.

291

4.4. Директор самостійно приймає рішення щодо всіх питань діяльності Підприємства, окрім перерахованих в п. 4.2 цього Статуту. Директор без доручення діє від імені Підприємства, укладає угоди, самостійно розпоряджається майном

Підприємства на суму до______грн (за бажанням Засновників),

здійснює інші дії відповідно до чинного законодавства та цього Статуту;

4.5. Контроль за фінансово-господарською діяльністю директора здійснює ревізор, котрий призначається (обирається) зборами Засновників на строк______років та є йому підзвітний.

Звіт ревізора про результати перевірок розглядається зборами Засновників не рідше одного разу на рік.

- 5. Реорганізація та припинення діяльності підприємства

5.1. Реорганізація (злиття, приєднання, розподіл та перетворення) Підприємства та припинення його діяльності (ліквідації) здійснюється за рішенням зборів Засновників, а також у випадку та в порядку, передбачених чинним законодавством.

5.2. У випадку ліквідації Підприємства з ініціативи Засновників може створюватися ліквідаційна комісія, яка діє у складі та в порядку, визначеному зборами Засновників.

5.3. При ліквідації Підприємства його майно залишається після розрахунків з бюджетом та задоволення претензій кредиторів, розподіляється між Засновниками за їх взаємною згодою.

292

Додаток З

Зразок установчого договору про створення малого

підприємства членами родини (може застосовуватися також

для засновників-колективів громадян)

(найменування населеного пункту) У цілях виконання робіт з ___

(дата)

(вказується напрямок

члени родини: 1.

господарської діяльності підприємства)

2.

(прізвище, ім'я, по батькові)

3.

4.

що проживають разом та надалі будуть називатися "Засновники", керуючись чинним законодавством України, домовились про нижческазане.

Стаття 1.

Засновники створюють мале підприємство__________________

(назва підприємства)

що надалі буде називатися " Підприємство", та затверджують його статут.

Стаття 2.

У створенні установчого фонду Підприємства беруть участь своїми вкладами:

(вказуються: засновники із зазначеним розміром та складом

їх майнових вкладів до установчого фонду; у випадку встановлення

загальної часткової власності - також конкретно вказується

розмір частини кожного в установчому фонді у відсотках

та вартісному вираженні) 293

Стаття 3.

Власність Підприємства утворюється за рахунок засобів, грошових та інших внесків Засновників, кредиторів банків та інших кредиторів, доходів від його господарської діяльності, а також інших джерел, що не є заборонені чинним законодавством.

Стаття 4.

Майно Підприємства є загальною частковою власністю (або вказується - "загальною спільною власністю") засновників.

Стаття 5.

Розподіл прибутку (доходу) Підприємства здійснюється за загальним рішенням Засновників, враховуючи їх власний трудовий внесок, а також їх частину в установчому фонді Підприємства (при встановленні "загальної часткової власності").

Стаття 6.

Форми, системи та розміри оплати праці, а також інші види доходів робітників встановлюються Підприємством самостійно на основі чинного законодавства.

Стаття 7.

Вищим керуючим органом Підприємства є збори Засновників, рішення яких приймаються на умовах одностайності - консенсусу (або вказується інше).

Стаття 8.

Збори Засновників призначають та звільняють з посади директора, який організує роботу Підприємства, а також ревізора, який контролює фінансово-господарську діяльність директора. Директор та ревізор підпорядковуються зборам Засновників.

Стаття 9.

Виключення особи із числа Засновників відбувається за загальним рішенням, що залишаються у складі Підприємства Засновників.

Стаття 10.

У випадку вибуття особи зі складу Засновників йому повертається його майновий внесок, а також належні йому засоби відповідно до Статуту Підприємства.

294

Стаття 11.

При ліквідації Підприємства його майно, що залишається після розрахунків з бюджетом та задоволення претензій кредиторів, розподіляється між Засновниками за їх взаємною згодою.

Стаття 12.

Ця угода укладена на_

(вказується - "невизначений строк" або конкретний строк дії) та набуває сили з дня його підписання Засновниками. Засновники Підприємства

(Прізвище, ім'я, побатькові) паспорт_

(підпис)

виданий

(серія, номер)

(найменування органу,

що видав паспорт, дата видачі паспорта)

проживає_

(адреса прописки)

295

СТАТУТ

Спільного підприємства, створюваного на території України

Додаток 4