Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мошек менедж 280 - 338 додатки.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
302.59 Кб
Скачать

4. Майно, кошти та прибуток підприємства

4.1. Майно Підприємства складають основні фонди та оборотні кошти, інші матеріальні ресурси, вартість яких відображається в балансі Підприємства.

4.2. Майно Підприємства є загальною частковою власністю трудового колективу та складається з:

- основних та оборотних коштів, що знаходяться на балансі;

- грошових коштів, що зберігаються в банку, отриманих за виконання робіт, реалізацію товарів, надання послуг, авансів за угодами, перерахованих замовникам;

- виробленої продукції, сировини та матеріалів;

- матеріальних цінностей, безоплатно переданих йому сторонніми підприємствами та організаціями;

- валютних коштів, отриманих від зовнішньоекономічної діяльності.

4.3. Підприємство має право придбати або орендувати майно за рахунок свого прибутку, амортизаційних відрахувань, кредитів банку та інших джерел відповідно до чинного законодавства.

4.4. У майні підприємства визначаються внески його членів відповідно до Положень та в порядку визначення розмірів внеску, затверджених загальними зборами трудового колективу. Розміри внесків визначаються залежно від участі робітника в діяльності орендованого (або державного - у випадку викупу майна без оренди) підприємства, а також участі у прирісті майна Підприємства після його створення.

На внесок робітника нараховуються та сплачуються відсотки у розмірі, що є визначеним трудовим колективом, виходячи з результатів господарської діяльності Підприємства.

4.5. Робітнику, що припинив трудові відносини з Підприємством, а також спадкоємцям робітника, який помер виплачується вартість внеску.

4.6. Прибуток (дохід) Підприємства створюється за рахунок виручки від реалізації продукції (робіт, послуг) та інших джерел, не заборонених чинним законодавством.

4.7. Прибуток (дохід) після сплати податків та інших обов'язкових платежів спрямовується на формування резервного фонду, фонду оплати праці та фонду виробничого та соціального розвитку. Порядок використання фондів Підприємство визначає самостійно разом з його трудовим колективом.

4.8. Частина чистого прибутку (доходу) Підприємства, що залишається після формування його фондів, нараховується на лицьові рахунки членів трудового колективу в порядку, встановленому його загальними зборами.

5. Реорганізація та ліквідація підприємства

5.1. Реорганізація (злиття, приєднання, розділення, перетворення) та ліквідація Підприємства відбувається за рішенням загальних зборів його трудового колективу, а у випадках, передбачених законом, також за рішенням суду або арбітражного суду.

5.2. Ліквідація Підприємства здійснюється у порядку, передбаченому чинним законодавством України.

5.3. При ліквідації Підприємства його майно, що залишається після розрахунків з бюджетом і кредиторами, розподіляється між членами трудового колективу Підприємства пропорційно їх внескам.

332

333

Додаток 9