Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мошек менедж 280 - 338 додатки.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
302.59 Кб
Скачать

3. Майно, кошти та прибуток підприємства

3.1. Матеріально-технічну базу та кошти Підприємства, тобто його майно, складають основні фонди та оборотні кошти а також інші матеріальні та фінансові ресурси, вартість яких відображається у самостійному балансі Підприємства;

3.2. Майно Підприємства належить його Засновнику по праву індивідуальної (приватної трудової) власності;

3.3. Майно Підприємства утворюється за рахунок майнового

336

внеску засновника, кредитів банків та інших кредиторів, прибуток від підприємницької діяльності Підприємства та інших джерел, що не є заборонено чинним законодавством;

3.4. Прибуток, який залишається у Підприємства після сплати податків та внесення інших обов'язкових платежів, надходить до повного розпорядження Власника;

3.5. Діяльність Підприємства засновується на ініціативній, самостійній діяльності, що здійснюється від імені Власника, на його ризик та під його майнову відповідальність. Власник відповідає по зобов'язаннях Підприємства всім своїм майном.

3.6. Підприємство направляє отриманий прибуток на створення: ч

- резервного (страхового) фонду;

- фонду оплати праці;

- фонду виробничого та соціального розвитку.

На Підприємстві можуть бути створені інші фонди, які потрібні для реалізації цілей та завдань Підприємства. Порядок створення та використання фондів Підприємства визначається Власником за участю представників трудового колективу.

3.7. Оплата праці осіб, що працюють на Підприємстві за наймом, здійснюється на рівні, що не є нижчим за мінімальний розмір, встановлений чинним законодавством.

3.8. Робітникам підприємства надається соціальне та медичне страхування, а також соціальне забезпечення в порядку та на умовах, встановлених чинним законодавством. ^

4. Керування підприємством та самокерування трудового %

колективу

4.1. Управління Підприємством здійснюється Власником, котрий без довіреності діє від імені Підприємства, укладає угоди, здійснює найм та звільнення працівників, встановлює розподіл обов'язків між ними та визначає межі їх відповідальності, затверджує статут Підприємства, вносить до нього зміни та доповнення, відкриває в закладах банків розрахунковий та інші рахунки, видає накази та дає розпорядження, обов'язкові для робітників Підприємства, здійснює інші дії згідно з чинним законодавством та даного статуту.

4.2. Власник Підприємства має право на основі контракту передати керівництво роботою Підприємства іншій особі, надаючи йому всі права (або деякі), обов'язки та відповідальність керівника Підприємства.

337

4.3. Трудовий колектив Підприємства:

- розглядає та затверджує проекти колективного договору;

- розглядає та вирішує відповідно до статуту Підприємства питання самокерування трудового колективу;

- визначає та затверджує перелік та порядок надання робітникам Підприємства соціальних пільг;

- бере участь у матеріальному та моральному стимулюванні праці, винагороджує винахідницьку та раціоналізаторську діяльність, допомагає у вирішенні питань про винагороду робітників.

4.4. Повноваження трудового колективу реалізується загальними зборами та радою трудового колективу, члени якої обираються таємним голосуванням на зборах трудового колективу строком на 2 (або 3) роки не менше ніж 2/3 голосів.

5. Реорганізація та припинення діяльності підприємства

5.1. Реорганізація (злиття, приєднання, перетворення) Підприємства та припинення його діяльності (ліквідація) здійснюється за рішенням Власника, а також у випадках, передбачених чинним законодавством.

5.2. При ліквідації Підприємства його майно, що залишається після розрахунків з боржником та задоволення претензій кредиторів, а також членів трудового колективу, використовується за бажанням Власника.

Примітки:

1. До статуту зазначеного підприємства також включається за бажанням власника положення, пов'язані з індивідуальними особливостями діяльності приватного підприємства, правами, обов'язками та відповідальністю власника підприємства та інше.

2. Даний зразок статуту може бути використаний також при підготовці статуту індивідуального (тобто заснованого на особистій праці громадянина) підприємства. В цьому випадку із зразка статуту виключаються усі положення, пов'язані із наймом робочої сили та забезпеченням прав трудового колективу підприємства, а у назві підприємства замість "приватного" вказується "індивідуальне".

338

Додаток

Завдання для самоперевірки (до розділу 1) Тести

1. Якщо доведеться пояснювати коротко поняття "підприємство", то Ви скажете що це:

1.1. Організаційна ланка народного господарства;

1.2. Самостійний господарюючий суб'єкт; ^

1.3. Господарюючий суб'єкт

2. Основними загальними ознаками підприємства є:

2.1. Проведення визначеної діяльності та наявність самостійного балансу, статусу юридичної особи;

2.2. Проведення визначеної діяльності, наявність розрахункового та інших рахунків в установах банків, наявність печатки зі своїм найменуванням;

2.3. Відсутність у своєму складі інших юридичних осіб, наявність товарного (торгового) знака;

2.4. Всі ознаки, які перераховані в цьому тесті.

3. За якими основними характерними ознаками поділяються підприємства, що діють в Україні?

3.1. Залежно від організаційно-правової форми;

3.2. Залежно від обсягів діяльності та чисельності персоналу;

3.3. За сферою галузевої діяльності;

3.4. За всіма ознаками, що названі.

4. Якщо доведеться роз'яснювати поняття "індивідуальне підприємство", то Ви скажете що це:

4.1. Самостійне підприємство, яке засноване на власності фізичної особи;

4.2. Самостійне підприємство, яке засноване на власності фізичної особи і виключно на її праці;

4.3. Самостійне підприємство, яке засноване на власності однієї особи.

5. Якщо доведеться роз'яснювати поняття "сімейне підприємство", то Ви скажете що це:

5.1. Самостійне підприємство, яке засноване на власності однієї сім'ї;

5.2. Самостійне підприємство, яке засноване на сімейній власності з використанням праці членів однієї сім'ї, що проживають спільно;

5.3.Самостійне підприємство, яке засноване на власності членів сім'ї, що проживають спільно.

339